Vyriausybės verdiktas: karantinas pratęstas dar mėnesiui, judėjimo apribojimai naikinami tarp žiedinių savivaldybių

Vyriausybės verdiktas: karantinas pratęstas dar mėnesiui, judėjimo apribojimai naikinami tarp žiedinių savivaldybių

Vyriausybė trečiadienį nutarė pratęsti karantiną Lietuvoje iki kovo 31 dienos. Ministrų kabinetas nusprendė pratęsti ir gyventojų judėjimo ribojimą tarp savivaldybių iki kovo 15 dienos, tačiau kartu nutarta leisti gyventojams judėti tarp žiedinių savivaldybių.

Keisti karantino režimą numatantį projektą pasiūlė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Nutarimo projekte, kuriam pritarė ministrų kabinetas, nurodoma, kad karantino režimas šalyje pratęsiamas iki kovo 31 d. 24 val.

Pabrėžiama, kad dėl koronaviruso pandemijos epidemiologinė situacija tiek Lietuvoje, tiek ir pasaulyje yra nepalanki. Dokumente akcentuojama, kad, šalyje įvedus griežtas karantino sąlygas, sergamumas COVID-19 liga yra sumažėjęs, tačiau per savaitę registruojamas atvejų skaičius dar yra didelis.

„Lietuvos statistikos departamento 2021 m. vasario 23 d. skelbiamais duomenimis, naujų atvejų skaičius per 14 dienų, tenkantis 100 000 gyventojų, buvo 242,8 atvejai, o teigiamų diagnostinių tyrimų dalis per 7 d. – 7,8 proc. Pastebima, kad paskutiniąją savaitę susirgimų skaičius nebemažėja, o bendra teigiamų atvejų dalis bei teigiamų tyrimų dalis tarp simptomus jaučiančių asmenų pradėjo didėti“, – aiškinama dokumente.

SAM informavo, kad šią savaitę taip pat padidėjo hospitalizuojamų asmenų skaičius: šiuo metu iš viso ligoninėse hospitalizuota 1002 asmenų, iš jų 830 reikalingas gydymas deguonies terapija, 95 gydomi reanimacijos ir intensyvios terapijos skyriuje.

Vyriausybė trečiadienį pritarė ir SAM siūlymui pratęsti judėjimo tarp savivaldybių ribojimą iki kovo 15 dienos 24 valandos. Tiesa, kartu ministrų kabinetas pritarė ir kitai iniciatyvai – nuo ketvirtadienio leidžiamas asmenų judėjimas tarp žiedinių savivaldybių. Taigi žmonės, gyvenantys besiribojančiose Alytaus miesto ir rajono, Kauno miesto ir rajono, Klaipėdos miesto ir rajono, Panevėžio miesto ir rajono, Šiaulių miesto ir rajono, Vilniaus miesto ir rajono savivaldybėse, galės judėti tarp nurodytų besiribojančių savivaldybių.

Ministrų kabinetas trečiadienį taip pat pritarė siūlymui atsisakyti privalomo kaukių dėvėjimo atvirose viešose erdvėse, kai šalia 2 metrų atstumu nėra kitų asmenų, išskyrus šeimos narius (sutuoktinis, partneris, vaikai, įvaikiai, sutuoktinio ar partnerio vaikai, tėvai, įtėviai, globėjai). Kaukių dėvėjimas viešose uždarose erdvėse nesikeičia.

Apgailestavo, kad negali judėti pagal patvirtintą planą

Premjerė Ingrida Šimonytė Vyriausybės posėdyje teigė apgailestaujanti, kad dėl judėjimo tarp žiedinių savivaldybių ribojimo panaikinimo ministrų kabinetas negalėjo priimti sprendimo praėjusią savaitę.

„Gaila, kad negalime eiti pagal savo patvirtintą planą pirmyn, nes neturime tų aplinkybių, kurios būtų tai leidę“, – pažymėjo ministrė pirmininkė.

I. Šimonytė tikino, kad apie daugiau atlaisvinimų bus galima kalbėti, kai pagerės šalies epidemiologinė situacija. Vis dėlto, anot jos, yra ir gerų žinių.

„Kiek tie griežti apribojimai dar gali būti taikomi? Suprantame visi puikiai, kad žmonės yra pavargę, motyvacija laikytis apribojimų yra turbūt gerokai sumažėjusi. Bet vienas svarbiausių aspektų šiame procese yra tai, kad jau esame pradėję skiepyti savo senjorus ir pagal tą planą, kurį dėlioja Sveikatos apsaugos ministerija, pagal tas žinias, kurias turi Sveikatos apsaugos ministerija apie vakcinų tiekimą, galime manyti, kad per kovo mėnesį bent jau pirmu ratu apsuksime tuos žmones, kuriems yra 70 metų ir daugiau“, – kalbėjo I. Šimonytė.

Ji atkreipė dėmesį į tai, kad nuo COVID-19 dažniausiai miršta 70-ies metų amžiaus ir vyresni žmonės.

„Mums reikia kantrybės dar šitam mėnesiui, per jį turime stengtis kuo daugiau vyresnių žmonių paskiepyti“, – pažymėjo Vyriausybės vadovė.

I. Šimonytė taip pat pabrėžė mananti, kad sprendimas leisti savivaldybėms pačioms priimti daugiau sprendimų, susijusių su koronaviruso pandemijos valdymu, nepasiteisino, kadangi, kaip rodo statistika, koronaviruso testavimo apimtys ėmė mažėti.

LRT.lt primena, kad pratęsti karantiną ir keisti kaukių dėvėjimo tvarką Vyriausybei siūlė ir Nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba.

Karantinas dėl koronaviruso pandemijos Lietuvoje paskelbtas praėjusių metų lapkričio 7 dieną, nuo gruodžio 16 dienos jo režimas sugriežtintas ir paskutinį kartrą buvo pratęstas iki vasario 28 dienos.

Gytis Pankūnas,

LRT
Karantinas Vyriausybė judėjimo ribojimai Kaukės Koronavirusas Koronavirusas Lietuvoje Policija Arūnas Dulkys Ingrida Šimonytė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,928