Papildoma išmoka savarankiškai dirbantiesiems būtų dosni – siektų 100 proc. 2019 metais sumokėto GPM

Papildoma išmoka savarankiškai dirbantiesiems būtų dosni – siektų 100 proc. 2019 metais sumokėto GPM

Seimo Biudžeto ir finansų bei Ekonomikos komitetų posėdyje ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, kad planuojama nauja paramos priemonė dirbantiesiems savarankiškai siektų 100 proc. 2019 metais sumokėtų Gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

Žada solidžią išmoką savarankiškai dirbantiesiems

Per posėdį ministrė pristatė dar dvi antrojo pagalbos verslui paketo priemones. Anot jos, viena iš jų, planuojama, būtų skirta dirbantiesiems pagal individualią veiklą ar verslo liudijimą, antra – labiausiai nukentėjusiesiems, pavyzdžiui, turizmo ar maitinimo paslaugas teikiantiems verslams.

A. Armonaitė teigė suprantanti, jog išgyventi iš išmokos, kurią šiuo metu gauna savarankiškai dirbantys asmenys, yra sudėtinga, todėl buvo ieškoma papildomų pagalbos priemonių.

„Visi žinome, kad Užimtumo tarnyba moka mėnesinę 260 eurų išmoką. Manau, visi suprantame, kad tai nėra tie pinigai, už kuriuos neturint santaupų gali gyventi, ypač, kai neturi galimybės gauti pajamų.

Ėmėmės iniciatyvos ir tokią priemonę suplanavomę, jai radome pinigų. Jos dydis bus susietas su sumokėtais mokesčiais 2019 metais, sumoketu GPM. Atskleisiu, jog planuojama, kad tos išmokos dydis galėtų būti 100 proc., kas yra gana dosni suma, jeigu pavyko sumokėti mokesčius“, – posėdyje kalbėjo A. Armonaitė.

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės, dar viena priemonė, kuri bus tvirtinama, – subsidijos labiausiai nukentėjusiam verslui.

„Dabar subsidijos yra dalijamos visiems, kurių apyvarta krito bent 30 proc. Mes norime siaurinti antrojo paketo gavėjų ratą, kad paramą gautų tie, kurie yra labiausiai nukentėję. Mes visi žinome, kad labiausiai išgyvena turizmo sektorius, maitinimo sektorius, renginių industrija ir t.t.

Tiems, kieno apyvarta krito 60 proc. ir daugiau, planuojame antrą 70 mln. eurų subsidijų paketą“, – akcentavo ji.

Anot ekonomikos ir inovacijų ministrės, šios priemonės bus tvirtinamos artimiausiu metu.

„ Šie žodžiai, kuriuos ištariau, yra projektas, mes tai dar turėsime tvirtinti Vyriausybėje“, – atkreipė dėmesį A. Armonaitė.

Apibendrindama ministrė akcentavo suprantanti, jog verslams ypač svarbu planuotis, todėl bus siekiama sieti karantino laisvinimo etapus su susirgimų skaičiaus mažėjimu.

„Tikiuosi, kad žmonėms bus lengviau planuotis savo gyvenimus. Suprantame, kad visi yra pavargę nuo situacijos, kurioje esame, bet darome viską, ką galime“, – tikino ji.

Pateikė paraiškų už 40 mln. eurų

Anot ministrės, per karantiną nukentėję verslai jau yra yra pateikę paraiškų už 40 mln. eurų, o išmokėta – 14,63 mln. eurų.

„Į subsidijų portfelį yra pateikta paraiškų už 40 mln. eurų, o išmokėta 14,63 mln. eurų. Paskolų sutarčių pasirašyta už 6,27 mln. eurų“, – kalbėjo ministrė.

Pristatė pirmuosius antrojo pagalbos paketo akcentus

LRT.lt primena, jog pirmadienį Vyriausybė ėmėsi svarstyti naujų pagalbos verslui priemonių – vadinamojo antrojo paramos paketo. Iki šiol buvo priimtos tik dvi priemonės: darbdaviams skirta kompensacija už darbuotojų testavimą ir turgaviečių prekeiviams kompensuojamas turgavietės mokestis.

„Sveikatos apsaugos ministerija leis [...] verslui išsitestuoti pačioje pradžioje mobiliuosiuose punktuose. [...] Tada reguliariai verslas galės testuoti savo darbuotojus ir jiems valstybė dalį tų išlaidų kompensuos“, – tvirtino ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.

Šiai priemonei numatyta skirti 30 mln. eurų, tačiau prie testavimo savo lėšomis turės prisidėti ir darbdaviai.

„Kompensuojame universalų dydį, t. y. 12 eurų. Vadinasi, kad darbdavys turės ir savo jėgomis prisidėti prie savo darbuotojų testavimo“, – pabrėžė ministrė.

Tuo metu turgaviečių prekiautojams 300 eurų bus kompensuojamas turgavietės mokestis.

„Svarbu paminėti, jog vieno mėnesio turgavietės prekybos vietos nuoma sudaro apie 150 eurų. Tai reiškia, kad kompensuojame du mėnesius. Asmeniškai tikiuosi, kad galėsime sugrąžinti ir veiklą, bet dabar svarbu kompensuoti išlaidas“, – pažymėjo ministrė.

Antrajame paramos pakete numatoma ir daugiau pagalbos priemonių verslui, tačiau, ministrės teigimu, kitos priemonės Vyriausybei bus pristatytos trečiadienį.

Gabrielė Sagaitytė,

Exchange Rates
USD 0,938