SAM parengė siūlymus Vyriausybei: mažosios parduotuvės ir grožio salonai galėtų dirbti jau pirmadienį

SAM parengė siūlymus Vyriausybei: mažosios parduotuvės ir grožio salonai galėtų dirbti jau pirmadienį

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengė galutinius siūlymus dėl karantino ribojimų atlaisvinimo, dėl kurių trečiadienį balsuos ministrų kabinetas. Jei nutarimas bus priimtas, parduotuvės ir paslaugų teikimo vietos galės dirbti jau pirmadienį.

SAM parengtame dokumente nurodoma, kad bus leidžiama dirbti parduotuvėms, įskaitant ir tas, kurios yra įsikūrusios prekybos ar pramogų centruose, kurių pagrindinė veikla yra maisto, veterinarijos, pašarų gyvūnams, vaistinių, gėlių, optikos prekių ir ortopedijos techninių priemonių pardavimas.

Taip pat, jei Vyriausybė pritars, bus leidžiama maisto ir gėlių prekyba turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose. Leidžiama veikti parduotuvėms, kioskams ir paviljonams (išskyrus kioskus ir paviljonus, esančius turgavietėse), vykdantiems veiklą patalpose, kurių bendras prekybos plotas neviršija 300 kv. m., ir turintiems tiesioginį įėjimą iš lauko arba atskirą įėjimą, kuriuo naudojasi tik tos parduotuvės klientai.

Numatoma, kad bus leidžiama ne maisto prekių prekyba lauko sąlygomis nuo laikinų prekybos įrenginių, taip pat ne prekybos patalpose sudaromoms sutartims.

Dokumente nurodoma, kad parduotuvėse, įskaitant parduotuves prekybos ir (arba) pramogų centruose, turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose, kurių veikla nedraudžiama, turi būti užtikrinamas mažiausiai 15 kv. m. plotas vienam klientui.

Tiesa, paslaugų teikimo vietose vienam klientui tenkantis plotas turės siekti 20 kv. m.

„Arba vienu metu aptarnaujamas ne daugiau kaip vienas asmuo ir užtikrinamos kitos valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytos asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinos visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygos“, – nurodoma dokumente.

SAM dokumente taip pat nurodoma, kad draudžiama teikti paslaugas, kurių teikimo metu būtinas ilgesnis nei 15 minučių kontaktas tarp paslaugos teikėjo ir paslaugos gavėjo. Šis draudimas netaikomas medicininės reabilitacijos, psichologinės pagalbos ir psichoterapijos paslaugoms.

Taip pat keleivių vežimo už atlygį lengvaisiais automobiliais pagal užsakymą ir lengvaisiais automobiliais taksi paslaugoms, advokatų teikiamoms teisinėms paslaugoms, finansinėms paslaugoms ir kvalifikuotų patikimumo užtikrinimo paslaugų teikėjų sudarytų kvalifikuotų sertifikatų išdavimo paslaugoms, kurių neįmanoma suteikti nuotoliniu būdu.

Draudimas taip pat nebus netaikomas individualioms paslaugoms, kurių teikimo metu yra kontaktas tik tarp vieno paslaugos teikėjo ir vieno paslaugos gavėjo, jeigu jos nėra tiesiogiai uždraustos. Jei paslaugos teikimas trunka iki 15 minučių, vienam klientui turi būti garantuojamas 10 kv. m. plotas. Jei paslaugos teikimas trunka daugiau nei 15 minučių, vienam klientui tenkantis plotas turi siekti 20 kv. m.

„Individualius fizinio aktyvumo užsiėmimus lauke, teikiamus fizinio aktyvumo ar sporto specialisto, instruktoriaus ar fizinio aktyvumo ar sporto specialisto paslaugų teikėjo, (galima teikti – LRT.lt) užtikrinant valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas“, – rašoma SAM dokumente.

Jei Vyriausybė posėdyje pritars siūlomiems atlaisvinimams, jie įsigalios pirmadienį, vasario 15 dieną.

Modesta Gaučaitė-Znutienė,

LRT
Karantinas Koronavirusas COVID-19 Vyriausybė Sveikatos apsaugos ministerija
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938