VVTAT įspėja dėl socialiniuose tinkluose siūlomų įsigyti kelionių

VVTAT įspėja dėl socialiniuose tinkluose siūlomų įsigyti kelionių

Pastaruoju metu pastebimi atvejai, kai socialiniuose tinkluose įvairūs fiziniai ir juridiniai asmenys siūlo įsigyti keliones, tačiau viešai neskelbia išsamios informacijos apie kelionės paketą (sudėtį), o visą informaciją teikia tik asmeninėmis žinutėmis. Tokie asmenys dažniausiai nenurodo savo tiesioginių kontaktų. Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) pažymi, kad organizuotas turistines keliones Lietuvoje siūlantys asmenys privalo įregistruoti savo veiklą ir atitikti Turizmo įstatyme nustatytus reikalavimus – būtilicencijuoti turizmo paslaugų teikėjai

  • Priešingu atveju tokia veikla laikoma neatitinkančia teisės aktų reikalavimų, o vartotojas prisiima riziką galimos žalos atveju.

Prieš pirkdami kelionę patikrinkite informaciją apie verslininką

Kiekvienas verslininkas privalo nurodyti savo pavadinimą (arba vardą, pavardę) bei kontaktinius duomenis (adresą, telefono numerį, el. pašto adresą). Jei tai fizinis asmuo, jis privalo nurodyti verslo liudijimo arba individualios veiklos pažymos numerį. Jei šių duomenų pasigedote, geriau nepasikliaukite tokiu verslininku, kadangi kilus ginčui gali būti sudėtinga nustatyti tokį paslaugų teikėją. Svarbu žinoti, kad Lietuvoje licencijuotų turizmo paslaugų teikėjų sąrašas yra viešai skelbiamas VVTAT tinklalapyje (Licencijuotų turizmo paslaugų teikėjų sąrašai), taip pat licencijuotą asmenį galima rastiLicencijų informacinėje sistemoje, todėl būtinai patikrinkite, ar organizuotomis kelionėmis prekiaujantis asmuo turi galiojančią licenciją. Taip pat verta patikrinti atsiliepimus viešuose atsiliepimų portaluose.

Visus susitarimus fiksuokite sutartyje arba kitaip raštu

Susitarimus dėl kainos, apmokėjimo, organizuotos kelionės (transporto, apgyvendinimo, maitinimo, maršruto ir kt.) fiksuokite sutartyje arba kitaip raštu. Jei pasirašote sutartį, atidžiai perskaitykite joje ir prieduose nurodytą informaciją, įvertinkite kelionės sąlygas, sutarties nutraukimo sąlygas bei skundų nagrinėjimo tvarką. Jei perkate organizuotą kelionę (kelionės paketą), reikalaukite organizuotos kelionės sutarties, taip pat rekomenduojame patikrinti, ar siūloma sutartis atitinkaOrganizuotos turistinės kelionės sutarties sąlygas. Taip pat būtinai pasitikslinkite išvykimo laiką likus dienai iki kelionės ir saugokite savo kelionės sutartį iki pat kelionės pabaigos.

Pastebėję socialiniuose tinkluose asmenį, kuris siūlo savo organizuotas keliones, neturėdamas kelionių organizatoriaus pažymėjimo, nepasikliaukite šiuo asmeniu ir apie galimai nelegalią veiklą informuokite VVTAT, kartu pateikdami Jūsų turimus įrodymus (pvz., susirašinėjimą apie kelionę, paslaugų sutartį ir kt.). Turėdama pagrįstos informacijos, VVTAT galėtų imtis veiksmų prieš nelegalų kelionių organizatorių. Kelionių organizatoriui, kuris verčiasi kelionių organizavimu be jam išduoto pažymėjimo, gresia administracinė atsakomybė.

Kelionės organizatorius yra atsakingas turistui už sutartyje numatytų įsipareigojimų tinkamą vykdymą, nepaisant to, ar tuos įsipareigojimus turi įvykdyti kelionės organizatorius ar kiti paslaugų teikėjai, kurių pagalba kelionės organizatorius naudojosi.

Pasekmės, įsigijus organizuotą kelionę iš nelegalaus paslaugos teikėjo

VVTAT įspėja, kad įsigydami organizuotą kelionę iš nelegalaus paslaugų teikėjo vartotojai rizikuoja neatgauti sumokėtų pinigų, jeigu kelionė neįvyktų arba vyktų nesklandžiai. Pažymime, kad nelegalus kelionių organizatorius neturi prievolių užtikrinimo dokumento, kuris garantuoja pinigų grąžinimą turistui bei turisto pargrąžinimą į išvykimo vietą, jei kelionių organizatorius nebevykdo savo įsipareigojimų.

Kilus ginčui su turizmo paslaugų teikėju ir nepavykus jo išspręsti taikiai, vartotojas turi teisę kreiptis į VVTAT dėl ginčo sprendimo alternatyvia (ne teismo) tvarka el. paštu  [email protected] arba raštu adresu Vilniaus g. 25, Vilnius. Kartu svarbu pateikti aplinkybes pagrindžiančius įrodymus.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (VVTAT) kelionės turistinės kelionės Lietuvoje licencijuoti turizmo paslaugų teikėjai socialiniai tinklai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,929