Vyriausybė nusprendė – judėjimo tarp savivaldybių ribojimas pratęsiamas

Vyriausybė nusprendė – judėjimo tarp savivaldybių ribojimas pratęsiamas

Ministrų kabinetas sekmadienį nusprendė pratęsti judėjimo tarp savivaldybių ribojimą. Tokią rekomendaciją Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija (VESK), taip pat posėdžiavusi sekmadienį.

Iš ministrų sudaryta VESK sekmadienį nutarė siūlyti, kad judėjimo tarp savivaldybių ribojimas būtų pratęstas iki šiuo metu numatytos karantino pabaigos – sausio 31-osios. Vyriausybė tokiam siūlymui pritarė.

„Per tris savaites galėjome įvertinti mobilumo duomenis, matėme policijos darbą, matėme nemažai atvejų, kai buvo keistų pasiteisinimų žmonių judėjimo“, – Vyriausybės posėdyje sakė premjerė Ingrida Šimonytė.

Ekspertai pastebi, kad krito nustatomų atvejų skaičius, tačiau tai galėjo lemti ir kritęs atliekamų tyrimų skaičius. Teigiamų tyrimų procentinė dalis nekrenta, o nors testuojama yra kiek mažiau. Situacija, anot Vyriausybės ekspertų, nėra gerėjanti.

„Matome, kad teigiamų atvejų procentas netgi kilo“, – sakė COVID-19 vyriausiasis analitikas, dirbantis Vyriausybės kanceliarijoje Aistis Šimaitis. Jis taip pat pastebėjo, mirčių skaičiaus augimo tendencija laikosi ir praėjusią savaitę mirčių skaičius augo 15 proc.

Tačiau jis pastebėjo, kad gyventojų mobilumas taikant ribojimus mažėjo. Anksčiau generalinis policijos komisaras Renatas Požėla yra sakęs, kad gyventojų mobilumas mažėjo apie 80 proc. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė teigė, kad gyventojų mobilumo mažėjimas lemia ir nustatomų atvejų skaičiaus mažėjimą.

Premjerė teigė, kad atrodo, jog sveikatos sistema šventes atlaikė, bet įtampa šioje srityje toli gražu nemažėja. Kalbėdama apie judėjimo ribojimus I. Šimonytė sakė, kad kadangi šventinis periodas baigėsi, ribojant judėjimą daugiau bus orientuojamasi į savaitgalį, kaip į intensyvesnį laikotarpį.

„Turime padėkoti žmonėms, kurie laikėsi taisyklių, <...> pareigūnams, kurie stengėsi dirbti savo darbą“, – sakė I. Šimonytė.

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys teigė, kad sprendimą priimti reikia dėl toliau augančio nustatomų atvejų skaičiaus, nepalankaus ligoninėse gydomų COVID-19 pacientų skaičiaus, augančios procentinės teigiamų tyrimų dalies ir t.t.

„Yra du svarbūs akcentai. Vienas dalykas, kad Vyriausybė deda dideles pastangas, žiūrime, ką galime padaryti dėl antigenų testų kuo greitesnio Lietuvos pasiekimo. Kita žinutė, kuri tikimės sausį gerų žinių, tai dėl tolesnio vakcinavimo proceso“, – kalbėjo ministras, pridurdamas, kad kitą savaitę Lietuvą turėtų pasiekti dar viena vakcinų siunta, o tai reikštų, kad per sausį tikrai pavyktų „sustiprinti fronto liniją“.

Anot A. Dulkio, jei iš tikro pavyktų praplėsti vakcinavimo mastus, sausio viduryje galėtų būti pakartotinai svarstoma dėl esamų ribojimų. Pasak ministro, pagal dabar turimą informaciją, kas savaitę ar dvi Lietuvą turėtų pasiekti apie 20 tūkst. vakcinos dozių.

„Tačiau dar vėliau tikimės dar geresnių žinių, nes visi gamintojai įsivažiuoja, <...> sausis ir mums, ir visai Europai turėtų būti gerų žinių mėnuo“, – kalbėjo ministras.

Portalas LRT.lt primena, kad galiojant judėjimo ribojimams vykti iš vienos savivaldybės į kitą galima, kai vykstama į tarptautinius keleivių maršrutus aptarnaujančius oro, jūrų uostus, autobusų stotis ar iš jų. Taip pat, kai vykstama į savo gyvenamosios vietos savivaldybę, kai vykstama dėl artimųjų giminaičių mirties, kai vykstama atlikti darbo, o darbo vieta yra kitoje savivaldybėje, dėl sveikatos priežiūros paslaugų.

Judėti tarp savivaldybių leidžiama dėl kitų objektyviai pagrįstų neatidėliotinų priežasčių, kai vykti į kitą nei savo gyvenamosios vietos savivaldybę neišvengiamai būtiną, taip pat, kai vykstama į savivaldybę, kurioje asmuo turi jam priklausančio nekilnojamojo turto.

Modesta Gaučaitė-Znutienė,

LRT
Karantinas Vyriausybė judėjimo kontrolė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936