NVSC prašo žmonių geranoriškumo ir konstruktyvaus bendradarbiavimo

NVSC prašo žmonių geranoriškumo ir konstruktyvaus bendradarbiavimo

Tam, kad būtų operatyviau susisiekta su koronavirusine infekcija (COVID-19) užsikrėtusiais, nustatyti sąlytį su jais turėję žmonės ir taip užkirstas kelias infekcijai plisti, epidemiologinę diagnostiką šiomis šventinėmis dienomis atlieka visi Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) centrinių skyrių, Vilniaus departamento darbuotojai, taip pat NVSC talkinantys kariai savanoriai. Kiti NVSC padaliniai visoje Lietuvoje taip pat dirba įprastu darbo režimu.

Tai reiškia, kad žmonės gali sulaukti skambučio ir iš visuomenės sveikatos saugos, ir iš personalo, teisės, komunikacijos ar kitų specialistų, todėl NVSC žmonių prašo būti kantriems ir geranoriškiems.

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, turime labai sudėtingą situaciją Vilniaus apskrityje. Dėl to šiomis šventinėmis dienomis užsikrėtusių žmonių informaciją renka visi NVSC darbuotojai, įskaitant ir tuos, kurie iki šiol dirbo su COVID-19 susijusį darbą, bet nevykdė epidemiologinės diagnostikos.

„Tai žmonės, kurių dauguma nėra užkrečiamųjų ligų specialistai. Daugelis jų apklausinėja žmones pirmą kartą, todėl visuomenės prašome supratingumo, konstruktyvaus bendradarbiavimo, kantrybės. Tikrai nevyks viskas taip gretai, kaip tuo atveju, jei skambintų užkrečiamųjų ligų specialistai. Dėl to skambučių žmonės gali sulaukti ir vakare, ir visokių situacijų gali būti. Tačiau tikslas visų vienas ir bendras – kuo greičiau nustatyti kontaktus, juos izoliuoti, taip užkertant kelią tolimesniam infekcijos plitimui“, – sako R. Lingienė.

Taip pat NVSC prašo ir žmonių, kurie įmonėse, organizacijose, įstaigose yra atsakingi už COVID-19 ligos valdymą, atsiliepti į skambučius, kuo operatyviau specialistams pateikti sąlytį turėjusių darbovietėse kontaktus – vardą, pavardę, telefono numerį. Jeigu darbovietėse žinoma apie tai, kad užsikrėtė darbuotojai, atsakingų žmonių prašoma tokią informaciją paruošti iš anksto, dar iki specialistų iš NVSC skambučio.

Savo ruožtu, užsikrėtę žmonės, t. y. tie, kurie gavo teigiamą testo koronavirusinei infekcijai nustatyti atsakymą, turėtų būti pasiruošę pateikti informaciją apie jaučiamus simptomus, ligos eigą, užsikrėtimo aplinkybes, sąlytį turėjusius namų ir darbo aplinkoje asmenis.

Kaip įvertinti, ar aš esu sąlytį turėjęs asmuo?

Laikoma, kad turėjote sąlytį su užsikrėtusiuoju COVID-19, jeigu su juo bendravote:

  • 3 d. laikotarpiu iki tol, kol jam pasireiškė simptomai, ir 10 d. laikotarpiu nuo simptomų atsiradimo;
  • 72 val. laikotarpiu iki tepinėlio užsikrėtusiajam paėmimo ir 10 d. laikotarpiu nuo tepinėlio paėmimo, jei jam simptomai nepasireiškė. 

Kaip įvertinti užsikrėtimo rizikos lygį?

Didelės rizikos sąlytis:

Jeigu be apsaugos priemonių su užsikrėtusiuoju:

  • bendravote ilgiau kaip 15 min. mažesniu nei 2 m atstumu;
  • turėjote tiesioginį sąlytį su jo kūno skysčiais (pvz., seilėmis, krauju);
  • turėjote tiesioginį fizinį sąlytį (pvz., rankos spaudimą).

Mažos rizikos sąlytis:

  • Bendravote arba buvote toliau nei 2 m atstumu nuo užsikrėtusiojo;
  • Buvote šalia jo trumpiau kaip 15 minučių;
  • Neturėjote tiesioginio sąlyčio su užsikrėtusiuoju;
  • Visada dėvėjote apsaugos priemones.
NVSC inf.
Nacionalinis visuomenės sveikatos centras geranoriškumas konstruktyvus bendradarbiavimas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938