Šiemet žiemos šventės – be tradicinių „Palangos orkestro“ kalėdinės muzikos koncertų

Nuotraukoje – akimirka iš „Kalėdinės muzikos valandos“ koncerto 2018 m.  Deivido Kryževičiaus nuotr.
Nuotraukoje – akimirka iš „Kalėdinės muzikos valandos“ koncerto 2018 m. Deivido Kryževičiaus nuotr.

2000-aisiais „Palangos orkestro“ pradėta ir du dešimtmečius puoselėta tradicija rengti šventinius kalėdinio laikotarpio koncertus bažnyčiose šiemet pirmą kartą priversta daryti pauzę. 

„Palangos orkestro“ meno vadovo ir vyriausiojo dirigento Vyganto Rekašiaus teigimu, daugybe kultūrinių praradimų ir atidėjimų paženklinti pandemijos metai, gerokai pakoregavo ir „Palangos orkestro“ gyvenimą bei planus.

„Nekyla jokių abejonių, kad 2020 metai buvo išskirtiniai. Kaip visas pasaulis yra priverstas prisitaikyti prie šių dienų realybės, taip ir „Palangos orkestro“ kolektyvas su savo veržlumu, idėjomis, darbais šiais metais ne pirmą kartą priverstas koreguoti planus. Gaila, bet pirmą kartą per 20 kalėdinės muzikos koncertų gyvavimo metų, turime pranešti apie atšaukiamus susitikimus su mūsų klausytojais, – kalbėjo „Palangos orkestro“ vadovas. – Daugelis mūsų gerbėjų antrąją Kalėdų dieną be atskiro pranešimo ateidavo į Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčią pasiklausyti „Palangos orkestro“ atliekamos muzikos. Tai būdavo lyg simbolinis, muzikinis metų pabaigos „taškas“. Suprantame, kad tai laikina. Tikiu, kad kitais metais niekas nesutrukdys pradėti dar vieną šios tradicijos dešimtmetį.“

Metų pabaigą švenčiančius, dėkingumo ir bendrystės koncertus, pavadintus „Kalėdinės muzikos valanda“, „Palangos orkestras“ ėmė rengti dar 2000-aisiais, sekdamas senųjų Europos šalių pavyzdžiu. Pradžioje koncertai šventovėse neįprasti atrodė ir klausytojams, ir bažnyčios tarnams – orkestro pasirodymą jie matė tik kaip liturgijos dalį, tad Šv. Mišias ir muzikinę dalį tekdavo išmoningai apjungti.

Metams bėgant kalėdiniai koncertai surado kelią į klausytojų širdis ir tapo neatskiriami nuo žiemos švenčių iškilmių tiek Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų Bažnyčioje, tiek ir Šventosios Švč. Mergelės Marijos Jūrų Žvaigždės bažnyčioje, kur „Palangos orkestras“ taip pat pasirodydavo. Vėliau kolektyvas ėmė plėsti savo geografiją ir Kalėdų laikotarpiu koncertus yra surengęs Šventosios, Tauragės, Švėkšnos, Nidos, Klaipėdos, Šilutės šventovėse. 

Kelerius pastaruosius metus „Palangos orkestras“ „Kalėdinės muzikos valandos“ koncertuose bendradarbiauja su Lietuvos kariuomenės Karinių jūrų pajėgų orkestro vadovu ir dirigentu Egidijumi Mikniumi. Jis „Palangos orkestrui“ turėjo diriguoti ir dviejuose paskutiniuose šių metų koncertuose - Palangoje bei Švėkšnos Šv. apaštalo Jokūbo bažnyčioje.

Palangos orkestras tradiciniai koncertai Kalėdinės muzikos valanda
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936