Karantinas pajūrio verslą įspraudė į kampą: atšaukinėjamos švenčių rezervacijos viešbučiuose, užsimenama apie darbuotojų atleidimus

Karantinas pajūrio verslą įspraudė į kampą: atšaukinėjamos švenčių rezervacijos viešbučiuose, užsimenama apie darbuotojų atleidimus

Antrąjį karantiną išgyvenantys pajūrio viešbučiai skaičiuoja nuostolius: tikėjęsi, kad bent šventinę savaitę ir per Naujuosius galės sulaukti svečių, uždraudus judėti tarp savivaldybių, dabar atšaukia visas rezervacijas. Verslininkai sako, kad Naujieji gali prasidėti darbuotojų atleidimu.

Įprastai šventiniu laikotarpiu gausi svečių Palanga ištuštėjo: nėra kam apžiūrėti prie kurhauzo papuoštos eglutės, o prie Jūros tilto sutikti dar užsilikę svečiai jau susitaikė, kad Kalėdas ir Naujuosius pasitiks namie be artimųjų.

„Be vaikų bus. Liūdna, bet laikomės tų visų karantino reikalavimų, reikia saugotis ir saugot kitus“, – sako marijampolietis Gintautas.

„Visi atskirai, susibendrausim ar telefonu, ar „Viber“, kažkaip vis tiek“, – teigia klaipėdietė.

Viešbučiuose dabar – rezervacijų atšaukimo įkarštis. Uždraudus važinėtis į kitas savivaldybes ir išaiškinus, kad viešbučio rezervacija nėra leidimas atvykti, norėjusieji pailsėti masiškai atsisako nakvynių.

Panorama. Nesitraukiant koronavirusui gali tekti imtis griežtesnių priemonių – neatmetama ir komendanto valanda (su vertimu į gestų k.).

„Jau prieš savaitę siekė užimtumai viešbučiuose iki 60 proc., tai per tas dvi likusias savaites tikrai būtume užsipildę, žmonių interesas tai rodė, mes skaičiuojame labai didelę netektį, tai yra sunkūs labai padariniai“, – kalba Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Didžiausios kurorte sanatorijos vadovas sako, kad pusė vietų Naujiesiems buvo rezervuota – nebeliko nieko.

„Darbo dienomis turėdavom užimtumą 10 proc. gal tik, savaitgaliais užsipildydavo 30-40 proc., po dar griežtesnių išleistų Vyriausybės sprendimų, nusprendėme tiesiog sustabdyti veiklą komercinių klientų, apgyvendinimo ir reabilitacines paslaugas“, – sako sanatorijos „Gradiali“ direktorius Domas Dargis.

Kukliau turės gyventi ir privatus sektorius. Ilgus metus Palangoje kambarius nuomojanti Irena Švanienė pirmą kartą džiaugiasi, kad neturės svečių per Naujuosius.

„Būtų blogai ir tam žmogui, kuris rezervavo, ir man pačiai. Todėl, kad jeigu iš žmogiškosios pusės, privalai grąžinti žmogui pinigus, bet užsisakęs per „bookingą֧“ negali to padaryt. Kad Palanga bus visiškai tuščia – taip tikrai nebus, vis vien atvyks tie, kurie turi savo nuosavybę. O jos yra labai daug išpirkta Palangoj, be galo daug“, – sako asociacijos „Svetingas šeimininkas“ vadovė.

Palanga pirmoji ėmė kontroliuoti įvažiavimą į kurortą ir labai griežtai verslo ir svečių prašo nepažeidinėti karantino.

„Palanga nėra didelis miestas, gyvena apie 18 tūkst. žmonių, ir jeigu mes dabar su didžiuliais srautais nesaugosim ir tų pačių vietinių gyventojų, kurių amžius tikrai nėra jaunystė“, – sako miesto vadovas.

Sugriežtinus karantiną, pirmieji užsidarė restoranai, viešbučiai dar galėjo priimti nakvynei, dabar užsidaro ir jie.

„Šventinis laikotarpis jis generuodavo tokias pajamas, kurios leisdavo išgyventi tą baisų sausio mėnesį, vasario mėnesį iki tų švenčių kažkokių išlaikyti kolektyvą, dengti komunalinius mokesčius, šildymo sezono tuos mokesčius“, – kalba Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Pasak pašnekovės, viešbučių vadovai skaičiuoja nuostolius, darbuotojai – prastovose, o sausį galimi ir atleidimai.

Jovita Gaižauskaitė, LRT TV naujienų tarnyba,

LRT
Karantinas Palanga verslas Palangos verslininkai darbuotojų atleidimas nedarbas Palangoje
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936