Griežtėja karantinas: neveiks parduotuvės, namus galima palikti tik esant būtinybei, susitikti galima tik vienai šeimai

Medikų ir pacientų kova su Covid-19 / J. Stacevičiaus/LRT nuotr.
Medikų ir pacientų kova su Covid-19 / J. Stacevičiaus/LRT nuotr.

Ingridos Šimonytės vadovaujama Vyriausybė sekmadienį vienbalsiai nutarė griežtinti ir ilginti šalyje galiojantį visuotinį karantiną. Numatoma, kad bus ribojamas žmonių judėjimas, uždaromos ne maisto prekių parduotuvės.

„Galėjome kažką padaryti gerokai anksčiau, negu yra šiandien ir galbūt šiandien jau būtume toje situacijoje, kada galėtume naudoti tradicines kontrolės priemones ir kažkaip truputėlį ramiau laukti Kalėdų.

Bet praeities niekas iš mūsų pakeisti negali, taip jau yra. Skaičiai yra ir bauginantys, ir labai liūdinantys, nes galima į skaičius žiūrėti kaip į skaičius, bet jei į skaičius žiūrėsi kaip į gyvus žmones, ypač, jei tuos žmones pažįsti asmeniškai, tuomet tas santykis patampa visiškai kitoks“, – Vyriausybės posėdyje kalbėjo ministrė pirmininkė I. Šimonytė.

Ką nutarė Vyriausybė?

Nutarimu, kurį Vyriausybė priėmė vienbalsiai, karantinas pratęsiamas iki sausio 31-osios dienos vidurnakčio.

Jau nuo šio trečiadienio iki sausio 3-osios ribojimas asmenų išvykimas už savo gyvenamosios vietos savivaldybės teritorijos ribų. Palikti gyvenamos savivaldybės ribas bus galima tik kai vykstama dėl artimųjų ar giminaičių mirties, dėl darbo, kai darbo vieta yra kitoje savivaldybėje ar dėl būtinosios medicinos pagalbos.

Taip pat draudžiamas judėjimas savivaldybės teritorijoje ar už jos ribų dėl nebūtinų priežasčių. Palikti namus galima vykstant į prekybos vietą, darbo vietą ar darbo reikalais, sveikatos priežiūros įstaigas, artimųjų laidotuves.

Keliauti taip pat bus galima į tas savivaldybes, kuriose nėra gyvenama, bet asmuo ten turi jam priklausančio nekilnojamojo turto. Palikti gyvenamąją savivaldybę bus galima vykstant prižiūrėti sergančių ar savimi negalinčių pasirūpinti asmenų, taip pat dėl kitų būtinųjų paslaugų.

Griežtėja karantinas: neveiks parduotuvės, namus galima palikti tik esant būtinybei, susitikti galima tik vienai šeimai, nuotrauka-1

Ministrų kabinetas taip pat nutarė drausti daugiau nei vienos šeimos ar vieno namų ūkio kontaktus. Draudžiama rengti asmenines šventes tiek viešose, tiek privačiose erdvėse, jei jose dalyvauja daugiau nei vienas namų ūkis ar viena šeima.

Vienos šeimos ar vieno namų ūkio nariai gali kartu vykti pasivaikščioti į atviras erdves.

Draudžiama ne maisto prekių parduotuvių veikla. Dirbti galės maisto prekių parduotuvės, vaistinės, veterinarijos reikmenų, optikos bei ortopedijos prekių parduotuvės. Galima maisto prekyba turgavietėse ir kitose viešose prekybos vietose.

Leidžiama vykdyti internetinę prekybą, kai prekės pristatomos į namus ar atsiimamos atsiėmimo punktuose.

Nuotoliniu būdu turės mokytis ne tik vyresnių, bet ir pradinių klasinių mokiniai, taip pat ikimokyklines ir priešmokyklines ugdymo įstaigas lankantys vaikai. Savivaldybių administracijos privalės užtikrinti ugdymą įstaigose vaikams, kurių tėvai neturi galimybių dirbti nuotoliniu būdu.

„Tai nėra komendanto valanda, <...> tai apeliavimas į žmonių sąmoningumą“, – posėdyje teigė krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas.

Kalbėdama apie siūlymą karantiną pratęsti iki sausio 31-osios, I. Šimonytė teigė, kad nereikia tikėtis, jog situacija per dvi savaites pasikeis į gerąją pusę tiek, kad jo nereikėtų pratęsti. Be to, ji sakė, kad jei situacija iš tikro gerėtų, karantiną būtų galima nutraukti anksčiau numatyto termino ir tai būtų džiugiau, nei nuolatinis jo pratęsinėjimas, kaip buvo pavasarį.

Gytis Pankūnas, Modesta Gaučaitė-Znutienė, 

LRT
Vyriausybė Koronavirusas karantinas Ingrida Šimonytė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936