Publikos ir komisijos nuomonės sutapo: R.Rastauskas pelnė dvi „Imbiero vakarų“ premijas

Publikos ir komisijos nuomonės sutapo: R.Rastauskas pelnė dvi „Imbiero vakarų“ premijas

Lapkričio pabaiga jau devintąjį kartą Alytaus Jurgio Kunčino viešojoje bibliotekoje pakvipo ypatingu prieskoniu. Čia kiekvienais poriniais metais organizuojami „imbierinės“ prozos festivaliai dvelkia kameriniu jaukumu ir drąsiais kūrybiniais proveržiais. Džiugu, kad ir 2020-ųjų metų trumposios prozos festivalis rašytojo Jurgio Kunčino atminimui „Imbiero vakarai“ įvyko pagal visą šiam renginių ciklui būdingą programą, nors tam tikrų kliūčių tikrai būta.

Kaip žinia, dėl siaučiančių pandeminių negandų kultūros raiškos priemonės tapo itin susiaurintomis. Visa laimė, kad kultūra yra toks fenomenas, kuris į visokias izoliacijas reaguoja kūrybiškai ir nežada kišti galvos į smėlį. Gaila, kad trumposios prozos festivalyje teko atsisakyti gyvo bendravimo žavesio, tačiau, labai pasistengus, pavyko įsitikinti, kad „stiklinė beveik pilna“. Mat perkėlus festivalį į skaitmeninę erdvę, trumposios prozos skaitymais pasimėgavo kur kas platesnis žiūrovų ir klausytojų ratas, nei iki šiol tilpdavo bibliotekos salėje. Ir tebesimėgauja iki šiol! Juk festivalio įrašai iš interneto niekur nedingo, tad visi norintieji gali paskirti kurį tik nori vakarą neakivaizdiniam bendravimui su rašytojais. Arbata su imbieru, šeimynykščių kompanija, pritemdytos šviesos ir štai prašom – festivalis jūsų namuose (http://www.alytus.mvb.lt/Imbieras2020/). Autoriai iš ekrano žvelgia klausytojams tiesiai į akis ir su jauduliu skaito naujausius, specialiai festivaliui sukurtus trumposios prozos kūrinius.

Kas jie – šiųmečiai „Imbiero vakarų“ dalyviai? Specialiai festivaliui sukurtus prozos tekstus skaitė dvylika autorių: Andrius Jakučiūnas, Birutė Jonuškaitė, Narius Kairys, Akvilė Kavaliauskaitė, Vidas Morkūnas, Gytis Norvilas, Rolandas Rastauskas, Lina Simutytė, Povilas Šklėrius, Alvydas Šlepikas, Jurga Tumasonytė, Saulius Vasiliauskas.

Nors oficiali festivalio data jau praeityje, tačiau vis dar galima pajusti jo dvasią. Virtualioje erdvėje vis dar galima pasimėgauti dviem konkursinės programos skaitymais, o šelmiškoms asmenybėms turėtų patikti pluoštelis šmaikščių Naktinių skaitymų tekstų. Vis dar galima rasti progą „Laureato valandos“ renginio įrašo peržiūrai. Čia Dainą Opolskaitę, prozininkę, VIII-ųjų „Imbiero vakarų“ Jurgio Kunčino premijos laureatę, kalbino poetė ir prozininkė, literatūros kritikė dr. Virginija Kulvinskaitė-Cibarauskė. Na, o „Atminimo valandoje“ dar kartą grįžtama prie kraštiečio rašytojo Jurgio Kunčino kūrybos – kitokių sąsajų joje surado lituanistė ir literatūros kritikė Elžbieta Banytė. Ji taip pat priminė ir šiemet anapus iškeliavusio rašytojo, poeto Kęstučio Navako prozos poetiškumo akcentus. Apie lyriškąją Broniaus Radzevičiaus, vieno savičiausių XX a. prozininkų, kūrybos pusę (šiemet minėtume šio talentingo rašytojo gimimo 80-metį) mintimis dalinosi ilgametis jo kūrybos tyrinėtojas dr. Dainius Vaitiekūnas.

Festivalio kultūrinių įvykių „meniu“ papildė džiazo paralelės. Visų skaitymų metu jas dovanojo tarptautiniu mastu žinomas kūrybinis duetas – saksofonininkas Kęstutis Vaiginis ir Dima Golovanov (fortepijonas). Specialiai „Imbiero vakarams“ įrašytas muzikines improvizacijas, kaip ir visą festivalio programą galima rasti minėtame „Imbiero vakarų“ tinklapyje (http://www.alytus.mvb.lt/Imbieras2020/).

Intriguojančias menines staigmenas Jurgio Kunčino viešosios bibliotekos feisbuko paskyroje pasiūlė alytiškis dailininkas Arūnas Vaitkus. Menininkas nupiešė net šešiolika portretinių šaržų, juose išradingai atskleisdamas dalyvių ir su festivaliu susijusių asmenybių tipažus. Visų šių šaržų parodą virtualiai bus galima apžiūrėti nuo gruodžio 3 dienos.

Festivalį tradiciškai užbaigė trumposios prozos kūrinių konkurso laureatų paskelbimas. Kiek neįprasta nebent tai, kad jis įvyko pirmąją žiemos dieną. Alytaus miesto vardu teikiamą Jurgio Kunčino premiją už kūrinį „Oranžinė saulė“ pelnė poetas, dramaturgas, eseistas, vertėjas Rolandas Rastauskas. Nepretenzingai užsimaukšlinęs pilką kepurę ir, jo paties žodžiais tariant, atlaužęs skreitinuką, rašytojas taip įtaigiai perskaitė šią novelę, kad pelnė ir klausytojų simpatijas. Tad jam atiteko ir širdžiai miela Publikos premija.

Jaunosios kartos rašytojo, poeto, slemo entuziasto, tinklaraštininko Povilo Šklėriaus kūrybinis akibrokštas taip pat įvertintas laurais. Pristatęs kūrinį drąsiu pavadinimu „Kekšės“, Povilas pelnė neformalių naktinių skaitymų premiją. Prozininkė, literatūros kritikė Jurga Tumasonytė už įtaigų sodrios kalbos tekstą „Vargšas Jacekas“ įvertinta „Baltos varnos“ premija.

„Imbierai“ baigėsi, bet geros literatūros ir muzikos aura tebetvyro ore“, – sutartinai teigia festivalio globėjas, vertinimo komisijos pirmininkas Antanas A. Jonynas ir festivalio organizatorė, J. Kunčino viešosios bibliotekos direktorė Giedrė Bulgakovienė. Iš tiesų, gera žinoti, kad, festivaliui pasibaigus, jo durys virtualiems lankytojams tebėra atviros…

Projekto partneris – Lietuvos rašytojų sąjunga. Projektą finansavo Alytaus miesto savivaldybė ir Lietuvos kultūros taryba.

Jūratė Čėsnaitė,

Rolandas Rastauskas Imbiero vakarai Literatūra
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938