„Kuršių“ sporto direktorius E. Stonkus – apie komandos komplektaciją ir bendruomenės svarbą

ReAl moments - Reivytis Alfredas nuotr.
ReAl moments - Reivytis Alfredas nuotr.

2018 metais Lietuvos rinktinės krepšininko Renaldo Seibučio ir bendraminčių įkurtas Palangos „Kuršių“ klubas pirmajame Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) sezone nužygiavo iki finalinio ketverto, ambicingų tikslų siekė ir praėjusiame sezone, kuris dėl koronaviruso pandemijos nutrūko.

Tačiau aukščiausių tikslų Palangos komanda siekia ne tik aikštelėje, bet ir už jos ribų, o pagrindinis iš jų – burti bendruomenę.

Apie inovatyvius sprendimus, komandos komplektacijos užkulisius ir bendruomenės svarbą papasakojo šiuo metu kartu su komanda privalomoje saviizoliacijoje antrą kartą esantis klubo sporto direktorius Eimantas Stonkus.

– Kaip atsiradote „Kuršių“ komandoje?

– Kai dar buvau studentas ir ketvirtame kurse mokiausi Lietuvos sporto universitete, sužinojau, jog Palangoje kuriasi nauja krepšinio komanda. Susitikome su tuometiniu komandos direktoriumi Žygimantu Šeštoku, man buvo labai įdomu sužinoti ir pamatyti, kaip viskas vyksta profesionalios organizacijos viduje. Pirmajame sezone komandos veiklą laisvu nuo studijų metu stebėjau iš šono bei kiek galėdavau, tiek stengdavausi dalyvauti ir padėti. Užsirekomendavęs komandos vadovų pasitikėjimą jau antrais metais tapau komandos sporto direktoriumi. 

– Neseniai pristatėte mobiliąją komandos programėlę. Tokia iniciatyva – tikrai ne dažnas reiškinys Lietuvos sporte. Koks šio projekto tikslas?

– Mūsų komandos identitetas kyla iš vietos bendruomenės, todėl galvodami apie tolimesnius vystymosi žingsnius visada mąstome iš šios perspektyvos. Nebe tik vasarą, bet ir visus metus aktyvus Palangos miestas plečia krepšinio sirgalių bendruomenės gretas, o tai savaime skatina žvelgti plačiau.

Mobilioji programėlė yra skirta jungti „Kuršių“ bendruomenę ir už aikštės ribų. Pradėjome atsižvelgdami į pandemijos padarinius ir pirmojoje versijoje labiausiai akcentavome greitą žiūrovų registravimą bei galimybę itin paprastai stebėti tiesiogines mūsų rungtynių transliacijas. Tai nėra kažkas inovatyvaus sporto pasaulyje, tačiau toks patogumas mūsų kasdienybėje buvo reikalingas. Taip pat visi mūsų partneriai turi galimybę suteikti išskirtinius pasiūlymus „Kuršių“ bendruomenei vienoje vietoje. Tokiu būdu tarsi tampame tam tikrų vietos bendruomenės mainų skatintojais. Be to, remiantis turimais informaciniais šaltiniais ir realia matavimo metodika, skaičiuojame, kokį poveikį mūsų veikla daro miestui. Tai yra ne tik atsakomybė prieš vietos gyventojus, o ir būtinybė, kurią skatina Jungtinių Tautų organizacija (JTO).

Netolimoje ateityje programėlėje turėtų atsirasti ir daugiau funkcijų: inspiruojantys sporto vaizdo įrašai, kokybiška atributikos parduotuvė, o taip pat, bendradarbiaudami su tinklalapiu „BasketNews.lt“, norime pateikti įdomias krepšinio naujienas. Pagrindinis tikslas – auginti klubo prekinį ženklą per dialogą su bendruomene. Tokios programėlės sukūrimo kaštai nėra dideli, tai labiau noro ir pastangų klausimas.

– Kiek anksčiau žengėte ir dar vieną inovatyvų žingsnį – pavasarį paskelbta partnerystė su „GRIND Esports“ organizacija. Kokią naudą tai gali duoti ateityje?

– Elektroninio sporto kultūra yra itin gyvybinga ir greitai užkrečianti, todėl natūralu, kad ji sparčiai plinta ir pasaulyje tampa vis svarbesnė. Šiai dienai didžiausia problema yra brangūs rungtynių palaikymo ir kūrimo kaštai bei iki galo nesurastas monetizavimo modelis Europoje. Azijoje tokių diskusijų nebekyla, ten jau stovi arenos skirtos būtent šiai sporto sričiai.

Kadangi „GRIND Esports“ nusprendė vystyti šią kultūrą Lietuvoje, negalėjome atsisakyti galimybės dirbti kartu. Mums artima tokia nuotykių dvasia. Gaila, kad procesas kiek sustojęs, nes labai įdomu dalyvauti besikuriančiame modelyje nuo pat pradžių. Tikime, kad jau greitai aktyviai grįšime prie šios temos.

– Praeitas sezonas nutrūko dėl pasaulinės pandemijos, kuri turėjo neigiamą įtaką daugumos komandų finansinėms galimybėms. Kaip tarpsezoniu sekėsi formuoti klubo biudžetą?

– Akimirksniu, labai staigiai ir netikėtai nutrūkęs sezonas mums, kaip ir kiekvienai profesionaliai sporto organizacijai, atsiliepė finansiškai. Darbai siekiant išsaugoti ar pritraukti naujus rėmėjus prasidėjo dar prieš vasarą, nes tiek mums, tiek potencialiems rėmėjams buvo daug nežinomybės. Vis dėlto labai džiaugiamės, jog pavyko išsaugoti didžiąją dalį partnerių ir nors komandos biudžetas sumažėjo, tikrai negalime skųstis ir judame į priekį.

– Koronavirusas gerokai pakoregavo ir krepšininkų rinką, komandą paliko Quincy Tayloras, Karolis Sapiega ir kiti svarbūs žaidėjai. Ar esate patenkinti savo komandos šio sezono komplektacija?

– Vasarą komplektacijos darbus pradėjome šiek tiek vėlokai, kadangi dar neturėjome patvirtinto komandos biudžeto. Buvome surengę dviejų dienų nedidelę stovyklą, kurioje dalyvavo dešimt krepšininkų, į kuriuos norėjome pasižiūrėti. Labiausiai stengėmės akcentuoti komandos branduolio išlaikymą bei vietinių žaidėjų įsigijimą, deja šiuo metu rinkoje palangiškių pasirinkimas nedidelis. Labai džiaugiamės įsigiję vietinį žaidėją, naudingiausią praėjusio sezono NKL – VIKINGLOTTO krepšininką Lauryną Mikalauską bei vieną perspektyviausių savo kartos žaidėjų Justą Žiubrį. Tiesa, nors kelių pirmųjų variantų ir nepavyko pasikviesti, tačiau surinkta sudėtimi esame patenkinti.

– Komandos naujokas Chase’s Harleris šiuo metu yra rezultatyviausias lygos krepšininkas, praėjusiame sezone įspūdingai rungtyniavo Quincy Tayloras, o dar metais anksčiau lygoje siautėjo Jalenas Riley. Kaip pavyksta atrasti tokius krepšininkus?

– Didelį privalumą renkantis užsieniečius žaidėjus, kurių nesame matę iki tol, mums suteikia tai, kad mūsų klubo prezidentas Renaldas Seibutis, rungtyniaujantis aukščiausiame lygyje, turi labai didelį krepšinio suvokimą. Stengiamės kuo daugiau sužinoti apie žaidėją, pasikalbame su jų buvusiais treneriais, komandos draugais, žiūrime ne vienų ir ne dvejų rungtynių įrašus, kad galėtumėme pamatyti visus žaidėjo pliusus bei minusus. Aš asmeniškai laisvalaikiu stebiu daug krepšinio lygų, žiūriu rungtynes, seku žaidėjus bei statistiką. Jau sezonu metu galima atkreipti dėmesį į vieną ar kitą įdomesnį žaidėją, kaip į potencialų papildymą ateinančiam sezonui. Šį sezoną Chase’as atsirado komandoje neatsitiktinai – mūsų komandos treneris Vytautas turėjo galimybę Kinijoje vykusiame krepšinio turnyre susipažinti su juo kuomet jis dar rungtyniavo Vakarų Virdžinijos universiteto komandoje. 

– Du sezonus iš eilės komandoje turite jauniausią lygos krepšininką, jau ne pirmą sezoną įtraukiate į sudėtį jaunus palangiškius, prie komandos prisijungė ir jaunuolis iš Vilniaus Lukas Gudavičius. Kiek komandai svarbu ugdyti jaunus žaidėjus?

– Visi jauni žaidėjai komandoje yra svarbi dalis. Treneriai kiek įmanoma daugiau stengiasi juos įtraukti į treniruočių procesus, kur sunkiu darbu jau gali užsitarnauti ir minučių aikštelėje rungtynėse. Mūsų jaunimas vis dar rungtyniauja Moksleivių krepšinio lygoje, o galimybė būti mūsų organizacijoje jiems yra paskatinimas nesustoti dirbti. Mūsų pagrindinis tikslas yra padėti jiems tobulėti ir tapti tramplinu į dar aukštesnį lygį.

– Vienas iš komandos įkūrėjų, visiems žinomas veidas Renaldas Seibutis prieš kelias savaites minėjo, kad karjeros baigti kol kas neketina. Galbūt 35-erių gynėjas dar apsivilks ir „Kuršių“ marškinėlius?

– Už Renaldą atsakyti negaliu, reikėtų klausti asmeniškai jo paties. Kiek jį pažįstu, žinau, kad jis niekada nepasiduoda, kol yra bent mažiausia dalelė vilties. Toks jis visada buvo ir žaisdamas krepšinį, toks jis yra ir palaikydamas mūsų komandą. Linkime jam sveikatos ir stiprybės, o kaip bus toliau, parodys laikas.

– Klubas ir jo bendruomenė sparčiai auga ir plečiasi. Kiek toli žvelgiate į ateitį ir kiek realu, kad Palangos miestas greitu metu vėl gali turėti Lietuvos krepšinio lygoje (LKL) rungtyniaujančią komandą?

– Rungtyniauti aukščiausiame lygyje tikrai būtų smagu, ateities planuose turime tokį norą. Esame viena iš nedaugelio Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) komandų, turinčių sporto areną, kuri atitinka aukštesnio lygio reikalavimus, todėl labai tikimės ir tikrai stengsimės sugrąžinti Palangos miestą į LKL žemėlapį.

Benediktas Petkus,

NKL
NKL Palangos „Kuršiai“ krepšinis Palangos krepšinis Palangos „Kuršiai“ sporto direktorius Eimantas Stonkus
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938