Karantinas smogė Palangos verslininkams: dešimt įmonių veiklą sustabdė, dar tiek pat laukia nežinia

N. Jankausko/LRT nuotr.
N. Jankausko/LRT nuotr.

Prasidėjus antrajam karantinui, uždaromi be poilsiautojų kurortuose likę viešbučiai. Kai uždrausta daryti masažus, naudotis baseinais, valgyti restoranuose – poilsiautojai ėmė masiškai atšaukti rezervacijas. Nors nakvynės, lyginant su vasara, atpigo kai kur ir tris kartus, verslininkai sako, kad nelabai gelbės ir su valstybės skirta parama atostogaujantys medikai.

Šalyje įvedus antrąjį visuotinį karantiną, uždrausta dirbti visoms viešojo maitinimo įstaigoms – maistą galima tiekti tik išsinešti. Kai kuriems tai tapo neįgyvendinama sąlyga.

„Visos kavinukės, restoranėliai, kurie neturi apgyvendinimo, veikia kaip kavinė, restoranas, nedirba tiesiog, iškart vienareikšmiškai užsidarė, nusprendė paskaičiavę, kad jie tikrai nepersiorietuos į išsinešimą“, – LRT TELEVIZIJAI kalbėjo Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė.

Vienas didžiausių Palangos viešbučių sako, kad gyvena iš pavienių ramybės ieškotojų ir programos „Medikų atostogos“ poilsiautojų, tačiau visu pajėgumu veiks tik savaitę.

„Veiksime tokiu budėjimo režimu, kadangi esam per didelis viešbutis, kad visai užsirakintume po raktu, be abejo, kad srautas klientų yra labai smarkiai sumažėjęs“, – teigė viešbučio „Žuvėdra“ direktorius Kristupas Šliogeris.

I. Valaitienė vardijo, kad jau dešimt įstaigų Palangoje veiklą sustabdė. Dar antra tiek, anot jos, paseks tokiu pavyzdžiu, jei antrasis karantinas bus pratęstas.

„Iš tikrųjų liūdesys, ta nežinomybė tiek viešbučiams, tiek restoranams, kiek tas karantinas dar tęsis, tas veiklų apribojimas, kai klientai reikalauja kompensacijų dėl uždaryto baseino, prašo įleisti į sporto salę“, – sakė I. Valaitienė.

Šiuo metu kurorte porai nakvynė su pusryčiais keturių žvaigždučių viešbutyje kainuoja tris kartus pigiau nei vasarą – apie 40 eurų. Tačiau svečių – mažai. Viešbučių vadovai sako, kad pirmosios bangos kompensacijos jau išseko. Sezoniniai darbuotojai jau atleisti, kiti išleisti atostogų arba į prastovas.

Viešbučio virtuvėje tik savaitgaliais dirbanti Danutė LRT TELEVIZIJAI sakė nemananti, kad gaus nors minimalų atlyginimą: „Toliau nežinau, kaip čia bus, man atrodo, kad čia nelabai kas, dar abejoju, ar gausiu minimumą.“

Palangos turizmo informacijos centras virtęs informacijos biuru: poilsiautojai klausia, kas veikia.

Birštono turizmo informacijos centro duomenimis, karantinui užsidarė du viešbučiai, didžioji dalis maitinimo įstaigų, trys tiekia maistą išsinešti. Druskininkuose irgi užsidarė du spa paslaugas teikiantys dideli viešbučiai, sanatorijos veikia.

Gelbėjimosi ratu viešbučiams esą galėtų būti medikų atostogų pratęsimas – ne visi norintys spėjo jomis pasinaudoti.

Jovita Gaižauskaitė, LRT TV naujienų tarnyba

LRT
Koronavirusas Karantinas Palanga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936