Dėl COVID-19 Palanga ir Klaipėda lyg skirtinguose pasauliuose: į Palangą guža turistai, uostamiestyje kai kurie viešbučiai išvis nedirbs

Palanga / N. Jankausko/LRT nuotr.
Palanga / N. Jankausko/LRT nuotr.

Vėlinių savaitgalį pajūryje bus žmonių. Viešbučių užimtumas bent į geltonąją zoną patekusioje Palangoje rodo, kad nemažai gyventojų nepabūgo COVID-19 viruso rizikos ir ilgąjį savaitgalį ketina atsipūsti prie jūros. Vis dėlto pajūrio verslininkai optimizmu nespinduliuoja, o į raudonąją zoną patekusioje Klaipėdoje situacija kardinaliai kitokia. Čia viešbučių užimtumas kur kas mažesnis, o kai kurie barai ir viešbučiai nusprendė išvis nedirbti.

Klaipėdos laisvalaikio asociacijos pirmininkas Jevgenijus Sokolovas baiminasi, kad be naktinių pramogų likę žmonės bursis pirtyse ir sodybose, o ten virusui plisti bus palankios sąlygos.

Pajūryje laukiama svečių

Palangos verslininkai ilgąjį savaitgalį laukia svečių – rezervacijos rodo, kad lankytojų bus.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės Ingridos Valaitienės duomenimis, jau ketvirtadienį kurorto viešbučių užimtumas siekė daugiau 50–60 proc., todėl tikėtina, kad paskutinėmis savaitės dienomis keliones į pajūrį turėjo suplanuoti ir kambarius nakvynei rezervavo dar daugiau žmonių.

Dėl COVID-19 Palanga ir Klaipėda lyg skirtinguose pasauliuose: į Palangą guža turistai, uostamiestyje kai ku..., nuotrauka-1, N. Jankausko/LRT nuotr.
N. Jankausko/LRT nuotr.

Vis dėlto Palangos verslininkų vedlė pripažino, kad pandemija šiam savaitgaliui įtakos turėjo.

„Jeigu vertintume pagal tai, koks šis savaitgalis būtų be pandemijos, tai tikrai žmonių būtų buvę kur kas daugiau“, – patikino I. Valaitienė.

Šalį vis stipriau kaustant koronaviruso pandemijai ir šią savaitę įvairiuose miestuose bei apskrityse paskelbus karantino rėžimą, kai kurie poilsiautojai visgi nusprendė atšaukti planus pailsėti prie jūros.

Dėl COVID-19 Palanga ir Klaipėda lyg skirtinguose pasauliuose: į Palangą guža turistai, uostamiestyje kai ku..., nuotrauka-2, N. Jankausko/LRT nuotr.
N. Jankausko/LRT nuotr.

„Savaitės pradžioje, kai buvo skelbiamas karantinas, tų savivaldybių sąrašas vis pildėsi, pajutome, kad buvo planus atšaukusių, tačiau vėliau, įsibėgėjant savaitei, tos vietos ėmė pildytis“, – situaciją Palangoje, kuri vis dar yra geltonojoje zonoje, apibendrino I. Valaitienė.

Palangos verslininkai – įsitempę

Nors šį savaitgalį Palangos verslininkams darbo bus, tačiau ateities laukiama su įtampa. Baiminamasi griežtų, darbą galinčių paralyžiuoti apribojimų, kurie lems pajamų kritimą, nerimaujama ir dėl to, jog gali smarkiai sumenkti žmonių srautas.

Nerimo tikrai yra daug.

„Nerimo tikrai yra daug. Mes negalime kalbėti apie lankomumą tik savaitgaliais. Tai būtų tragedija. Turime turėti klientų kasdien, kad galėtume išlaikyti darbuotojus ir vykdyti finansinius įsipareigojimus“, – aiškino I. Valaitienė.

Bandydami užbėgti įvykiams už akių kai kurie viešbučiai savo svečiams jau siunčia pranešimus apie tai, jog žmonės nebijotų išankstinių rezervacijų nakvynėms, mat situacijai pasikeitus ir nelikus galimybių teikti paslaugas, numatoma 100 proc. pinigų grąžinimo galimybė.

Uostamiesčio pulsas – karantino ritmu

Pastebimai kitokia situacija susiklostė Klaipėdoje. Panašu, kad į uostamiestį atvyks ne ypač daug svečių.

Klaipėdos turizmo ir kultūros informacijos centro direktorė Romena Savickienė teigė, kad ilgąjį savaitgalį viešbučių užimtumas mieste tesieks apie 20–30 proc. Kai kurie viešbučiai šiomis dienomis nusprendė visai nedirbti.

„Galima sakyti, kad užimtumo nėra. Visi renginiai yra atšaukti. Klaipėda yra raudonojoje zonoje, tad nelabai ir rekomenduojama atvykti. Vertėtų laikytis Vyriausybės nustatytų ribojimų“, – pasisaugoti ragino pašnekovė.

Tai, jog uostamiestyje nebus šurmulio prognozavo ir Klaipėdos laisvalaikio asociacijos pirmininkas Jevgenijus Sokolovas.

„Klaipėdoje neįvyks moliūgų šventė, taigi nebus ir sujudimo, pastebima, kad žmonių srautas yra sumažėjęs“, – apibendrino uostamiesčio pramogų sektoriaus verslininkų atstovas.

Vertindami galimus žmonių srautus kai kurie barai, kavinės ketina trumpinti darbo laiką, o kiti nusprendė durų lankytojams nė ir neatverti. Pašnekovas neslėpė, kad verslininkai yra nežinioje ir, kaip ir palangiškiai, neramiai laukia daugiau galimų sugriežtinimų. Šis savaitgalis vertinamas kaip nuostolingas.

Klaipėda, J. Stacevičiaus/LRT nuotr.
Klaipėda, J. Stacevičiaus/LRT nuotr.

J. Sokolovas pastebėjo, kad klientai reaguoja į stulbinančiai augančius naujus koronaviruso atvejų skaičius. Tai, jog žmonės baiminasi ligos išduoda ir pastebimai sumenkę lankytojų srautai net ir dienos pietų metu.

Baiminamasi, kad norintieji atitrūkti susiburs sodybose ar pirtyse

Vis dėlto, verslininkų žiniomis, nors mieste ir bus ramu, tačiau žmonės pramogų, tikėtina, vis tiek ieškos.

„Apribojimai į nokautą pasiuntė naktinių pramogų sektorių. Jau dabar girdime, kad įvertinę tai, jog mieste nebus naktinių pramogų, žmonės vietoje kavinių ketina burtis pirtelėse ar sodybose. Žmonės nori susitikti, leisti laiką kartu, tačiau nori ir laisvai jaustis, vidurnaktį nebūti išvaryti“, – dėstė J. Sokolovas.

Žmonės nori susitikti, leisti laiką kartu, tačiau nori ir laisvai jaustis, vidurnaktį nebūti išvaryti.

Tiesa, tai, jog žmonės gali burtis vakaroti ne baruose ar kavinėse, o kitose erdvėse, kur galės užsibūti nevaržomi laiko limitų, kelia nemažą nerimą. Manoma, jog tokiose vietose sąlygos virusui plisti bus ypač palankios.

„Labai svarbu, kad valdžia dabar pajėgtų suvaldyti situaciją, tačiau tai kelia klausimų. Tokiose alternatyviose erdvėse sąlygos virusui plisti bus dar geresnės nei miesto baruose ar kavinėse. Sodybose, pirtelėse nebus lankytojų registracijos, vargu ar bus užtikrinama dezinfekcija, kitos priemonės“, – grėsmes vardijo pašnekovas.

Dėl COVID-19 Palanga ir Klaipėda lyg skirtinguose pasauliuose: į Palangą guža turistai, uostamiestyje kai ku..., nuotrauka-4, N. Jankausko/LRT nuotr.
N. Jankausko/LRT nuotr.

Dar daugiau klausimų kelia ir tai, kaip padėtis susiklostys, jeigu apribojimai išliks ir didžiųjų metų švenčių metu, mat joms, neabejojama, iš užsienio grįš daugiau žmonių, kurie taip pat ieškos pramogų.

„Žmonės buriuosis butuose, vėl išaugs sodybų ir pirčių rezervacijos. Gali nelikti jokios kontrolės. Situacija gali tapti nevaldoma“, – dėstė J. Sokolovas.

Nerimą jaučia ir Nidos svečiai

Gamtos perlu dažnai tituluojamoje Nidoje situacija kiek ramesnė, čia bus laisviau nei Palangoje, tačiau nerimą verslininkai tvirtino jaučiantys.

„Sulaukėme žmonių skambučių. Klausiama, ar niekas nesikeičia, kokia tvarka, ar galima atvykti. Tam tikro nerimo tikrai yra“, – teigė Nidoje populiaraus viešbučio „Nidus“ direktorė Jurgita Vičienė.

Dėl COVID-19 Palanga ir Klaipėda lyg skirtinguose pasauliuose: į Palangą guža turistai, uostamiestyje kai kurie viešbučia..., nuotrauka-5, BNS nuotr.
BNS nuotr.

Pašnekovės teigimu, ilgąjį savaitgalį išskirtinei poilsiautojų apgulčiai nesirengiama, nors rezervacijų yra.

Tačiau verslininkė nebuvo linkusi dramatizuoti situacijos. Anot J. Vičienės, pasibaigus sezonui, kaip įprasta, Nidoje vyrauja ramybė, dirba ne visi apgyvendinimo sektoriaus atstovai.

„Nidoje ne sezono metu nebūna daug svečių. Mes kitokie nei Palanga – neturime konferencinio turizmo“, – įvardijo pašnekovė.

Dauguma šiuo metu Neringoje apsistojančiųjų – medikai, kurie dar skuba išnaudoti valstybės jiems suteiktą paramą poilsiui.

Radvilė Rumšienė, 

LRT.lt
Pajūris Ilgasis savaitgalis Klaipėda Palanga Nida COVID-19 Vėlinės
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938