Nuo sekmadienio įsigalios nauji Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai, laukia pokyčiai ir tabako bei el. cigarečių priežiūros srityje

pixabay.com nuotr.
pixabay.com nuotr.

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) informuoja apie pokyčius, įsigaliosiančius nuo lapkričio 1 dienos. 

Nauji Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai

Jau nuo lapkričio 1 d. Lietuvoje įsigalios Alkoholio kontrolės įstatymo pakeitimai, skirti alkoholio vartojimo bei su juo susijusių neigiamų padarinių mažinimui.

  • Parduodami alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausantys alkoholiniai gėrimai, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 6 procentai,  turi būti išpilstyti į  ne didesnę nei 0,2 litro tarą.*
  • Parduodami alaus, fermentuotų gėrimų, alkoholinių kokteilių grupėms priklausantys alkoholiniai gėrimai, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra ne didesnė kaip 6 procentai, turi būti išpilstyti į tarą, kurios talpa iki 1 litro.*
  • Draudžiama parduoti alkoholinius gėrimus, kurių tūrinė etilo alkoholio koncentracija yra didesnė kaip 22 procentai, gamyklų supiltų į stiklines, taures ir kitą gėrimams tiesiogiai vartoti skirtą tarą.

*Pastaba. Pakeitimai negalioja alkoholiniams gėrimams, jeigu jie išpilstyti į stiklinę, keramikinę, medinę ar metalinę tarą.

Šie draudimai taip pat galioja ir firminėje alkoholinių gėrimų gamybos įmonės parduotuvėje išpilstomiems alkoholiniams gėrimams į plastikinius butelius ar  panašias talpas, skirtas išsinešti.

Pokyčiai tabako ir el. cigarečių priežiūros srityje

Nuo lapkričio 1 d. Departamentui suteikiama teisė duoti privalomus nurodymus šalinant neteisėtai elektroniniais ryšiais skleidžiamą tabako gaminių ir su tabako gaminiais susijusių gaminių, tokių kaip el. cigarečių ir jų pildyklių, reklamą bei informaciją apie vykdomą tokių gaminių vidaus ir tarpvalstybinę nuotolinę prekybą internetu. Nuoroda čia.

Iki šiol tokia teise Departamentas galėjo naudotis tik siekdamas užtikrinti, kad Lietuvos Respublikoje nebūtų skleidžiama neteisėta alkoholio reklama. Sėkmingas priemonių taikymas alkoholio kontrolės srityje Departamentui leidžia tikėtis, kad  įsigaliojantys įrankiai padės efektyviau užtikrinti Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo laikymąsi.

Konsultacijos tabako ir alkoholio kontrolės klausimais teikiamos telefonu 8 706 68094 arba elektroniniu paštu [email protected].

Parengta pagal NTAKD inf.
Narkotikų tabako ir alkoholio kontrolės departamentas Alkoholio kontrolės įstatymas pakeitimai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938