Kaip keisis judėjimas pirmadienį dalyje savivaldybių įvedus karantiną – prie jūros nuvažiuoti nebus draudžiama

D. Umbraso/LRT nuotr.
D. Umbraso/LRT nuotr.

Nuo spalio 26-osios Vyriausybės sprendimu bus įvedamas karantinas 12-oje savivaldybių. Ir nors savivaldybėse rekomendacijos bus griežtesnės nei likusioje Lietuvoje, tačiau žmonės tarp miestų galės judėti laisvai.

Vyriausybė trečiadienį šalies savivaldybes pagal koronaviruso rodiklius suskirstė į spalvų grupes – žalią, geltoną ir raudoną. Skirtingos spalvos reiškia skirtingas gyventojams teikiamas rekomendacijas kovoje su koronavirusu. Į raudojaną zoną patekusiose 12-oje savivaldybių nuo ateinančio pirmadienio bus įvedamas karantinas, tačiau priešingai nei pavasarį, judėjimas tarp miestų nebus varžomas, prie įvažiavimų į miestus policija nebudės, nebus tikrinama, kur keliauja žmonės.

„Kol kas nesvarstoma galimybė uždaryti miestus. Apribojimų keliauti iš miesto į miestą nėra, o ir tikslas mūsų ne nustatinėti ribas, nuo kurios bus draudžiama judėti, o priešingai – daryti viską, kad tokių ribų nebūtų. Net ir paskelbus karantiną kai kuriose savivaldybėse, žmonės galės laisvai keliauti, važiuoti prie jūros, tačiau, be abejo, jei nėra tikslo, geriau pasėdėti namie ir pasisaugoti“, – LRT.lt sakė Vidaus reikalų ministrės Ritos Tamašunienės patarėja Božena Zaborovska-Zdanovič.

Jai antrina ir Visuomenės informavimo grupės atstovas Giedrius Surplys, pakomentavęs, kad šiuo metu ribojimai patekti į miestus nėra svarstomi. Tačiau tiek jis, tiek ministrės R. Tamašunienės patarėja sako, kad jei situacija taps kritinė, gali būti grįžtama prie judėjimo ribojimo klausimo.

„Karantino paskelbimas leis sustiprinti COVID-19 ligos profilaktikos ir kontrolės valdymą, užtikrinti ribojimo priemonių taikymą. Siūloma karantino režimo trukmė – nuo 2020 m. spalio 26 d. 00:00 val. iki 2020 m. lapkričio 9 d. 24:00 val.“, – rašoma trečiadienį Vyriausybės priimtame nutarime.

Nuo spalio 26 dienos karantinas paskelbtas 12 savivaldybių

Nuo spalio 26 dienos karantinas paskelbtas 12 savivaldybių, LRT.lt nuotr.
Nuo spalio 26 dienos karantinas paskelbtas 12 savivaldybių, LRT.lt nuotr.

Vyriausybės sprendimu nuo spalio 26-osios 00 val. karantinas įvedamas šiose 12-oje savivaldybių:

  • Elektrėnų;
  • Joniškio rajono;
  • Jurbarko rajono;
  • Kelmės rajono;
  • Kretingos rajono;
  • Marijampolės;
  • Pasvalio rajono;
  • Plungės rajono;
  • Skuodo rajono;
  • Šiaulių rajono;
  • Švenčionių rajono.

Pokyčiai keliaujantiesiems:

  • Ribojamas keliavimo tarpmiestinio ir priemiestinio reguliaraus susisiekimo keleivinio transporto intensyvumas – kai išvykstama už savivaldybės teritorijos ribų;
  • Keliautojams leidžiama užimti tik sėdimas vietas ne mažesniu kaip 1 metro atstumu.

Viešose vietose bus negalima būriuotis

Viešose vietose būti ne didesnėmis nei 5 asmenų grupėmis, išskyrus šeimos narius. Būtina laikytis ne mažesnio kaip 2 metrų atstumo tarp asmenų ar asmenų grupių, vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų. Šios nuostatos netaikomos, kai dalyvaujama laidotuvėse.

Paulius Vaitekėnas,

LRT.lt
Judėjimas Karantinas Koronavirusas Lietuvoje
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,931