Muzikos festivalio "Pasaulio balsai" finalą skelbs Palangos miesto orkestras

Muzikos festivalio "Pasaulio balsai" finalą skelbs Palangos miesto orkestras

Sparčiai įsibėgėjant rudeniui, vis dažniau pastebimi spalvas keičiantys medžiai, pajaučiami lietaus lašai. Tačiau pajūryje vis dar jaučiasi vasaros šurmulys, kuris kviečia pasisukti renginių karuselėje. Šiųmetis, jau dvyliktąjį kartą organizuojamas festivalis „Pasaulio balsai“, dovanojo dvylika renginių, o paskutinysis, viską vainikuosiantis, nuskambės jau šį sekmadienį, rugsėjo 13 d., 19 val. Palangos Švč. Mergelės Marijos Ėmimo į Dangų bažnyčioje.

Klausytojai turės galimybę dar kartą pasimėgauti maestro Vyganto Rekašiaus vadovaujamo Palangos orkestro atliekama programa.

Palangos miesto simboliu tapęs orkestras, pelnęs įvertinimą tarptautiniu lygmeniu, yra ištikimas festivalio bičiulis, jame pasirodantis kiekvienais metais. Įvertinant orkestro brandą ir atlikimo kultūrą 2020 m. birželį Lietuvos Respublikos ministerija Palangos orkestrui suteikė profesionalaus meno kolektyvo vardą.

Festivalio baigiamajam koncertui kolektyvas paruošė solidžią programą, kurioje klausytojai išgirs kompozitorių Fritzo Neuböcho, Jan‘o de Haan‘o, Alexandre‘o Guilmant‘o, Tito Petrikio, Lino Rimšos, Andreas‘o Ludwig‘o Schultes, Richard‘o Wagner‘io kompozicijas bei Andriaus Rekašiaus kūrinio „Exploitations“ premjerą.

Kaip pasakoja pats A. Rekašius: „Tai - 2016 metais parašytas kūrinys vibrafonui su orkestru. Originalioje versijoje tai - solo kūrinys vibrafonaui. Vienok šis kūrinys nuolatos keitę formą, vystėsi ir štai dabar išaugo į kompoziciją vibrafonui su orkestru. Kūrinyje apjungiami įvairių žanrų elementai, tokie kaip šiuolaikinio minimalizmo, džiazo, romantizmo ir kitų“. Solo vibrafonu atliks pats autorius Andrius Rekašius.

Muzikos festivalio "Pasaulio balsai" finalą skelbs Palangos miesto orkestras, nuotrauka-1

Koncerte išgirsime ir trombonu grojantį Paulių Balčytį – šis jaunosios kartos atlikėjas drauge su Palangos orkestru atliks kompozitoriaus Alexandre‘o Guilmant‘o kūrinį „Morceau Symphonique“. Šis kūrinys, parašytas 1902 metais, išgyveno daugybę pokyčių, skaičiuojama ne viena kūrinio aranžuotė skirtingoms instrumentų sudėtims. Rugsėjo 13 d. koncerte skambės Wesley Shepard‘o aranžuota versija pučiamųjų orkestrui ir trombonui.

Kasmet klausytojų laukiamas festivalis yra išties didelis įvykis pajūryje gyvenantiems ir specialiai į renginius atvykstantiems žmonėms, kurie su nekantrumu laukia naujų programų bei susitinka su pamiltais atlikėjais.

Muzikos festivalio "Pasaulio balsai" finalą skelbs Palangos miesto orkestras, nuotrauka-2

„Festivalyje skambanti muzika padeda mums išgirsti vienas kitą, susilieti į dainas, simfonijas, eiles, juoką, maldą, tylą“, - sako festivalio meno vadovė Asta Krikščiūnaitė. Festivalis lieka ištikimas savo šūkiui – su muzika pasaulis yra tiesiog geresnis.

Koncertas vyks laikantis galiojančių LR Vyriausybės reikalavimų ir rekomendacijų

Exchange Rates
USD 0,936