Į pensijų fondus pervedamos gyventojų lėšos per metus išaugo šeštadaliu

Asociatyvi pixabay.com nuotr.
Asociatyvi pixabay.com nuotr.

„Sodra“ į gyventojų sąskaitas pensijų fonduose už liepą pervedė 36,5 mln. eurų – tai 5 mln. eurų arba 16 proc. daugiau nei tuo pačiu laikotarpiu pernai. Didesnę pervedamą sumą lėmė nauji pensijų kaupimo dalyviai, paaugusios gyventojų pajamos ir padidėjusi valstybės paskata dalyvaujantiems II pakopos pensijų kaupime.

„Nuo liepos mėnesio įmokas pradėjo mokėti nauji pensijų kaupimo dalyviai, į pensijų kaupimą įtraukti pirmą kartą. Tad gyventojų besirūpinančių senatve daugėja. Be to, liepos mėnesį įsigaliojo ir kita naujovė – pensijų anuitetus gyventojams, sulaukusiems pensijos, nuo šiol moka „Sodra“ – sako „Sodros“ pensijų anuitetų skyriaus vedėja Daiva Gerulytė.

Į pensijų fondus už liepą pervesti beveik 26 mln. eurų gyventojų įmokų ir 10,5 mln. eurų valstybės paskatų. Palyginti, prieš metus gyventojų įmokos sudarė 22,3 mln. eurų, o paskatos iš valstybės buvo beveik 2 mln. eurų mažesnės.

Be to, išaugo ir pensijų kaupimo pensijų kaupimo dalyvių skaičius. Šiuo metu, „Sodros“ duomenimis, 1,37 mln. gyventojų yra sudarę pensijų kaupimo sutartis, kai pernai dalyvių buvo 1,34 mln., taigi, dalyvių skaičius išaugo beveik 27 tūkst.

Pastebima, kad dalis gyventojų, kurie II pakopos pensijų kaupimo sutartis yra pasirašę seniai, ne visada žino, kokioje kaupimo bendrovėje ir kokiu tarifu kaupia.

Šią informaciją galima pasitikrinti prisijungus prie asmeninės „Sodros” paskyros gyventojui. Tituliniame puslapyje rodoma ar gyventojas dalyvauja pensijų kaupime, kokioje pensijų kaupimo bendrovėje kaupia bei kokią dalį lėšų į pensijų fondą yra pervedusi „Sodra“ (be asmeninių ir valstybės įmokų).

Sukauptą sumą galima pasitikrinti savo kaupimo bendrovėje, o norint peržiūrėti kada ir kiek gyventojo įmokų buvo pervesta į pensijų fondus rekomenduojama „Mano suvestinių“ skiltyje suformuoti naują suvestinę REP.11 „Į pensijų fondus pervestos kaupiamosios pensijų įmokos“ – pasirinkus laikotarpį, bus pateiktos sumokėtos įmokos.

Pensijų anuitetus moka „Sodra“

Gyventojams, dalyvaujantiems pensijų kaupime, nuo šiol pensijų anuitetus – sulaukus pensijos išmokas iš sukauptos sumos visą likusį gyvenimą mokės „Sodra“.

Pensijų anuitetus iš „Sodros“ įsigyti turės tie pensijų kaupimo dalyviai, kurie, sulaukę senatvės pensijos amžiaus ar likus ne mažiau kaip 5 metams iki pensijos, bus sukaupę 10 tūkst. ir daugiau eurų.

Jie galės rinktis sau tinkamiausią vieną iš trijų pensijų anuitetų rūšių: standartinį pensijų anuitetą, standartinį pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu ir atidėtąjį pensijų anuitetą.

Standartinio pensijų anuiteto mėnesinės išmokos, palyginti su kitomis pensijų anuiteto rūšimis, bus didžiausios ir mokamos visą likusį gyvenimą. Garantuojama, kad išmokos nemažės, bet galės būti ir didesnės, jeigu „Sodros“ Pensijų anuitetų fondo grąža bus didesnė, negu jau įskaičiuota į pensijų anuitetą. Ši pensijų anuiteto rūšis neturi paveldėjimo.

Jeigu paveldėjimas svarbus, žmogus galės rinktis pensijų anuitetą su garantuojamu mokėjimo laikotarpiu – tuomet lėšos, kurių nespėta išmokėti iki 80 metų, jeigu gyventojas šio amžiaus nesulauktų, paveldimos.

Abiem standartinio pensijų anuiteto atvejais gyventojas „Sodrai“ perves visą savo pensijų fonde sukauptą sumą, o išmokos dydis priklausys nuo sukauptos sumos bei amžiaus, kai įsigyjamas pensijų anuitetas.

Pasirinkęs atidėtąjį pensijų anuitetą gyventojas „Sodrai“ perves tik dalį sukauptos sumos, už kurią „Sodra“ jam mokės pensijų anuitetą sulaukus 85 metų amžiaus. Pensijų fonde likusią ir toliau investuojamą sumą iki 85 metų periodinėmis išmokomis mokės pensijų kaupimo bendrovė. Išmokų dydis gali svyruoti – būti didesnis ar mažesnis kiekvieną mėnesį – tai priklausys nuo investavimo rezultatų. Suma, kurios nespėta išmokėti iki 85 metų iš pensijų fondo – paveldima.

„Sodra“
Sodra pensijų fondai Pensijų anuitetai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938