NVSC: laisvalaikį leidžiantys viešose erdvėse turėtų neužmiršti atsargumo

 NVSC: laisvalaikį leidžiantys viešose erdvėse turėtų neužmiršti atsargumo

Apsilankymai kavinėse, baruose, naktiniuose klubuose, renginiuose – tokius užsikrėtusiųjų koronaviruso infekcija (COVID-19 liga) maršrutus pastaruoju metu fiksuoja visuomenės sveikatos specialistai. Be to, žmonės, kurių užsikrėtimo aplinkybių epidemiologams nepavyksta nustatyti, taip pat neretai kaip galimas užsikrėtimo vietas įvardija lauko kavinėse, terasose, laisvalaikio erdvėse vykstančius renginius.

Rugpjūtį gyventojai aktyviai mėgaujasi vasariškais orais ir leidžia laiką su draugais, tačiau atsipalaiduodami dažnai pamiršta apie infekcijos prevenciją. Koronaviruso infekcijos židiniais tapusios Vilniaus ir Kauno kavinės ir barai rodo, kaip brangiai gali kainuoti nerūpestingumas.

Sveikatos apsaugos ministro, valstybės lygio ekstremaliosios situacijos vadovo Aurelijaus Verygos teigimu, žmonės pernelyg atsipalaidavo ir dažnai pamiršta, kad koronavirusas niekur nedingo, jis tebėra tarp mūsų. 

„Augantys užsikrėtusiųjų koronavirusu skaičiai labai neramina. Ypač tai, kad virusu užsikrečiama dažniausiai laisvalaikio, pramogų vietose. Tad labai svarbu atėjus į pramogų, laisvalaikio vietas laikytis saugumo reikalavimų – dėvėti kaukes, laikytis atstumų, dezinfekuoti rankas. Dabartinė situacija verčia imtis ir kitų griežtesnių priemonių. Pavyzdžiui, dėl šio klastingo viruso, plintančio tam tikrose vietose, gali tekti inicijuoti vietinius karantinus, izoliuoti tam tikrus sektorius“, - sako ministras A. Veryga. 

Epidemiologinai tyrimai rodo, kad infekcija ne tik išplinta už pramogų vietos ribų, bet plinta net į kitus regionus. Padėtį blogina ir tai, kad dalis žmonių nejaučia jokių simptomų ir negauna signalų apie savo ligą.

Dėl to epidemiologai ragina žmones, atėjusius praleisti laisvalaikio, tiek dėl savęs, tiek dėl aplinkinių neužmirštų tų infekcijos prevencijos pamokų, apie kurias labai intensyviai kalbėta pavasarį. Tokie paprasti dalykai kaip atstumo laikymasis, nosies ir burnos dengimas, rankų dezinfekavimas padeda apsisaugoti.

Visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja naudotis asmens apsaugos priemones, laikytis atstumo nuo kitų asmenų ypač, kai sutinkami žmonės, su kuriais įprastai nebendraujama. Taip pat – laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, kuo dažniau plauti rankas su muilu ir vandeniu, jei nėra galimybės – naudoti rankų antiseptikus (dezinfekavimo priemones). 

Svarbu ir tai, kad žmonės, turintys ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų požymių, t. y. karščiuojantys, kosintys, sloguojantys, liktų namuose, nesilankytų viešose vietose, taip užtikrindami ir savo, ir aplinkinių saugumą. 

Visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones sekti informaciją apie tai, kur lankėsi užsikrėtusieji COVID-19. Tai yra atvejų epidemiologinės diagnostikos metu surinkta informacija, kurią susirgę žmonės pateikė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistams. Nuolat atnaujinamą sąrašą rasite ČIA.

SAM Spaudos tarnybos ir NVSC inf.
Koronavirusas Lietuvoje COVID-19 saviizoliacija saugus atstumas NVSC
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938