Kviečia Jūros ir žvejų šventė Šventojoje

Kviečia Jūros ir žvejų šventė Šventojoje

Tradicijų tęstinumas

Prieš 86 metus Šventosios uoste  pirmą kartą buvo surengta Jūros dienos šventė. Tuo metu ši šventė buvo didelė pramoga Šventosios ir Palangos vasarotojams. Visi norintys nuo istorinio Palangos kurhauzo į Šventąją važiuodavo autobusais, o nuo Palangos jūros tilto–motorlaiviais. Siekiame atgaivinti šią gražią tradiciją Šventojoje ir rugpjūčio 1–2 dienomis kviečiame į dvi dienas truksiančią Jūros ir žvejų šventę. Nors laikas ir diktuoja savo renginių formatą, mūsų tikslas išlaikyti ir pratęsti svarbiausią tradiciją–pagerbti žvejus, kurių amatas yra labai nelengvas ir kartais labai pavojingas. Šventės metu pagerbsime Šventosio žvejus, kurie ištikimi jūrai ir žvejiškoms tradicijoms. Taip pat Šventosios Švč. Mergelės Marijos, Jūrų Žvaigždės bažnyčioje bus aukojamos Šv. Mišios už žuvusius jūroje. 

Kviečia Jūros ir žvejų šventė Šventojoje, nuotrauka-1

Šventinė mugė ir edukaciniai užsiėmimai

Rugpjūčio 1- 2  dienomis, Jūros gatve nusidrieks 150 dalyvių mugė, kuri apsilankiusiems siūlys tautodailės dirbinių, maisto, ir be abejonės žuvies. Mugės dalyviai atvyks iš visų Lietuvos kampelių ir kaimyninės Latvijos. Jūros ir žvejų dienos šventėje ypač laukiamos šeimos, nes edukaciniai užsiėmimai bus skirti įvairaus amžiaus žmonėms. Šeimų ir mažųjų vasarotojų laukia net 7 edukacinės programos. Žolininkės mokys pasigaminti žolelių prieskonius su jūros druska ir jūros arbatą, o tautodailininkai mokys iš vytelių nusipinti žuvelę. Edukacinių užsiėmimų metu bus galima pasigaminti dirbinių jūros tema, kviesime į akvarelės liejimo edukaciją, kurios metu kiekvienas, liedamas akvarelę, galės susikurti paveikslėlį jūros tema. 

Kviečia Jūros ir žvejų šventė Šventojoje, nuotrauka-2

Vikingų laivų varžybos Šventosios upe

Tradiciškai, prie Šventosios upės vyks "Vikingų" laivų varžybos. Sudarytos komandos Šventosios upe turės įveikti pusės kilometro ilgio trasą — nuo "Beždžionių" tilto iki "Energetiko" tiltelio. Pasak organizatorių, varžybose svarbiausia ne irkluotojų fizinė jėga, o darniai dirbanti komanda. Varžybų dalyviai išbandys savo jėgas ir varžysis dėl Mero taurės. 

Kviečia Jūros ir žvejų šventė Šventojoje, nuotrauka-3

Nauja tradicija – meninė dokumentika

Norime kurti naują tradiciją, ir lankytojams suteikti galimybę susipažinti su lietuviška menine dokumentika. Sekmadienį, Jūros ir žvejų šventę užbaigsime pakviesdami į vakaro seansą – dokumentinio kino „Vėjų žemė“ (2015) peržiūrą. Šio etnografinės tematikos filmo režisierius, scenarijaus autorius Ernestas Samsonas drauge su jaunų entuziastų komanda analizuoja etninės grupės, gyvenančios Šventojoje buitį ir kultūrą. Dokumentinėje juostoje atskleidžiamas ypatingas Šventosios koloritas. Pagrindiniai veikėjai atskleis daugeliui dar nepažįstamą šio miestelio istorijos pusę, papasakos apie kuršių palikuonių kasdieninio gyvenimo ritualus, švenčių papročius, supažindins su tradiciniais amatais – žūkle, rankdarbiais. Filmą sudaro pokalbiai su 15 pašnekovų, epizodai iš Šventosios latviškos kilmės gyventojų kasdienybės ir šventiškų akimirkų, gyvenamos aplinkos. Filmo trukmė – 51 minutė.

Kviečia Jūros ir žvejų šventė Šventojoje, nuotrauka-4

Šventės programa sudaryta atsižvelgiant į SAM rekomendacijas ir numatomus žmonių susibūrimo ribojimus, todėl esant būtinybei organizatoriai pasilieka teisę keisti renginių programą. 

Liepos 31 d., penktadienis

12.00 – 22.00 val. Vikingų laivų varžybų dalyvių treniruotės

Šventosios upė

Rugpjūčio 1 d., šeštadienis

9.00 – 22.00 val. Jūros ir žvejų šventės mugė 

Jūros g. pėsčiųjų alėja

10.00 - 15.00 val. Edukaciniai užsiėmimai visai šeimai

Jūros g. pėsčiųjų alėja

11.00 - 13.00 val. Vikingų laivų varžybos 

Šventosios upe nuo Beždžionių tilto iki „Energetiko“ tiltelio

15.00 val. Vikingų laivų varžybų apdovanojimai

Jūros g. 

17.00 val. Šventosios žvejų pagerbimas

Jūros g. 

19.00 val. ŠVENTINIS KONCERTAS

Rugpjūčio 2 d. Sekmadienis

9.00 – 20.00 val. Jūros ir žvejų šventės mugė

Jūros g. pėsčiųjų al.

11.00 val. Šv. Mišios už žuvusius jūroje

Šventosios Švč. Mergelės Marijos, Jūrų Žvaigždės, bažnyčia

22.00 val. Filmas „Vėjų žemė“

Kviečia Jūros ir žvejų šventė Šventojoje, nuotrauka-5

Vita Petrauskienė,

Palangos kultūros ir jaunimo centro direktorė

Jūros ir žvejų šventė Šventoji šventės programa vikingų laivų varžybos Jūros ir žvejų šventės mugė Šventosios žvejų pagerbimas koncertas Filmas „Vėjų žemė“
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938