Talentingosios Justės siekis – žaisti už Atlanto

Talentingosios Justės siekis – žaisti už Atlanto

„Plungė man – lyg antri namai“, – sako Justė Veronika Jocytė. Šios merginos pavardė turėtų būti gerai žinoma visiems, kurie domisi krepšiniu. „Krepšinio talentas“, „krepšinio deimantas“ – epitetai, skrendantys Justės pusėn. Nereikėtų tuo stebėtis, juk būtent ji praėjusiais metais su jaunučių rinktine tapo Europos vicečempione, debiutavo moterų rinktinėje ir tapo jauniausia visų laikų krepšininke, debiutavusia moterų Eurolygoje. Justę visai neseniai buvo galima sutikti ir Plungėje, kartu su Plungės sporto ir rekreacijos centro lengvosios atletikos ir fizinio pasiruošimo treneriu Eugenijumi Jurgučiu besitreniruojančią Senamiesčio mokyklos sporto salėje.

Talentingosios Justės siekis – žaisti už Atlanto, nuotrauka-1

Pasirodo, Justei mūsų miestas nėra svetimas ir tai, kad ji čia leidžia laiką ir treniruojasi, nieko neturėtų stebinti. „Kiekvieną vasarą stengiuosi grįžti į Plungę. Iš čia yra kilę mano tėvai, čia gyvena seneliai, tėčio brolis Evaldas. Kalėdos, Velykos, senelių gimtadieniai – dažnai atvykstame į Plungę, man čia labai patinka“, – sakė J. Jocytė.

Atostogos gerai, tačiau laisvo laiko be krepšinio Justė neįsivaizduoja, todėl ir būdama Plungėje ji nepamiršta gerinti savo fizinės būklės, tuo labiau kad turi kas jai pagelbėja, – trenerį Eugenijų.

„Jau gal kokie treji metai, kai vasarą kažkiek laiko treniruodamasi praleidžiu Plungėje. Treniruojuosi su kitais krepšininkais, dar iš vaikystės pažįstame vienas kitą, su kai kuriais esu susitikusi ir rinktinėse“, – pasakojo mergina.

J. Jocytė – profesionali krepšininkė. Nors ji dar labai jauna, nėra sulaukusi nė penkiolikos metų, tačiau sporto laimėjimų jai galima pavydėti.

Talentingosios Justės siekis – žaisti už Atlanto, nuotrauka-2

Justės žvaigždė ryškiai sužibo jai dalyvaujant su Lietuvos jaunučių (iki 16 metų) krepšinio rinktine Europos čempionate, kur iškovotas sidabras! Tuomet dar trylikametė J. Jocytė buvo komandos lyderė. Po šios pergalės merginos talentas neliko nepastebėtas. Justė buvo išrinkta į geriausių čempionato žaidėjų penketą, o prasidėjus naujam sezonui su Klaipėdos „Neptūno“ moterų komanda debiutavo Moterų lygos pirmenybėse, yra sulaukusi ir kvietimo prisijungti prie rinktinės.

Negana to, J. Jocytės rankose – ir trejų metų sutartis su Vilerbane įsikūrusia Prancūzijos krepšinio legendos Tony Parkerio akademija. Taip, Justė gyvena ir savo kaip krepšininkės talentą ugdo jau mokydamasi Prancūzijoje! Nuo praėjusių metų gruodžio keturiolikmetė priklauso „Asvel“ jaunimo komandai, debiutavo pagrindinėje ekipoje Prancūzijos lygoje, vėliau ir moterų Eurolygoje kaip Vilerbano „Asvel“ komandos žaidėja.

Kaip teigė mergina, pastarasis pasiekimas – žaisti Eurolygoje – buvo vienas iš pagrindinių jos tikslų. „Labai tikiuosi, kad kitame sezone pavyks ne tik debiutuoti, bet ir savo žaidimu prisidėti prie komandos pergalių“, – viliasi jaunoji krepšininkė.

Puikius fizinius duomenis turinti krepšininkė jau ūgtelėjo iki 1,85 m. Sako, jog daugiau augti nebenorėtų. „Nes tada jau „augčiau“ ir į kitą poziciją, o aš norėčiau likti toje, kur esu dabar – įžaidėja“, – pažymėjo mergina.

Pasibaigus krepšinio sezonui ir vis smarkiau įsigalint pasaulinei pandemijai. J. Jocytė grįžo į Lietuvą, tradiciškai vasarą užsuko ir į Plungę. Tris savaites čia praleidusi krepšinio nepamiršo: 5–6 kartus per savaitę po keletą valandų treniravosi su treneriu E. Jurgučiu. „Po karantino paimti kamuolį yra pasakiškas jausmas – pasiilgsti žaidimo“, – apie mėgstamą sportą sakė mergina.

Talentingosios Justės siekis – žaisti už Atlanto, nuotrauka-3

„Justė – labai motyvuota sportininkė. Didelė atsakomybė yra dirbti su ja. Ne pirmi metai su Juste mes dirbame, ir su jos broliu taip pat, kuris dabar žaidžia Italijoje. Justė labai gerai mato aikštę, metimai puikiai sekasi. Mūsų darbas su ja vyksta pagal specialią sistemą, kad sezonui paruoštų ir gerai valdytų kūną“, – apie treniruotes su krepšinio žvaigždute atsiliepė E. Jurgutis. Ir pridūrė, kad Justė yra puikus pavyzdys kitiems kartu sportuojantiems krepšininkams.

Pati Justė kalbėjo, jog būdama Plungėje didesnio dėmesio iš aplinkinių nejaučia. Anksčiau, kai tik prasidėjo jos „kilimas“, kitų žmonių didesnį susidomėjimą ji jausdavo, tačiau dabar yra kitaip. „Taip netgi geriau, nes papildomas dėmesys tikrai blaško“, – pastebėjo krepšininkė.

Jau rugpjūčio viduryje J. Jocytė išvyks atgal į Prancūziją – jos laukia mokslai, naujas krepšinio sezonas. Mergina tiki, jog ten įgyta patirtis taps tramplinu į kitos jos svajonės išsipildymą – žaisti už Atlanto.

Daiva GERIKIENĖ,

Plungės rajono ir Rietavo krašto laikraštis
ustė Veronika Jocytė krepšinis Palanga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,939