Ilgajam liepos savaitgaliui laisvų vietų pajūryje beveik nebėra

E. Genio/LRT nuotr.
E. Genio/LRT nuotr.

Ilgąjį liepos savaitgalį praleisti pajūryje nusprendę LRT.lt skaitytojai skundžiasi nerandantys laisvų apgyvendinimo įstaigų. Kalbinti specialistai poilsiautojus ragina suskubti, esą apgyvendinimo vietos Palangoje ar Nidoje sparčiai tirpsta, o ir kainos po truputį kyla.

LRT.lt kalbinta Agnė pasakoja norėjusi ilgąjį liepos savaitgalį su šeima praleisti pajūryje, tačiau „Booking“ platformoje pastebėjusi, kad geriausi nakvynės pasiūlymai jau išgraibstyti.

„Dar prieš savaitę žiūrėjau, kur būtų galima apsistoti, tai, pavyzdžiui, Palangoje arba viskas užrezervuota, arba visai lūšnelė, esanti toli nuo centro, arba kainos gana didelės – trys naktys šeimai 300–400 eurų“, – sako moteris.

Liepos 3–6 dienomis į Nidą planavusi vykti Monika portalui LRT.lt sako, kad savo planus teko perdėlioti.

„Matyt, kad šiek tiek susivėlinome, todėl sau prieinamomis kainomis apgyvendinimo vietų Nidoje neberadome. Aišku, tai ilgasis savaitgalis, todėl dauguma susivilioja pasidaryti trumpas atostogas, bet, manau, kad prisidėjo ir visa situacija dėl karantino, nes didžioji dalis šiemet nusprendė atostogauti Lietuvoje“, – kalba Monika.

Poilsiautojų vis daugėja

Kaip teigia Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė, liepos 6-osios savaitgalis yra vienas iš tų laikotarpių, per kurį sulaukiama didžiausio poilsiautojų antplūdžio. Anot pašnekovės, Palangoje nemažai apgyvendinimo įstaigų jau rezervuotos, tačiau atidžiai paieškojus vietų dar galima rasti.

„(Liepos 6-osios savaitgalį – LRT.lt) būna taip, kad Palangoje nebelieka apgyvendinimo įstaigų. Iš tikrųjų su didele viltimi norėtume, kad ir šiemet taip būtų. Kuo anksčiau žmonės pradės planuotis ilgąjį liepos savaitgalį, tuo labiau galės patys rinktis, nes žmonių vis daugėja“, – sako R. Kmitienė.

Palangos turizmo informacijos centro direktorė neslepia, kad prieš tokius savaitgalius nakvynės kainos pajūryje yra kiek ūgtelėjusios, tačiau kai kurie viešbučiai nusprendžia taikyti nuolaidas.

„Kainos už tris naktis, pavyzdžiui, „Booking“ platformoje dabar yra truputį didokos, bet, kaip ir kasmet, matau, kad kai kurie viešbučiai daro nuolaidas.

Mano patarimas būtų sekti, planuotis laiką, žinoti, ko nori, ar dviejų, ar trijų, ar keturių žvaigždučių viešbučių. Kuo anksčiau užsisakoma, tuo galima rasti įvairesnių ir patrauklesnių pasiūlymų“, – pažymi R. Kmitienė.

Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Ingrida Valaitienė taip pat sako, kad nemažai vietų viešbučiuose ilgajam liepos savaitgaliui jau yra rezervuota, tačiau vietų dar yra.

„Mindauginės dar nėra visiškai užpildytos, vietų yra ir galima planuotis. Žinoma, mes šią vasarą labiau dirbame su lietuvaičiais, todėl jų požiūris yra apsipręsti likus savaitei, daugiausiai dviem.

(Ilgojo liepos savaitgalio – LRT.lt) penktadienį yra daugiau vietų – užimtumas siekia apie 60–70 proc. Šeštadienį užimtumas jau yra apie 90 proc. Iš sekmadienio į pirmadienį – jau apie 80 proc. Reiškia, tos vietos labai tirpsta, žmonės mato, kad savaitgalis šventinis ir rezervuojasi, bet dar vietų yra“, – pastebi I. Valaitienė.

Susidomėjimas intensyvesnis

Anot Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro direktorės Editos Lubickaitės, gyventojų susidomėjimas ilgąjį liepos savaitgalį praleisti Juodkrantėje, Pervalkoje, Preiloje ir Nidoje taip pat intensyvesnis nei įprastu laiku, tačiau lietuviai savaitgalius planuoja paskutinę minutę, todėl, jos teigimu, dar anksti visiškai vertinti situaciją.

„Laisvų vietų dar yra, bet ne per daugiausiai. Viešbučių užimtumas ilgajam savaitgaliui yra nuo 50 iki 90 proc. Privačiame sektoriuje – 80–90 proc.“, – pažymi E. Lubickaitė.

Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro direktorė teigia kad vidutiniškai dviviečio kambario kaina Neringoje svyruoja tarp 80 ir 120 eurų parai. Butai, apartamentai privačiame sektoriuje šeimai (du suaugę su dviem vaikais) vidutiniškai siekia 70–250 eurų.

„Kainos diferencijuojamos pagal sezonus ir mėnesius. Birželio mėnesį kainos šiek tiek žemesnės, liepos ir rugpjūčio mėnesiais – aukštesnės.

Pavyzdžiui, viename viešbutyje birželio mėnesį dviviečio numerio kaina siekia 80 eurų, o liepos ir rugpjūčio mėnesniais – 95 eurus. „Booking“ platformoje liepos mėnesį apgyvendinimas dviem žmonėms vienai nakčiai siūlomas nuo 35 iki 169 eurų“, – komentuoja E. Lubickaitė.

Užplūsta savaitgaliais

Nors nemaža dalis gyventojų, tikėtina, šiemet atostogaus Lietuvoje, pasak Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentės I. Valaitienės, kol kas ryškesnis susidomėjimas poilsiu pajūryje pastebimas tik savaitgaliais.

„Iki Joninių matome, kad labiau aktualūs yra savaitgaliai – jų užimtumas pasiekia 100 proc., o darbo dienos taip neužsipildo. Teigti, kad visas srautas važiuoja tik į pajūrį, kol kas negalima, nebent sulaukus liepos, kai po Joninių tikrasis poilsiautojas ims planuotis ilgesnes atostogas, nebent tada pasimatys, nes jie rezervuoja likus savaitei. Kol kas labai ryškiai atsiskiria darbo dienos ir savaitgaliai, ko mes labai nenorėtume, nes vasarą taip neturėtų būti“, – komentuoja I. Valaitienė.

Gabrielė Sagaitytė,

Exchange Rates
USD 0,936