Palangos Birutės parkas kertamas ir užstatomas daugiabučiais, dušinės “legalizuotos”

Palangos Birutės parkas kertamas ir  užstatomas daugiabučiais, dušinės “legalizuotos”

90 arų žemės sklype  Palangoje Birutės parke Simpsono g. 21 kertamas ir užstatomas daugiabučiais, o Palangos meras Šarūnas Vaitkus vietinio STT vaduko – Klaipėdos STT valdybos viršininko Arvydo Juršėno žmoną Giedrę Juršėnę net paskyrė savivaldybės įmonės “Palangos šilumos tinklai” direktore.

Nuotr. Giedrė Juršėnė – Palangos šilumos ūkio direktorė, o jos vyras STT viršininkas Arvydas Juršėnas (nuotr. viršuje) nuo to laiko neturi pretenzi...
Nuotr. Giedrė Juršėnė – Palangos šilumos ūkio direktorė, o jos vyras STT viršininkas Arvydas Juršėnas (nuotr. viršuje) nuo to laiko neturi pretenzijų nei Palangai, nei žmonai

Dar įdomiau, kad garsiosios „dušinės“ jau legalizuotos – Klaipėdos apygardos prokuratūra „nustatė“, kad jos pastatytos nepažeidžiant jokių teisės aktų. Kadangi prokuratūra turi monopolį „ginti“ viešą interesą, o šioje istorijoje nemato, kad viešas interesas pažeistas, tai istorijos pabaiga. Tiesa, tą sprendimą legalizuoti dušines dar gali skųsti Palangos savivaldybė, tačiau kadangi ji pati ir išdavė leidimą statybos, tai negi skųs pati save?

„Niekas negali tokio sprendimo skųsti, kadangi turi būti suinteresuota šalis, galinti skųsti, o tokios nėra, – LL sakė buvęs Palangos savivaldybės tarybos narys Eimutis Židanavičius, – ar gali savivaldybė skųsti „dušines“? Sunkiai įsivaizduoju, tačiau nemanau. Prokuratūra nurodė, kad statant „dušines“, nepažeisti jokie teisės aktai. Ir istorija baigėsi.

Nuo to laiko STT neturi jokių pretenzijų Palangos savivaldybei, o prie jūros esančios nuskambėjusios “dušinės” jau legalizuotos – Klaipėdos prokuratūra “nustatė”, kad jokių įstatymo pažeidimų  ten nėra.

„Jeigu žiūrėti plačiau, tai yra valstybinė problema, – teigia LL šaltiniai, – turėtų būti kažkokie teisės aktai, kad negali  savivaldybės kontroliuojamose įmonėse dirbti žmonos su vyrais. Valstybė turėtų prisiimti prievolę mokėti pašalpą vienam iš dviejų, kad jis tik nedirbtų. O dabar iš STT lūpų mes negirdime apie jokius korupcijos atvejus Palangoje – šiuo atveju tai stebuklinga vieta“.

Dar vienas stebuklas – buvęs STT  Klaipėdos valdybos Ikiteisminio tyrimo skyriaus viršininkas Žydrūnas Žvirblis, turėjęs tirti korupciją Palangos savivaldybėje, staiga pakeitė kvalifikaciją ir tapo Palangos savivaldybės architektūros ir statybos skyriaus vedėju, su kuriuo reikia derinti visus statybos leidimus.

Kai kas mano, kad išduoti arba ne statybos leidimus Palangos mieste – tai tiesiog auksinė galimybė.

Vos išėjęs į pensiją, Ž.Žvirblis įsidarbino Palangos savivaldybėje, o paskui tapo ir statybos leidimus išduodančio skyriaus vadovu.

Dar vienas stebuklas -mokesčių inspekcijos skyriaus Palangoje viršininko žmona taip pat dirba Palangos savivaldybėje.

Tai yra klasikinis Italijos mafijos pavyzdys – viską valdo viena šeima, – teigia LL šaltiniai.

Tačiau  iš privataus piliečio Jackos, neturėjusio giminių Palangos savivaldybėje atimtas Palangos kurhauzas – neva savininkas “nemokėjo tvarkytis”.  Mat kurhauzas staiga buvo įtrauktas į Kultūros vertybių apsaugos sąrašą, ir jam pritaikyti ypatingi reikalavimai.

Visą šį turto atiminėjimą iš tų, kurie neturi “stogų”, ir perdavimą tiems, kas tą stogą turi, palangiškiai sieja su jėgos struktūromis ir tai, kad Palangos meras Šarūnas Vaitkus yra susigiminiavęs su premjeru Sauliumi Skverneliu (jų žmonos – pusseserės), o šiam paklūsta visos jėgos struktūros, prokuratūros ir teismai.

STT aptarnauja šią mafiją

Tai ne anekdotas – Klaipėdos STT šefas Juršėnas (nuotr.) pradėjo ikteisminį tyrimą dėl tokio korupcinio nusikaltimo : “ kas „nutekino“ Palangos merui Vaitkui „opozicinės“ frakcijos sąrašą

Arvydas Juršėnas, Valdo Pryšmanto nuotr.
Arvydas Juršėnas, Valdo Pryšmanto nuotr.

„Vienas pavyzdys – man  buvo paduotas vienas popieriaus lapas su savivaldybės naujai įsteigtos frakcijos narių pavardėmis, – pasakojo  E.Židanavičius, – tas sąrašas buvo paskelbtas tarybos posėdyje, aš jį gavau iš savivaldybės dokumentų skyriaus.  Ką tada daro Palangos savivaldybė? Ji parašo raštą STT, prašydama išsiaiškinti, kas nutekino šią informaciją? STT pradeda tyrimą, nors tas frakcijos narių sąrašas yra viešas. Tačiau savivaldybė labai išsigando – gal kažkas prieina prie savivaldybės duomenų bazės, ir gali pamatyti daugiau, negu savivaldybė nori atskleisti. Tada pasimato „stogai“, ir kam dirba STT. Juk ši tarnyba net neturėjo priimti nagrinėti tokio skundo, ir tuo labiau pradėti ikiteisminio tyrimo.  STT vykdė tyrimą – aš net buvau pakviestas į apklausą, apklausiamas, kodėl tą sąrašą patalpinau į soc. Tinklus. Manęs klausė, iš kur aš jį gavau. Pradėjau juoktis, pasakiau, kad esu pagyvenęs žmogus ir neprisimenu. Aišku, man reikėjo pasakyti, kad tą sąrašą padavė meras Vaitkus, gal tada su juo būtų padarę akistatą. Dar įdomiau, kad mane apklausė STT tyrėja Žvirblytė, o tūlas Žvirblis iš STT perėjo dirbti į Palangos savivaldybę.  Juk STT tyrime taip ir buvo parašyta – išsiaiškinti, kas „nutekino informaciją iš savivaldybės“.  Visiems rūpėjo, kaip aš gavau tą sąrašą. Nors tai buvo tik kelių tarybos narių prašymas įkurti frakciją taryboje, ir jis buvo perskaitytas posėdyje.  STT tikrino visus darbuotojus, prisijungusius prie duomenų bazės, savivaldybė apdalino visus papeikimais. Nors ta frakcija vadinosi „tikroji opozicijos frakcija“, tačiau vėliau paaiškėjo, kad ir ji yra pritariančioji merui Vaitkui“.

Eimutis Židanavičius
Eimutis Židanavičius

Kiekvienas turi sėdėti savo valtyje, – mano E.Židananvičius

Kodėl apie šiuos dalykus nieko nerašo Palangos spauda? „Jie yra beviltiški, nes vienas yra tiesiogiai priklausomas nuo mero aplinkos, o kitas yra bankrutavęs ir matyt laukia, ko gaus iš savivaldybės pinigų, – mano jis, – jeigu abu laikraščiai yra maitinami iš to pačio kranelio, tai aišku kad spaudos čia nėra. Turint omenyje, kad ten dirbo ir toks Ziabkus (‚Lietuvos ryto“ korespondentas Palangoje – aut. Pastaba), tai akivaizdu, kad informacijos badas Palangoje labai didelis. Ziabkus parašė daug straipsnių apie merą Vaitkų – daugumoje atveju tai yra panegirika. Todėl išgirsti kritinę nuomonę žiniasklaidoje Palangoje  apie merą Vaitkų labai sunku“. Realiai šiuo metu jokios opozicijos merui Vaitkui Palangos taryboje nėra  ra viena opozicine besiskelbianti frakcija, kurioje yra viena konservatorė, buvęs „valstietis“, kuris pirmą kadenciją apie politiką nelabai ką supranta. Kitoje frakcijoje yra mergaitė socdemė, kuri daugiau žiūri, kad gražiai atrodytų, ir Simutis, kuris dirba savivaldybės įmonėje, ir turi verslų Palangoje. Visi kažkaip „pakabinti“, O trečias dalykas – nepamirškime, kad dar yra ir baimė.  Žinodami, kiek tie politikai turi įtakos jėgos struktūrose, žmonės bijo priešintis. Todėl Palangoje – praktiškai vienvaldystė“.

S.Skvernelis ir Palangos meras Š.Vaitkus su žmonomis (puseserėmis) Planagoje švenčia „mindaugines“
S.Skvernelis ir Palangos meras Š.Vaitkus su žmonomis (puseserėmis) Planagoje švenčia „mindaugines“

Tai, kad Saulius Skvernelis, dar būdamas policijos komisaru, atvažiavęs į Palangą, gyvendavo penkių žvaigždučių viešbutyje “Palanga”, ir jo sąskaitas už pragyvenimą apmokėdavo Palangos miestas su Š.Vaitkumi priešakyje, niekam nekelia nuostabos.

Tie, kurie bandė priešintis neteisėtoms statybos, dabar patys turi didelių problemų su “teisėsauga”.

Palangos Birutės parkas kertamas ir  užstatomas daugiabučiais, dušinės “legalizuotos”, nuotrauka-5

Nors jūros pakrantėje, pirmoje pakrantės zonoje apskirtai neleidžiama jokia statyba, tačiau garsiosios “dušinės” (nuotr. viršuje) buvo sėkmingai legalizuotos. Niekas neabejoja, kad “dušinių” savininkas turi “stogą” tiek prokuratūroje, tiek ir Palangos savivaldybėje.

Viena Palangos gyventoja, kuri pirma sukėlė skandalą dėl statomų “dušinių”, Ona Mackevičienė, kuri įsteigusi nekilnojamojo turto įmonę “Rolijona”, ir puikiai žino visas žemės sklypų judėjimo Palangoje peripetijas.

“Kai televizijoje pasakiau, kad jeigu  legalizuos statybas pakrantėje, tai paskui užstatys Birutės šventą  mišką, tai po kiek laiko visi mane ėmė persekioti, – nors aš paprasta pilietė ir jokia politikė, tačiau vietinėje spaudoje pasipylė straipsniai, kokia aš bloga. Nors esu tik įmonės, kurioje dirba trys žmonės, vadovė, tik esu pilietiška ir turiu šiek tiek drąsos.  Tačiau apie mane prirašė ir ‘Lietuvos rytas”, ir visokie Klaipėdos laikraščiai. Buvo tokia baudžiamoji byla – vienas pilietis paėmė avansą už perkamus butus, prašė juos nupirkti, tačiau viena tarpininkė jų taip ir nenupirko. Aš šioje byloje kuri yra tik ginčas dėl pinigų, iš pradžių  buvau kaip liudininkė, vėliau tapau spec. liudininkė, ir dabar padarė mane įtariamąją, nes neva dalyvavau “grupėje”. Nors mano darbas – tik tarpininkauti tarp pirkėjo ir pardavėjo, ir mes visada siekiame, kad sandoris įvyktų. Iš pradžių man ši byla atrodė juokinga, o dabar juokas jau nebeima, nes supratau, ant kokių banditų užtaikiau. Juk tokie už nieką gali ir į kalėjimą pasodinti, jeigu nepatiksi. Noriu tik pasakyti, kokios ilgos ir plaukuotos jų rankos.  Kitas epizodas – atleidau vieną savo darbuotoją, kuri apsivogė. Tada ji nuėjo, kaip aš manau, į prokuratūrą, pasakė, kad gali ką nors apie man papasakoti, ir tuoj jai bylą Klaipėdos prokuratūra nutraukė”.

“Visa ši istorija prasidėjo dar 1999 m., kai žmonės neatgavo savo nuosavybės šiame parke, – LL pasakojo Ona Mackevičienė, – jau tada savivaldybė sakė, kad žemės negražins, nes ten bus visuomeninės paskirties žemė ir parkas. Tačiau vėliau šis turtas buvo perduotas Valstybės turto fondui pardavimui. Kadangi aš jau tada prekiavau nekilnojamuoju turtu, labai daug man- pažįstamų bandė tą sklypą įsigyti. Tačiau jiems visiems buvo pasakyta – sklypo užstatymas ir aukštingumas toks, koks yra, o pats sklypas konservacinis – reiškia, kad jis liks toks, koks yra.   Tačiau 2016 m. šį sklypą buvo nupirkęs toks Marcinkevičius ir bendrovė “Lordai” – tada šis sklypas ir buvo “atkonservuotas”

Kai Šarūnas Birutis buvo Aplinkos ministras, jis lengva ranka pasirašė nutarimą, kad žemės sklypą galima užstatyti 20 proc.

Galiausiai po įvairių spekuliacijų minėtas sklypas Simpsono gatvėje atsidūrė tokio buvusio krepšininko Gintaro Staniulio rankose.  Sklinda kalbos, kad Staniulis finansavo tokį Algį Lukauskį, kuris vien Simpsono gatvėje nupirko tris žemės sklypus

Kai poilsio namai “Žilvinas” buvo rengiama privatizuoti, tai buvo pažymėta, kad tai architektūrinis paminklas, ir kad jo niekaip negalima perstatyti.

Tačiau jau dabar šiame sklype esančios 150 pušų sužymėtos, ir niekas Palangos savivaldybėje Onai nesako, kodėl jos sužymėtos.

Dar 2016 m. Palangos savivaldybė nesutiko su statybomis šioje vietoje, tačiau greitai požiūris pasikeitė. Nors dar tada TV rodė reportažus apie tai, kaip Vaitkus kalba apie šį projektą kaip Palangos žaizdą.

“Kokios pinigus reikia miesto galvai gauti, kad jam staiga vietoj parko pasidarytų gražiau dešimt betoninių daugiabučių”, – svarsto Ona.

Aurimas Drižius,

Laisvas laikraštis
Palangos Birutės parkas dušinės Palangos meras Šarūnas Vaitkus Klaipėdos STT valdybos viršininkas Arvydas Juršėnas Žydrūnas Žvirblis Saulius Skvernelis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937