Pradėtas tyrimas dėl greitųjų Covid-19 testų pirkimo

Pradėtas tyrimas dėl greitųjų Covid-19 testų pirkimo

Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) Specialiųjų užduočių valdyba pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimo sukčiavimo, dokumentų klastojimo, neteisėtu būdu įgytų lėšų legalizavimo ir, įtariama, piktnaudžiavimo sudarant greitųjų testų, skirtų COVID-19 virusui nustatyti, pirkimo sutartį, kurios vertė siekia 6 mln. eurų. Atliekant ikiteisminį tyrimą atliktos kratos, iš susijusių įstaigų ir asmenų paimti tyrimui reikšmingi dokumentai, 4 asmenys sulaikyti, jiems pareikšti įtarimai.

Ikiteisminį tyrimą organizuoja ir jam vadovauja Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas gavus informacijos apie Lietuvoje registruotos įmonės, manoma, įtartinas finansines operacijas. Lėšos, kuriomis įmonė bandė disponuoti, buvo gautos po viešojo pirkimo sudarius greitųjų COVID-19 testų pardavimo sutartį su Nacionaline visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija.

Tyrimo duomenimis, sudarydama 6 mln. eurų vertės sutartį dėl greitųjų COVID-19 viruso nustatymo testų pirkimo, įmonė galimai klastojo dokumentus ir pirkėjui pateikė melagingus duomenis apie greitųjų testų gamintoją. Įtariama, kad pirkėjas buvo suklaidintas, prieš sudarant sutartį galimai neatliko rinkos tyrimo bei neįvertino perkamos prekės kainos ir rinkos sąlygų. Sudarius sutartį lėšos buvo pervestos testų tiekėjui. Šias galbūt apgaule įgytas lėšas vėliau buvo bandoma legalizuoti pervedant susijusiems asmenims ir į lengvatinio apmokestinimo zonoje registruotos bendrovės sąskaitas.

Neteisėtai įgytoms piniginėms lėšoms pritaikytas laikinas nuosavybės teisių apribojimas.

Siekiant nepakenkti tyrimo sėkmei, detalesnė informacija apie atliekamą ikiteisminį tyrimą šiuo metu neteikiama.

FNTT inf.
greitieji testai FNTT COVID-19 sukčiavimas sulaikyti įtariamieji koronavirusas Koronavirusas Lietuvoje
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,929