Piliečiai kviečiami pretenduoti į apygardų rinkimų komisijų narius

Piliečiai kviečiami pretenduoti į apygardų rinkimų komisijų narius

Artėjant 2020 m. spalio 11 d. vyksiantiems Seimo rinkimams, Teisingumo ministerija kviečia piliečius siūlyti savo kandidatūras į apygardose sudaromų rinkimų komisijų narius.

Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius turi teisę į šių komisijų narius pasiūlyti savo kandidatus, todėl piliečiai kviečiami siūlytis ir pretenduoti į šių komisijų sudėtį.

Iš viso Vyriausiajai rinkimų komisijai teisingumo ministras privalo pasiūlyti mažiausiai po vieną asmenį į kiekvieną savivaldybės rinkimų komisiją.

Sudaromų apygardų rinkimų komisijų nariai vykdo ir prižiūri organizuojamų rinkimų eigą, teikia informaciją apie ją  rinkėjams, sudaro apylinkių rinkimų komisijas, prižiūri balsavimą paštu, rinkimų agitacijos metu atlieka politinės reklamos stebėseną, svarsto skundus ir kt.

Asmenys, norintys tapti teisingumo ministro deleguotais apygardų rinkimų komisijų nariais, turi būti nepriekaištingos reputacijos Lietuvos Respublikos piliečiai, kurie gali būti renkami Seimo nariais     (t. y. asmenys, nesusiję priesaika ar pasižadėjimu su užsienio valstybe bei nuolat gyvenantys Lietuvoje), pilnamečiai, neteisti, turėti aukštąjį teisinį išsilavinimą ir gyventi ar dirbti tos savivaldybės, kurios visa ar jos dalis priskirta šiai rinkimų apygardai, teritorijoje.

Į komisijos narius negali pretenduoti asmenys, kurie buvo per paskutinius trejus Seimo, Respublikos Prezidento, savivaldybių tarybų rinkimus arba referendumą atleisti iš rinkimų arba referendumo komisijos už Seimo, Respublikos Prezidento, Savivaldybių tarybų rinkimų ar Referendumo įstatymų pažeidimą. Rinkimų komisijų nariais taip pat negali būti teisėjai, kol eina šias pareigas, taip pat asmenys, rinkimų dieną atliekantys privalomąją karo arba alternatyviąją krašto apsaugos tarnybą, taip pat likus 65 dienoms iki rinkimų neišėję į atsargą profesinės karo tarnybos kariai arba statutinės institucijos ir įstaigos pareigūnai ar asmenys, kurie pagal specialius įstatymus ar statutus negali dalyvauti politinių partijų veikloje.

Kandidatai turi Teisingumo ministerijai nurodyti rinkimų apygardos pavadinimą, į kurios rinkimų komisiją asmuo pretenduoja, taip pat pateikti savo vardą, pavardę, asmens kodą, darbovietę, užimamas pareigas (jei asmuo yra pensininkas ar laikinai nedirba, nurodyti ankstesnes pareigas), kontaktinį telefono numerį (pagal galimybes – mobilaus telefono numerį), elektroninio pašto adresą ir informaciją apie išsilavinimą (nurodyti, kada buvo įgytas aukštasis teisinis išsilavinimas).

Kandidatai taip pat turėtų nurodyti, jei yra anksčiau turėję patirties dirbdami rinkimų komisijose ir ar sutiktų eiti apygardos rinkimų komisijos pirmininko pareigas.

Pretendentai maloniai kviečiami savo kandidatūras teisingumo ministrui teikti iki š. m. birželio 17 d. elektroniniu pašto adresu  [email protected] siunčiant jų atitiktį patvirtinančius dokumentus.

Teisingumo ministerijos komunikacija
rinkimai apygardų rinkimų komisijų nariai rinkimų komisija
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938