VVTAT ragina kelionių organizatorius su turistais elgtis sąžiningai

VVTAT ragina kelionių organizatorius su turistais elgtis sąžiningai

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba (toliau – VVTAT) sulaukia vartotojų skundų ir pasiteiravimų dėl kai kurių kelionių organizatorių galimai neetiškos veiklos. Kelionių organizatoriai raginami elgtis atsakingai ir nedaryti spaudimo vartotojams dėl artimiausiu metu numatytų kelionių apmokėjimo.

Pastaruoju metu VVTAT sulaukia vartotojų skundų, kuriuose teigiama, kad vartotojui paprašius kelionių organizatoriaus nutraukti organizuotos turistinės kelionės sutartį, kai kelionė turėjo įvykti gegužės, birželio mėnesį ar vėliau ir buvo sumokėtas avansas, reikalaujama sumokėti už kelionę visą sumą. Vartotojui atsisakius sumokėti likusią sumą, informuojama, kad sutartis bus nutraukta negrąžinant vartotojui sumokėto avanso.

VVTAT pažymi, kad Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2020-03-14 nutarimu Nr. 207 ,,Dėl Karantino Lietuvos Respublikos teritorijoje paskelbimo“ Lietuvos teritorijoje paskelbė karantiną, kuris galioja iki 2020-05-31. Taip pat šiuo metu galioja Užsienio reikalų ministerijos rekomendacijos nevykti į kitas šalis, laikinai nevykdomi skrydžiai iš Lietuvos Respublikos, arba planuojami skrydžiai tik į kai kurias šalis. Skrydžiai į ne Europos Sąjungos šalis kol kas neplanuojami, taip pat yra pateiktos Europos Komisijos rekomendacijos susilaikyti nuo kelionių iki 2020-06-15.

Taigi, kol nėra oficialiai paskelbta informacija apie kelionių į tam tikras valstybes atnaujinimą ir nėra aišku, ar konkreti kelionė įvyks (birželio, liepos mėnesiais ir vėliau), kelionių organizatorius neturi teisės reikalauti vartotojo sumokėti visą kelionės kainą.

VVTAT primena, kad kelionių organizatoriai turi elgtis atsakingai ir užtikrinti, kad jų teikiama informacija neklaidintų vartotojų ir vartotojams nebūtų daromas spaudimas priimti sprendimą dėl sandorio ir apmokėti už paslaugas, kurios galimai nebus suteiktos.  Kiekvienu atveju šalys raginamos bendradarbiauti, lankščiai vertinti esamą situaciją ir ieškoti abi šalis tenkinančio sprendimo.

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba kelionių organizatoriai turistai keliautojai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933