Aštuntoji karantino savaitė Lietuvoje: švelnesni apribojimai ir atvertos sienos

D. Umbraso / LRT nuotrauka
D. Umbraso / LRT nuotrauka

Lietuvoje tęsiasi karantinas. Per savaitgalį buvo patvirtinti 43 nauji užsikrėtimai koronavirusu, daugiau kaip pusė – židiniais tapusiose gydymo įstaigose. Šeštadienį nuo koronaviruso Lietuvoje mirė dar vienas žmogus. Portalas LRT.lt primena svarbiausias pastarosios – aštuntosios – karantino savaitės naujienas, susijusias su koronaviruso pandemija Lietuvoje.

15 koronaviruso atvejų nustatyta Antavilių pensionate: užsikrėtė devyni globotiniai ir šeši darbuotojai. Ši įstaiga sulaukė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro kritikos dėl nesilaikomų nurodymų, jos atstovai kritiką atmeta ir ragina ištirti visus įstaigos gyventojus.

Šeštadienį nuo koronaviruso mirė vyresnis nei 80 metų asmuo, turėjęs gretutinių ligų. Tai 50-oji koronaviruso auka šalyje.

Vyriausybė pratęsė karantiną iki gegužės pabaigos

Vyriausybė trečiadienį nusprendė pratęsti karantiną iki gegužės pabaigos. Tai ilgiausias laikotarpis, kuriam karantinas yra tęsiamas. Iki šiol jo pabaigos laikotarpis vis buvo atidedamas dviem savaitėms. Karantinas Lietuvoje buvo įvestas kovo viduryje. Juo buvo sustabdyta dalies institucijų ir įstaigų, verslo veikla, uždrausti renginiai, tačiau trečiadienį karantino režimas buvo sušvelnintas jau ketvirtą kartą.

Vyriausybė nusprendė nuo gegužės 15 dienos leisti atvykti į Lietuvą asmenims iš Latvijos ir Estijos, netaikant 14 dienų saviizoliacijos.

Taip pat atvykti į Lietuvą galėtų ir asmenys iš kitų Europos Sąjungos valstybių, atvykstantys darbo, verslo ar studijų reikalais. Pastariesiems, išskyrus asmenis atvykstančius iš Lenkijos, izoliacija būtų taikoma. Toks sprendimas įsigalios nuo gegužės 11 dienos.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad karantinas dėl koronaviruso gali tęstis ir vasarą. Visgi jis pabrėžia, jog karantinas reikalingas kaip teisinis režimas, leidžiantis kontroliuoti tam tikrus veiksmus.

„Suprantu, kad tas žodis „karantinas“, jis labai gąsdinantis, galbūt daugeliui yra sukeliantis tokias negatyvias emocijas, bet supraskime, kad pats karantino reglamentavimas reikalingas kaip teisinis įrankis, kad būtų galima tam tikrus dalykus vykdyti ir įgyvendinti“, – kalbėjo ministras.

Lietuvos piliečiams panaikinti apribojimai išvažiuoti iš šalies

Vyriausybei sušvelninus karantino sąlygas, nuo pirmadienio Lietuvos piliečiams be apribojimų galima išvykti iš šalies.

Nuo kovo vidurio iki šiol iš šalies leista tik užsienyje dirbantiems arba gyvenantiems Lietuvos piliečiams. Nuo karantino pradžios iki šiol iš Lietuvos pasieniečiai neleido išvykti daugiau kaip puspenkto šimto žmonių.

Iš kaimyninių valstybių Lenkija ir Rusija šiuo metu užsieniečių neįsileidžia, Baltarusija ir Latvija kitų šalių piliečiams įvažiuoti leidžia.

Nuo trečiadienio bus atnaujinami reguliarūs skrydžiai iš Vilniaus oro uosto

Lietuvai ir kai kurioms Europos šalims švelninant koronaviruso karantino apribojimus bei dėl konkrečių skrydžių poreikio sutarus tarpvalstybiniu lygiu – Vilniaus oro uoste nuo gegužės 13 dienos bus tęsiami reguliarūs keleiviniai skrydžiai. Pirmieji du maršrutai iš Vilniaus oro uosto – Ryga ir Frankfurtas, rašoma pranešime.

„Manome, kad laipsniškam keleivinių skrydžių draudimo pašalinimui atėjo laikas ir tam šalies oro uostai turi aiškią strategiją bei ruošiasi maksimaliai. Visa tai yra daroma tik atsižvelgiant į naujausias saugumo rekomendacijas, situaciją dėl koronaviruso konkrečioje šalyje, į kurią vykstama, bei oro linijų planus.

Frankfurtas šiame keleivinių skrydžių draudimo švelninimo kontekste yra labai svarbus, nes per šį oro uostą oro bendrovės siūlo daug jungiamųjų skrydžių į skirtingas Europos ir pasaulio šalis“, – teigia Aurimas Stikliūnas, Lietuvos oro uostų Aviacinių paslaugų skyriaus vadovas.

Prevenciškai bus tikrinami prekybos centrų darbuotojai

Siekiant užkirsti kelią tolimesniam COVID-19 plitimui, prevenciškai bus tiriami parduotuvių bei kitų prekybos vietų darbuotojai, tiesiogiai aptarnaujantys pirkėjus. Jiems laboratoriniai tyrimai bus atliekami Valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovo, sveikatos apsaugos ministro (SAM) Aurelijaus Verygos nustatyta prioriteto tvarka, skelbia SAM.

Nuo šiol prevenciškai bus tiriami darbuotojai, dirbantys prekybos vietose, kurios yra gydymo ar globos paslaugas teikiančiose įstaigose arba yra nutolusios nuo šių įstaigų ne toliau kaip 200 metų. Prioriteto tvarka bus tiriami ir visi vyresni nei 60 metų amžiaus darbuotojai, taip pat tie, kurie dirba prekybos vietose, esančiose dideliuose prekybos centruose (kuriuose yra dideli lankytojų srautai).

Bus leista organizuoti nedidelius renginius, atveriami darželiai

Vyriausybė patvirtino ketvirtojo karantino etapo planą. Jau leista mokytis vairuoti, o nuo gegužės 18 d. – atnaujinti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų veiklą, odontologijos paslaugų teikėjų veiklą, renginius iki 30 žmonių lauke.

Karantino ribojimai lengvinami atsižvelgiant į gerėjančią epidemiologinę situaciją šalyje.

Švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sako, kad gegužę galėtų būti atvertos ir pradinės mokyklos, birželį – ir 5–11 klasių mokiniams. Be to, kiti mokslo metai, anot jo, prasidės kitokiu ritmu.

Anot A. Monkevičiaus, būtų svarbi gyvo mokymosi galimybė ir dvyliktokams.

„Abiturientams taip pat numatome galimybę, deriname sąlygas. Svarbu gyvos konsultacijos ruošiantis egzaminams“, – apie galimybes dvyliktokams dar šiemet nors kiek mokytis realiai mokyklose Seimo Švietimo ir mokslo komiteto posėdžio metu trečiadienį kalbėjo ministras A. Monkevičius. Daugiau apie tai skaitykite čia.

Ministro pirmininko Sauliaus Skvernelio teigimu, vis dėlto dirbantys tėvai ir toliau turės galimybę vaikus prižūrėti namuose, patys gavę nedarbingumo pažymėjimus.

Vaikų žaidimų aikštelėse vėl gali žaisti ne tik vienos šeimos vaikai

Vaikų žaidimų aikštelėse vėl gali žaisti vaikai iš skirtingų šeimų. Nebelieka iki šiol galiojusio draudimo vienoje vaikų žaidimų aikštelėje žaisti daugiau nei vienos šeimos vaikams, kurio buvo imtasi siekiant valdyti grėsmes dėl koronoviruso infekcijos (COVID-19) plitimo.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) primena, kad parkuose ir kitose atvirose viešosiose vietose galima lankytis ir būti ne didesnėmis nei 2 asmenų grupėmis, išskyrus artimuosius, taip pat laikytis saugaus kontakto (didesnis nei 2 metrų atstumas ir trumpesnis nei 15 minučių kontaktas), vengti tiesioginio fizinio kontakto, laikytis asmens higienos reikalavimų.

Vėl vyks pamaldos

Lietuvos katalikų bažnyčia po pusantro mėnesio pertraukos vėl atveria duris tikintiesiems dalyvauti sekmadieninėse pamaldose.

Lietuvoje kovo 16 dieną dėl koronaviruso plitimo įvedus karantiną, buvo sustabdytos visos viešos pamaldos. Nuo balandžio 27 dienos mišios su tikinčiaisiais buvo atnaujintos šiokiadieniais.

Vyriausybė patvirtino atsako į COVID-19 planą: su koronavirusu kovosime dar 2 metus

Vyriausybė trečiadienį patvirtino naujojo koronaviruso valdymo strategiją. Iš jos matyti, kad valdžia su COVID-19 rengiasi kovoti dvejus metus. Strategijoje numatytos prioritetinės kovos su koronaviruso kryptys ir pagrindiniai principai. Lietuva žada įsitraukti į koronaviruso vakcinos paieškas, įvesti didelių pokyčių sveikatos apsaugos sistemoje, svarstomi strateginiai pokyčiai socialiniame ir ekonominiame sektoriuose.

Dokumente numatyti pagrindiniai keturi kovos su koronavirusu principai.

Pirmas jų – tai asmenų, priklausančių aukštam rizikos laipsniui, saugojimas. Vyriausybė teigia, kad šis aspektas bus itin aktualus priimant sprendimus dėl karantino sąlygų taikymo valstybės teritorijoje ar atskirose teritorijos dalyse, atskiruose ekonominės veiklos sektoriuose, organizuojant administracinių ir viešųjų paslaugų teikimą ir panašiai.

Šį principą horizontaliai visose valstybės veiklos srityse reikės taikyti rengiant sprendimus, susijusius su prisitaikymu prie naujų, viruso pandemijos padiktuotų sąlygų, organizuojant valstybės gyvenimą.

Europos Komisija paskelbė prognozę: Lietuvos ekonomika šiemet smuks 7,9 proc.

Europos Komisija (EK) šiandien paskelbė atnaujintas trumpojo laikotarpio makroekonomines prognozes – numatoma, kad šiais metais dėl COVID-19 pandemijos Lietuvos ekonomika trauksis, o 2021 metais atsigaus. EK nuomone, mūsų šalies bendrasis vidaus produktas (BVP) 2020 metais sumažės 7,9 proc., o 2021 metais išaugs 7,4 proc., rašoma ministerijos pranešime.

„Europos Komisijos makroekonominės prognozės yra artimos šių metų balandžio mėnesį Finansų ministerijos parengtam ekonominės raidos scenarijui, numatančiam, kad 2020 metais tikėtinas didesnis nei 7 proc. BVP nuosmukis.

Siekdami sušvelninti pandemijos padarinius Lietuvos ekonomikai, taikome ekonomikos skatinimo priemonių planą, kurio svarbą ekonomikos atsigavimui įvertino ir Europos Komisija. Visi tikimės mūsų šalies ekonomikos atsigavimo jau ateinančiais metais“, – sako finansų ministras Vilius Šapoka.

Rugpjūtį pensininkų kišenės papilnės 200 eurų

Politine korupcija ir rinkėjų pirkimu tiek Seime, tiek visuomenėje ne kartą vadintas siūlymas pensininkams ir kitų socialinių išmokų gavėjams rugpjūtį išmokėti 200 eurų vienkartines išmokas ketvirtadienį Seime vis tik buvo palaimintas. Nors opozicija šį siūlymą ne kartą vadino rinkimų triuku ir siūlė pinigus išmokėti birželį, parlamentarai nubalsavo už šių išmokų skyrimą.

Už balsavo 88 nariai, prieš – 8, susilaikė 6. Iš viso balsuoti registravosi 108.

Išmokas gaus ir nedirbantys studentai

Seime priėmus nutarimą, kad darbo ieškantiems žmonėms būtų mokama laikinoji darbo paieškos išmoka, ja pasinaudoti galėtų ir studentai, užsiregistravę į Užimtumo tarnybą. Į tai dėmesį Seimo socialinių reikalų ir darbo komitete atkreipė „valstietis“ Tomas Tomilinas. Tokia galimybę patvirtino ir socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Eglė Radišauskienė.

Tokia situacija susidaro dėl praėjusiais metais priimti Konstitucinio Teismo nutarimo, kuris pripažino, kad bedarbiai studentai turėtų gauti teisę įgyti bedarbio statusą ir, esant reikiamam darbo stažui, pretenduoti į nedarbo socialinio draudimo išmoką.

Keičiasi vairavimo egzaminų tvarka

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) kartu su Susisiekimo ministerija parengė rekomendacijas, kaip organizuoti transporto priemonių valdymo įgūdžių ir gebėjimų vertinimo egzaminus bei teorinius ir praktinius mokymus.

Tokį sprendimą pasirašė valstybės lygio ekstremaliosios situacijos valstybės operacijų vadovas, sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga. Sprendimas įsigalioja 2020 m. gegužės 11 d., rašoma Visuomenės informavimo centro pranešime.

Sprendimu nurodyta įpareigoti visų transporto priemonių valdymo įgūdžių ir gebėjimų vertinimo egzaminus bei teorines ir praktines paslaugas teikiančias įmones, įstaigas ir asmenis riboti paslaugų vartotojų srautus.

LRT
karantinas covid-19 koronavirusas 8 viruso savaitė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938