Viskas, ką reikia žinoti apie gėlyno formavimą

Viskas, ką reikia žinoti apie gėlyno formavimą

Tikriausiai sutiksite, kad gėlynai yra viena pagrindinių kiemo eksterjero detalių, kuri gali ženkliai pagyvinti bendrą vaizdą ir suteikti jam kur kas daugiau jaukumo. Visgi, gėlyno formavimas tik iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti lengva užduotis – jei norite, kad rezultatas džiugintų akį, o Jums šis darbas nekeltų didelių rūpesčių, vertėtų įsiminti kelis esminius patarimus. Ką būtina žinoti apie gėlynų formavimą?

Geriausia vieta – saulėta

Pirmą kartą formuodami gėlyną, išeikvosite nemažai energijos, todėl norėtųsi, kad pavyktų išgauti kuo geresnius rezultatus. Ne paslaptis, kad didžiajai daliai augalų reikia saulės, iš kurios jie pasisemia energijos. Jei spindulių mažiau, lapai gali sėkmingai augti, tačiau su žiedais bus gerokai sunkiau. Atsižvelkite į tai rinkdamiesi geriausią vietą ir jei yra galimybė, jį formuokite ten, kur nuolat šviečia saulė.

Tiesa, svarbu atsižvelgti ir į bendrą kiemo išplanavimą – jei saulė nuolat šviečia mažiau pastebimose vietose, naujoji sodo puošmena eksterjerui neturės visiškai jokios įtakos. Tokiais atvejais augalus galima sodinti ir daliniame šešėlyje, tačiau reikėtų atidžiai rinktis jų rūšis. Yra ne vienas gėlių tipas, kuris gali augti ir pavėsyje (pavyzdžiui, astilbės, bergenijos ar raktažolės) – atkreipkite dėmesį į šią informaciją rinkdamiesi jų sėklas.

Sėkmė slypi dirvoje

Gėlių auginimui reikalingas ir geras dirvožemis – jis neturėtų būti pernelyg smėlingas ar lipnus. Žemėje turėtų būti daug organinių medžiagų, kurios leistų augalams gerai įsišaknyti, o po to – ir sužydėti. Jei jau anksčiau vienoje ar kitoje vietoje esate turėję gėlyną ar sodinote kitus augalus, reikėtų priminti, kur jie vešėjo geriausiai. Tačiau jei tai darote pirmą kartą, galite pasitelkti specialų dirvožemio Ph ir derlingumo matuoklį – toks prietaisas nereikalauja didelių investicijų, tačiau parodo pakankamai tikslius rezultatus, kurie Jums leis išvengti klaidų.

Vienmečiai ar daugiamečiai augalai?

Tai – dvi pagrindinės gėlių rūšys, kurios turi savų privalumų. Vienmetės gėlės visą savo augimo ciklą išgyvena per vieną sezoną: sudygsta iš sėklų, leidžia pasimėgauti jų žydėjimu ir tuomet numiršta. Tokie augalai dažniausiai žydi visą sezoną, tačiau juos teks prižiūrėti dažniau – patręšti ir palaistyti. Visgi, jei turėsite noro, kiekvienais metais galėsite išbandyti skirtingus jų tipus ir taip koreguoti kiemo išvaizdą.

Tuo tarpu daugiametės gėlės į žemę įleidžia šakinis, kurios gali gyvuoti net kelis dešimtmečius. Virš dirvožemio esanti dalis gali atrodyti nebegyva, tačiau atėjus kitam sezonui, šie augalai ir vėl nustebins žavingais žiedais. Priklausomai nuo gėlių tipo, jos per sezoną žydi kelias savaites ar mėnesius, o Jums kasmet nereikės rūpintis jų sodinimo darbais. Sodininkai, ieškodami balanso, dažniausiai derina abi šių augalų rūšis – taip pasiekiamas įspūdingiausias rezultatas.

Sodinimo ypatumai

Tam, kad gėlynas atrodytų žavingai, svarbus ir tam tikras šių augalų sodinimo eiliškumas. Įsitikinkite, kad visi Jūsų sodiniai gerai matysis ir išskirstykite juos pagal aukštį – patys aukščiausi gali žydėti centre (juos sodinti reikėtų pirmiausiai), o žemiausiems palikite vietos kraštuose. Juos patartina sodinti grupelėmis, paliekant šiokius tokius tarpus: tuomet jų grožis dar geriau atsiskleis, o ir priežiūra bus kur kas paprastesnė.

Gėlyno atskyrimas

Tais atvejais, kai gėlynas yra visiškai netoli vejos, žolė neretai pradeda skverbtis į jį, taip šiek tiek gadindama visą grožį, prie kurio Jums teko nemažai paplušėti. To išvengti padeda specialios apsauginės tvorelės ir atskyrimai – tarp jų galima rasti itin stilingai atrodančių variantų, kurie taip pat papuoš Jūsų kiemą. Šias žavingas ir praktiškas detales apžiūrėti bei įsigyti galite čia: https://pigu.lt/lt/tvoros-tinklas.

Reguliari priežiūra

Tam, kad kuo ilgesnį laikotarpį galėtumėte mėgautis savo darbų rezultatu, gėlyną nuolat prižiūrėkite: pašalinkite piktžoles, reguliariai, atsižvelgdami į oro sąlygas, palaistykite, nuskinkite peržydėjusius žiedus ar nudžiūvusius lapus. Nepamirškite nupjauti ir šalia esančios žolės, kad ji neužstotų žavaus vaizdo. Jei gėlynas yra sunkiau prieinamoje vietoje, vejos pjovimui verta pasitelkti trimerį – platų jų pasirinkimą rasite Pigu.lt el. parduotuvėje.

Įsidėmėję visą šią informaciją, lengvai suformuosite gėlyną, kuris Jus ir aplinkinius džiugins visą šiltąjį sezoną. Pirmas kartas gali būti sudėtingas, tačiau vėliau įsitikinsite, kad šis darbas tikrai nereikalauja didelių pastangų.

gėlynas gėlyno sodinimas augalai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933