Koncertų ciklas „Muzikos vakarai kurhauze” Šopeno haiku

Koncertų ciklas „Muzikos vakarai kurhauze” Šopeno haiku

Palangos kultūros ir jaunimo centras kviečia į antrąjį šių metų koncertą kurhauze, skirtą žymiajam lenkų pianistui ir kompozitoriui Frederikui Šopenui. Šiemet kovo 1 d. minimas jo 210-asis gimtadienis. 

Tarptautinių konkursų laureatė, pianistė Eglė Andrejevaitė ir aktorė, režisierė, rašytoja, Solo teatro įkūrėja Birutė Mar kovo 7 d., 18 val. pristatys muzikos ir žodžio programą „Šopeno haiku”. Koncerte skambės F. Šopeno Preliudai op. 28 bei aktorės Birutės Mar skaitomi Ž. Sand kūrybos, R. M. Rilkės, B. Pasternako ir M. Cvetajevos laiškų ir poezijos fragmentai. 

Japonų poezijos žanro atspindžiai muzikoje

Ruošiant Šopeno preliudus, pianistei Eglei Andrejevaitei atėjo suvokimas, kad jie skamba lyg haiku - trumpi, taupūs, daugiaprasmiai japonų poezijos žanro atspindžiai muzikoje: kiekviena autoriaus mintis ar emocija yra absoliučiai išbaigta, nenaudojant nei vieno nereikalingo garso. Po pirmojo Šopeno haiku koncerto Trakų pilyje, kalbantis su kompozitore Loreta Narvilaite, Eglei kilo mintis pakviesti aktorę, režisierę, rašytoją Birutę Mar, ir programoje iš tiesų sujungti muziką ir poeziją. Birutė Mar turi išskirtinę japoniškos kultūros patirtį - mokėsi japonų Noh teatro dainavimo ir šokio Kita Noh mokykloje bei tradicinio Nihon Buyo šokio Tokijuje. Susitikusios aptarti programos detalių, menininkės iš karto viena kitą „pagavo“. Malonus ir netikėtas sutapimas, kad abi yra baigusios Kauno Juozo Naujalio muzikos gimnaziją, o fortepijonu mokėsi groti pas tą pačią mokytoją.

Šopeno haiku skambės kurorte,  prie jūros

Šopeno preliudai parašyti Maljorkoje, Viduržemio jūros saloje, viename žymiausių Ispanijos kurortų. Iš rašytojos ir kompozitoriaus mylimosios Žorž Sand atsiminimų žinome, kad Valdemosos vienuolyno celėje, kurioje buvo kuriami preliudai, puikiai girdėjosi jūra... Jos garsai pateko ir į partitūrą. Koncerto atlikėjoms atrodo labai natūralu, kad Šopeno haiku skambės Palangoje, kurorte prie jūros.

Renginio nuoroda: https://www.facebook.com/events/189097072202949/

Bilietus į koncertą platina www.ticketmarket.lt. Likus 1 val. iki koncerto, bilietai platinami renginio vietoje – Palangos kurhauzo koncertų salėje (Grafų Tiškevičių al. 1).

Koncertų ciklas „Muzikos vakarai kurhauze” Šopeno haiku, nuotrauka-1
Palangos kultūros ir jaunimo centras koncertas kurhauzas Frederikas Šopenas pianistė Eglė Andrejevaitė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938