Specialistai konstatavo – galimoms koronaviruso grėsmėms Palangoje yra pasirengta

Specialistai konstatavo – galimoms koronaviruso grėsmėms Palangoje yra pasirengta

Ketvirtadienį Savivaldybėje posėdžiavusios Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje, be kitų klausimų, buvo aptartos ir galimas koronaviruso prevencinių priemonių vykdymas Palangoje. Posėdyje dalyvavę atsakingų tarnybų atstovai konstatavo, jog galimam koronaviruso atvejui mieste yra pasirengta.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamento Palangos skyriaus vadovas Remigijus Kučiauskas atkreipė dėmesį, jog Lietuvoje sergančiųjų koronavirusu nėra, tačiau yra galimoms grėsmėms yra pasirengta. Pasaulyje šiuo virusu serga apie 30 tūkst. žmonių, iš jų Europoje – apie 30. Daugiausiai užsikrėtusiųjų yra Kinijoje. Mirė apie 600 žmonių. Koronavirusas dar nėra pakankamai ištirtas, šiuo metu kuriama vakcina.

Siekiant apsisaugoti nuo koronaviruso grėsmės, Palangoje, kaip ir visoje šalyje, imamasi profilaktikos ir atsargumo priemonių. Kadangi koronavirusas Lietuvą, kaip ir kitas šalis, gali būti įvežamas oro, vandens ar sausumos transportu, pasienio, muitinės, kitos tarnybos, oro ar jūrų uostų atsakingi specialistai yra informuoti apie galimas apsaugos priemones. Palangos oro uoste dirba specialistai ne tik iš Palangos, bet ir iš kitų Klaipėdos apskrities miestų – apskrities mastu yra suburta komanda, kuri atlieka aktyvų konsultavimą.

Svarbu žinoti, jog kiekvienas žmogus, kuris lankėsi Kinijoje ar turėjo artimą kontaktą su grįžusiu iš Kinijos asmenimis, jei per 14 dienų pasireiškė ligos simptomai, žmogus neturėtų vykti į sveikatos priežiūros įstaigą, o nedelsiant skambinti telefonu 112, pateikti susirgimo aplinkybes ir vykdyti medikų rekomendacijas. Jei simptomai pasireiškia skrendant lėktuvu, nedelsiant informuoti lėktuvo įgulą. Jei žmogus nekeliavo į Kiniją, neturėjo kontaktų su šioje šalyje buvusiais asmenimis 14 dienų iki susirgimo, pasireiškus peršalimo simptomams reikia kreiptis į šeimos gydytoją.

Specifinių apsaugos priemonių apsisaugoti nuo šio viruso nėra, išskyrus vienkartines veido kaukes. Taip pat labai svarbu rankų higiena – jų plovimas su muilu ir šiltu vandeniu prieš valgį. Ne mažiau svarbu maisto ruošimo sauga, nerekomenduojama vartoti termiškai neapdorotų maisto produktų.

Kelionėms į užsienio šalis (taip pat ir į Kiniją) apribojimų nėra. Tačiau viešint Kinijoje rekomenduojama vengti vadinamųjų „šlapių turgų“, kuriuose prekiaujama apdorota žalia mėsa ar gyvūnais. Be abejonės, svarbu rankų higiena, rekomenduojama iki kelionėms likus 5 savaitėms pasiskiepyti nuo gripo.

Koronavirusu serga tiek gyvūnai, tiek ir žmonės. Manoma, kad vienas žmogus gali užkrėsti apie 3 asmenis (palyginti – tymais sergantis žmogus užkrėsti gali apie 18 asmenų). Intubacinis periodas (kuomet žmogus jau turi virusą, tačiau simptomai dar nepasireiškia) trunka 2-7 dienas, bet jau ir intubaciniu periodu sergantysis gali perduoti koronavirusą kitiems žmonėms.

Koronaviruso simptomatika labai artima gripui ar peršalimo ligoms: karščiavimas, kosulys, dusulys ir kiti kvėpavimo sutrikimai. Kučiauskas pabrėžė jog ši liga yra išgydoma, nors specifinių vaistų nėra – taikomas bendras gydymas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centras Palangos skyrius Remigijus Kučiauskas koronavirusas Palanga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,939