Lapkričio 1-oji – svarbi diena vairuotojams: įsigalioja daugybė pakeitimų

Lapkričio 1-oji – svarbi diena vairuotojams: įsigalioja daugybė pakeitimų

Nuo lapkričio 1-osios vairuotojai Lietuvoje turėtų atsižvelgti į eismo pasikeitimus: įsigalioja nauji šviesoforų signalų deriniai, mažėja maksimalus keliuose leistinas greitis, iki lapkričio 10 d. automobilių padangas reikės pakeisti į žiemines.

Atsižvelgdama į eismo mieste kitimo tendencijas ir sparčiai diegiamą prie eismo srautų prisitaikantį jutiklinį šviesoforų valdymą, Susisiekimo ministerija atnaujino Kelių eismo taisykles ir Kelių šviesoforų įrengimo taisykles. Nuo šių metų lapkričio 1 d. įsigalioja nauji šviesoforų signalų deriniai, lanksčiau reguliuojantys dešinįjį posūkį.

Lietuvoje keičiasi šviesoforų signalų deriniai: ką būtina žinoti?
Lietuvoje keičiasi šviesoforų signalų deriniai: ką būtina žinoti?

Nuo lapkričio 1 d. leidžiama įrengti šviesoforus, kurių pagrindinis žalias signalas yra be rodyklių, su papildoma sekcija į dešinę. Todėl atsiranda galimybė sukti į dešinę, net jei nedega papildoma sekcija su rodykle į dešinę. Tačiau tai leidžiama tik tada, jei tuo metu dega žalias skritulio formos šviesoforo signalas be rodyklių.

Nauji šviesoforai
Nauji šviesoforai

Nauji šviesoforai / Susisiekimo ministerijos iliustr.

Sankryžose su neatnaujintais šviesoforais, kuriuose pagrindinis žalias signalas ir toliau lieka su juodomis rodyklėmis, privaloma paisyti pagrindinio žalio signalo rodyklių krypčių: jei dega pagrindinis žalias signalas su juodomis rodyklėmis, o papildoma sekcija išjungta, galima važiuoti tik pagrindinio žalio signalo rodyklių kryptimis.

Kai papildoma šviesoforo sekcija išjungta, bet dega pagrindinis žalias skritulio formos signalas (be rodyklių), bus leidžiama sukti į dešinę praleidžiant pėsčiuosius ir dviratininkus.

Šviesoforas
Šviesoforas

Šviesoforas / E. Blaževič/LRT nuotr.

Toks lankstus eismo reguliavimo būdas suteikia galimybę vairuotojams sukti į dešinę trimis atvejais: degant žaliam signalui be rodyklių su išjungta papildoma sekcija (reikia praleisti pėsčiuosius ir dviratininkus), degant žaliam signalui su įjungta papildoma sekcija ir degant raudonam signalui su įjungta papildoma sekcija.

Susisiekimo ministerija taip pat primena vairuotojams, kad nuo lapkričio 10 d. šalies keliuose draudžiama važiuoti su vasarinėmis padangomis, o policija patikslina, kad mopedus, motociklus, triračius, visų rūšių keturračius eksploatuoti su vasarinėmis padangomis draudžiama gruodžio–vasario mėnesiais, taip pat kovo–lapkričio mėnesiais, jeigu bent dalis važiuojamosios dalies, kuria važiuojama, yra apsnigta ar apledėjusi.

Keturratis ant sniego
Keturratis ant sniego

Keturratis ant sniego / BNS nuotr.

Atkreipiamas dėmesys, kad naudojant padangas, kurios neskirtos važiuoti žiemą arba kurių protektoriaus rašto gylis neatitinka reikalavimų, panaikinamas privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas.

Privalomosios techninės apžiūros dokumentų galiojimas taip pat panaikinamas, kai lyjant, sningant arba esant rūkui motorinės transporto priemonės vairuotojo pusėje neveikia stiklo valytuvas, tamsiuoju paros metu arba esant blogam matomumui nedega joks motorinės transporto priemonės priekinis kairysis žibintas, o sugedus bent vienam galiniam gabarito žibintui neveikia avarinė šviesos signalizacija arba gale nėra pritvirtinto avarinio sustojimo ženklo.

Techninė apžiūra
Techninė apžiūra

Techninė apžiūra / BNS nuotr.

Nuo lapkričio pradžios iki kovo mėnesio pabaigos lengvaisiais automobiliais, krovininiais automobiliais, kurių didžiausia leidžiamoji masė yra ne didesnė kaip 3,5 t, motociklais ir triračiais automagistralėse ir greitkeliuose leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 110 km/val. greičiu.

Greitkelis žiemą
Greitkelis žiemą
LRT
lapkričio 1 šviesoforas eismo pasikeitimai šviesoforo signalai žiemonės padangos leistinas greitis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,929