Moterų krepšinio perlas – Justė Jocytė: genuose užkoduotas krepšinis ir nerimas dėl ateities

Nuotr. FIBA.com
Nuotr. FIBA.com

Lietuvos pajūryje glūdintis merginų krepšinio talentas Justė Jocytė žinią apie save dominuojančiu žaidimu nacionaliniame lygmenyje siuntė jau pastaruosius kelerius metus, tačiau Makedonijoje vykęs Europos šešiolikmečių čempionatas šiai 13-metei tapo platforma pademonstruoti, kokios neaprėpiamos yra jos galimybės.

V.Knašiaus krepšinio mokykloje iškilusi Jocytė pastarąjį sezoną Moksleivių lygoje atvedė šios mokymo įstaigos komandas į triumfą U14 ir U16 čempionatuose, o demonstruotas įspūdingas žaidimas buvo vainikuotas net septyniais individualiais apdovanojimais: daugiausiai metimų blokavusi, daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikusi, taikliausiai baudas ir dvitaškius metusi, naudingiausia U14 ir U16 pirmenybių krepšininkė bei simbolinio penketo žaidėja.

Dviejų skirtingų amžiaus grupių čempionatuose jos statistika buvo tiesiog nesuvokiama. U14 merginų pirmenybėse ji fiksavo 30-ies taškų, 14,1 atkovoto ir 3,6 perimto kamuolio, 3,1 blokuoto metimo ir 41,4 naudingumo balo rodiklius per 24 žaidimo minutes. 

Tuo metu U16 turnyre nesustabdoma 184 cm ūgio puolėja vidutiniškai rinko po trigubą dublį: 21,6 taško, 14,5 atkovoto kamuolio ir 10,1 rezultatyvaus perdavimo. 

Per 34 vidutiniškai žaistas minutes ji dar pridėdavo po 3,6 perimto kamuolio ir 2,5 blokuoto metimo, o visa tai konvertavosi į 42,8 naudingumo balo vidurkį.

 Moterų krepšinio perlas – Justė Jocytė: genuose užkoduotas krepšinis ir nerimas dėl ateities, nuotrauka-1

Nuotr. Linas Šilkaitis

Žaisdama su dvejais metais vyresnėmis jaunomis krepšininkėmis Europos čempionate Jocytė taip pat kolekcionavo vieną fantastinį pasirodymą po kito, po kurių krepšiniu gyvenančios šeimos pavardė nugulė ne tik didžiausių šalies portalų antraštėse, bet taip pat garsiai skambėjo užsienio žiniasklaidoje bei buvo aptarinėjama JAV trenerių.

Senojo žemyno pirmenybėse rezultatyviausiai rungtyniavusi Jocytė vidutiniškai pelnė po 19,6 taško, atkovojo po 8,3 kamuolio (šeštas rezultatas), atliko po 2,1 rezultatyvaus perdavimo (13-as) ir rinko po 20,4 naudingumo balo (antras).

Lietuvai istoriniame U16 finale šalies vunderkindas sumetė 33 taškus, sugriebė 9 kamuolius ir surinko 35 naudingumo balus, bet to aukso medaliams neužteko – 66:73 buvo nusileista Rusijos šešiolikmetėms.

Neraminantis ateities klausimas

Žibėdama Lietuvos pirmenybėse ir vaikams skirtuose NBA projektuose, Jocytė jau kuris laikas aplink save koncentravo būrio JAV vidurinių mokyklų ir universitetų bei Europos krepšinio akademijų dėmesį, tačiau susidomėjusių ratas dar labiau išsiplėtė po Senojo žemyno pirmenybių.

Agentai bando užmegzti kontaktą tiek besikreipdami tiesiogiai, tiek per tėvus. Šeimos galvos kol kas nesiekia aklai įsipareigoti su šviesiausią ateitį žadančiais krepšinio virtuvės žmonėms, tačiau jų patarimų išklauso ir gaires dėliojasi patys.

Užsispyrusi Jocytė svajoja apie žaidimą stipriausioje pasaulio lygoje, moterų NBA, bet iki to dar laukia labai ilgas kelias. Savo dukros ir sūnaus Roko karjeromis besirūpinantis Alvydas Jocys atžaloms siekia surasti geriausias sąlygas siekti išsikeltų tikslų ir užtikrinti tobulėjimą procesą.

Moterų krepšiniui Lietuvoje išgyvenant stagnaciją ir mėginimus atsispirti nuo žemiausio taško, o Klaipėdoje vykstant permainomis – iširusią vietos „Fortūnos“ komandą pakeitė „Neptūno“ krepšinio piramidėje įkurta moterų ekipa, Jocių šeimos galvai teko didelis galvos skausmas ieškant išeities šioje situacijoje.

Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, į miesto apeliavimus dėl galimybės po savo sparnu priimti moterų komandą sureagavęs „Neptūnas“, atsižvelgiant į situaciją šalyje, kol kas didelių vilčių į šią ekipą nededa. Artėjantis sezonas bus kaip bandomasis laikotarpis, per kurį „Neptūno“ administracija ketina stebėti moterų komandos turėjimo potencialą ir tenkančius kaštus, o po jo bus priimti sprendimai dėl šio klubo ateities.

Didžiąją komandos biudžeto dalį 2019-2020 m. sezone sudarys savivaldybės skiriama parama – 69 tūkstančių eurų.

 Moterų krepšinio perlas – Justė Jocytė: genuose užkoduotas krepšinis ir nerimas dėl ateities, nuotrauka-2

Nuotr. FIBA.com

Nežinomybė dėl vizijos ilgesniam laikui ir perspektyvų Klaipėdoje būtent labiausiai ir neramina Jocių šeimyną, kuri „Neptūno“ komandos kolektyvui kėlė daugybę klausimų. Nors atsakymai nebuvo labai viltingai nuteikiantys ateičiai, šeima patikėjo „Neptūno“ ambicija išsaugoti vietinę mergaičių krepšinio žvaigždę.

Žvelgdami su tikėjimu išvysti proveržį kuriant ambicingą miesto komandą, Jociai galiausiai tik praėjusios savaitės pabaigoje sutarė, jog jų dukra metams liks Klaipėdoje – rungtyniaus Ramunės Kumpienės treniruojamoje U18 merginų komandoje Moksleivių čempionate ir gins „Neptūno“ garbę Moterų lygoje.

Jocytės treniruočių procesas bus patikėtas žaidžiančiajai moterų komandos trenerei Andrai Gabalytei. Ji veiksmus koordinuos kartu su Kumpiene.

Tiesa, anksčiau ar vėliau Jocytės karjera pakryps į užsienį, mat ją jau pasiekė ne vienas asmeninis pakvietimas. Šeimos prioritetas – milžinišką konkurenciją sukurianti, bet jaunuosius krepšinio deimantus nuglūdinanti JAV krepšinio sistema. Apie ją žinias gilinanti šeima vis labiau mąsto apie tokį sprendimą, tačiau tuo pačiu baiminasi galimų jo pasekmių gimtinėje.

Kas krepšiniu gyvenantiems Jociams teko patirti dar visai neseniai, kai pernai sūnų Roką išlydėjo tobulintis į Italiją. 2017-2018 m. sezone atstovaudamas Palangos „SC-Žemaitijai“ U14 čempionate jis vidutiniškai rinko net po 51,7 taško, 16,8 atkovoto kamuolio ir 50,3 naudingumo balo per 28 žaidimo minutes.

Tuo metu, kai didieji šalies klubai, Kauno „Žalgiris“, Vilniaus „Rytas“ ar vietinė Klaipėdos „Neptūno“ komanda, nė neparodė susidomėjimo stebuklus išdarinėjančiu tuomet 13-mečiu, kitos Europos krepšinio organizacijos metė tinklus ant šio palangiškio, o jo ateitis buvo patikėta Romos „Stella Azzura“ krepšinio akademijai.

Toks žingsnis labai nepatiko jaunimo reikalais besirūpinantiems Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) atstovams. Tinklalapio „BasketNews.lt“ žiniomis, Palangos krepšinio talentui besąlygiškai buvo užtrenktos durys į šalies rinktinę, o tėvą pasiekė griežtas žodinis kirtis – „iki aštuoniolikos metų rinktinę pamirškite“.

„Jeigu mes pasirinksime užsienį Justės atveju ir mums vėl pasakys tą patį, aš nesuprantu tokių dalykų, – tinklalapiui „BasketNews.lt“ sakė LKF požiūriu besipiktinantis Alvydas Jocys. – Tu pasirenki, kur tau tobulėti, o tau pasako, kad dabar viskas, Lietuvai tavęs nebereikia. Keistoka.

Jeigu taip pasakys Justei, na ką, pamiršime. Tobulinsimės ir taip.“

Kelias krepšinyje

Vašingtone, kaip ir brolis Rokas, gimusi Justė krepšinio treniruotes Palangoje pradėjo lankyti nuo šešerių pas trenerę Daivą Mažionienę. Praeityje krepšinį studijų laikais JAV žaidė jos tėtis Alvydas, o jo brolis Evaldas – buvęs profesionalus krepšininkas, rungtyniavęs legendiniame Plungės „Olimpo“ klube.

Už šios sporto šakos užsikabinusi Jocytė demonstravo didelę ambiciją žaisti krepšinį ir jau tuomet išsiskyrė tarp kitų tuometinių mergaičių. Siekdamas įpūsti dar daugiau motyvacijos, tėtis dukrai rodė istorinius Lietuvos moterų krepšinio kadrus, tarp jų – ir triumfą Europos čempionate 1997 metais.

Dabar akylai moterų NBA lygą ir jos žvaigždes sekanti dukra šeimoje tapo pagrindine šių dienų moterų krepšinio aktualijų pranešėja.

Nors Palangoje kultivuoti šią sporto šaką norinčių mergaičių nebuvo daug, Justei tai kompensavo žaidimas su berniukais ir pusantrų metų vyresnio brolio testai.

Pamatę dukros užsispyrimą, tėvai po dvejų metų nusprendė savo atžalą perkelti į Klaipėdą pas trenerę Ramunę Kumpienę, kuri Jocytę jaunimo komandose treniravo pastaruosius penkerius metus.

Nuo pat 2015-ųjų metų, kuomet Justė debiutavo U12 čempionate, kiekvieną sezoną ji buvo registruojama savo amžiaus ir dvejais metais vyresnių mergaičių pirmenybėse.

Jocytė taip pat buvo įtraukta į LKF organizuojamus projektus, kurių pagrindinis tikslas – skatinti jaunimą žaisti krepšinį bei jiems suteikti sąlygas sportuoti. Federacija talentingiausius vaikus aprūpina sportinėmis reikmėmis bei skiria stipendiją, kuri siekia 120 eurų per mėnesį.

Spindėjus į Lietuvą atkeliavusiame „Jr. NBA“ čempionate, Jocytė praėjusiais metais sulaukė kvietimo savo galimybes pademonstruoti pasauliniu mastu – dalyvavo pirmose „Jr. NBA“ planetos pirmenybėse, kuriose gynė europiečių komandos garbę ir sulaukė individualaus įvertinimo.

Nuo to laiko JAV treneriai ėmė domėtis, kas yra ši stebuklus išdarinėjanti mergaitė iš Lietuvos kurorto. Šiemet ji buvo vėl buvo kviečiama dalyvauti tame pačiame pasaulio čempionate, tačiau šešiolikmečių rinktinės štabas su vyr. treneriu Viliumi Stanišausku priešakyje rekomendavo praleisti turnyrą ir visą dėmesį skirti Europos čempionatui.

Kaip paaiškėjo vėliau, maksimalus susitelkimas pasiteisino ir lietuvės sukūrė istoriją, ne tik pirmąkart patekdamos į finalą, bet ir pirmą sykį iškovodamos vietą U17 pasaulio čempionate.

Savo amžiui nebūdingą krepšinio brandą demonstravusi Jocytė į neviltį varė visas lietuvių varžoves. Kairiarankė tautietė maudė priešininkes savo driblingu, o metimas dedant žingsnį atgal ir taip susikuriant erdvę tapo jos vizitine kortele.

Kritiniais rungtynių momentais palangiškė išsiskyrė šaltakraujiškumu, o didžiausios jos parodytos emocijos buvo gestai po taiklių tolimų šūvių ir šypsnis veide.

Tokio talento Lietuvos moterų krepšinyje nebuvo labai ilgai. Jos ir šešiolikmečių rinktinės žygį stebėję internautai šį perlą ėmė lyginti su Slovėnijos vunderkindu Luka Dončičiumi, kuris gimtojoje šalyje tapo daugelio vaikų herojumi.

Belieka tikėtis, jog ledus Lietuvoje, bent minimaliai, pralauš ir nacionaliniu mastu praskriejusi Justės Jocytės euforijos banga.

basketnews.lt
Justė Jocytė Moterų krepšinio perlas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,927