Specialistai ragina pasitarti – medžius sodinti reikia atsakingai

 Specialistai ragina pasitarti – medžius sodinti reikia atsakingai

Palangoje kasmet pasodinama naujų medžių, prie miesto žaliojo rūbo plėtros noriai prisijungia ir dalis gyventojų, tačiau kai kurios privačių asmenų iniciatyvos nedžiugina – ne privačioje, o valstybinėje žemėje savavališkai, be reikiamų suderinimų pasodinti želdiniai tampa rimta kliūtis miesto infrastruktūros plėtra besirūpinantiems specialistams.

Palangoje želdiniams skiriamas didelis dėmesys, tad kiekvienais metais mieste pasodinama dešimtys naujų medžių. Vien šį pavasarį maždaug šimtas naujų lapuočių – liepų, kaštonų, šermukšnių bei klevų – sužaliavo Vytauto, Vanagupės, Ronžės, S. Dariaus ir S. Girėno gatvėse bei Virbališkės take. Praėjusiais metais Kretingos gatvės atkarpoje nuo įvažiavimo į Palangą iki sankirtos su Klaipėdos plentu buvo pasodinta beveik 450 įvairių pušų. Be minėtų medžių, greta Kretingos gatvės buvo pasodinta 56 paprastieji skroblai, 52 vnt. paprastųjų klevų.

Savivaldybė džiaugiasi, kad prie miesto apželdinimo noriai prisideda ir kurorto gyventojai. Vis dėlto asmenys, norintys gražinti aplinką apželdindami teritorijas, privalo tai daryti nepažeidžiant Medžių ir krūmų veisimo, vejų ir gėlynų įrengimo taisyklių.

Pasak Savivaldybės ekologės Redos Kairienės, džiugu, kad iš privačių fizinių ir juridinių asmenų sulaukiama iniciatyvų apželdinti Palangos miesto bendro naudojimo teritorijas. „Esant galimybėms, visada randame vietos siūlomiems želdiniams“, – teigė ekologė.

Tačiau Savivaldybės administracijos specialistė pabrėžė, jog gyventojai, norintys įveisti želdinius ne privačioje, o savivaldybės teritorijoje (valstybinėje žemėje), šiuos darbus turėtų suderinti su Palangos miesto savivaldybės administracija. Antraip, gyventojams vienašališkai nusprendus, kuri vieta naujam medžiui būtų tinkamiausia, gali kilti problemų – netinkamoje vietoje pasodinti nauji želdiniai gali pažeisti požemines komunikacijas, atsidurti suplanuotos gatvės viduryje ar pabloginti aplinkinių gyvenimo sąlygas. Tokiu atveju ne vietoje pasodinti ir jau prigiję medžiai privalo būti šalinami. „Todėl geriau dar prieš sodinant nujus želdinius, planuojamus darbus suderinti su Savivaldybės administracija“, – sakė R. Kairienė.

Ypač problema dėl nesuderintose vietose valstybinėje žemėje pasodintų medžių išryškėja pradėjus rekonstruoti ar remontuoti miesto gatves. Savivaldybės administracijos Statybos skyriaus vedėjo pavaduotojas Giedrius Ramonas atkreipė dėmesį, jog gyventojai neretai medžių gyvatvores įrengia ne savo sklype, o kitapus sklypą juosiančios tvoros – valstybinėje žemėje. Prasidėjus gatvės ar šaligatvio tvarkymo darbams, remontuojant ar klojant naujas komunikacijas, tokius ant trasų pasodintus želdinius tenka šalinti, o tai sukelia juos sodinusių gyventojų nepasitenkinimą. „Be abejo, prieš pradėdami gatvių rekonstrukcijos darbus, iš anksto įspėjame gyventojus, jog jie geranoriškai pašalintų ar kitur perkeltų valstybinėje žemėje savavališkai pasodintus augalus, kad šie netrukdytų numatytiems miesto infrastruktūros tvarkymo darbams ir nebūtų sunaikinti. To nepadarius patiems gyventojams, savavališkai, be jokių suderinimų pasodintus želdinius tenka šalinti“, ­– kalbėjo G. Ramonas.  

Beje, net ir privačiame sklype sodindami medžius, gyventojai ne visuomet įvertina, jog šie užaugs ir galbūt ims kelti nepatogumų užstodami namo langus ar netgi grėsmę, kad audros metu nulaužtas medis gali lūžti ir apgadinti namą. „Į Savivaldybę kartas nuo karto kreipiasi gyventojai, norintys pašalinti jų kieme augantį ir jau tam tikrų nepatogumų keliantį medį. Tačiau žinotina, jog, norint tai padaryti (pašalinti netgi privačiame sklype pačių gyventojų pasodintą medį), teks atlyginti gamtai padarytą žalą, – atkreipė dėmesį R, Kairienė. – Be abejo, džiaugiamės, kad palangiškiai rūpinasi miesto žaliuoju rūbu, tačiau primename, jog sodinti medžius reikia atsakingai“.

Norintys sodinti augalus prie daugiabučių gyvenamųjų namų, taip pat turi atsižvelgti į taisykles. Jei sklypas prie daugiabučio namo nėra suformuotas, tai yra valstybinė žemė, ir bet kokius želdinius joje galima rengti tik pagal parengtą bei su Savivaldybės administracija ir požeminius tinklus eksploatuojančiomis įmonėmis (elektros, vandentiekio ir kt.) suderintą projektą. Jeigu sklypas prie daugiabučio yra suformuotas, gyventojai gali įsirengti želdinius, gėlynus bendru savininkų sutarimu, tačiau atsižvelgiant į Medžių ir krūmų veisimo, vejų ir gėlynų įrengimo taisykles.

Palangos miesto savivaldybė
Specialistai medžiai želdiniai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936