Šeimininko žalingas įprotis augintiniui gali sukelti net vėžį

Šeimininko žalingas įprotis augintiniui gali sukelti net vėžį

Žalingi šeimininko įpročiai atsiliepia ir augintiniams. Minint tarptautinę veterinarijos dieną, gydytojai veterinarai primena, kad šeimininkui rūkant neišvengiamai kenčia ir jo augintinis. „Užupio veterinarijos klinikos“ gydytojos veterinarės Ievos Kirchovaitės teigimu, augintiniams, gyvenantiems namuose, kur yra rūkoma, o patalpos yra dažnai prirūkytos, gali pasireikšti tokios ligos, kaip nosies navikai, plaučių vėžys, astma, bronchitas. Pasyvus rūkymas, kuomet patalpoje yra prirūkyta, gyvūnui kenkia labiausiai, tačiau nereikėtų pamiršti ir tretinio rūkymo pavojų, kuomet net ir išvėdinus patalpą cigarečių dūmai įsigeria į gyvūno kailį, baldus ar kilimus.

Pasyvaus ir tretinio rūkymo žala augintiniui

Gydytojos veterinarės teigimu, ilgasnukiams šunims pasyvus rūkymas dažniau gali sukelti nosies ir sinusų vėžį, mat yra didesnis paviršiaus plotas, kur gali kauptis kancerogenai. Tuo metu šunims su trumpesniais snukiais didesnė tikimybė susirgti plaučių vėžiu, astma, – sako veterinarė. „Pavojų sukelia ne tik pasyvus rūkymas tiesiogiai, kai dūmai yra įkvepiami, bet ir nuodingos medžiagos, išsiskiriančios cigarečių degimo metu, kurios lieka minkštuose balduose, kilimuose ir pačiame gyvūno kailyje. Tai vadinama tretiniu rūkymu“, – teigia I. Kirchovaitė.

Gyvūnui laižantis savo kailį, šios kenksmingos dalelės patenka tiesiogiai į burnos ertmę bei yra įkvepiamos, pažeidžiamos organizmo ląstelės. Gydytojos veterinarės teigimu, tai ypatingai dažnai nutinka katėms: „Atliktais tyrimų rezultatais nustatyta, kad plokščiųjų ląstelių vėžio, ypatingai - agresyvaus vėžio, atsiradimas burnos ertmėje yra tiesiogiai susijęs su aplinkos sąlygomis - ar gyvūnas gyvena aplinkoje, kurioje rūkoma ar ne“.

I. Kirchovaitės teigimu, šeimininkų žalingas įprotis itin sunkias pasekmes gali turėti ir namie auginamiems paukščiams, kurie pasižymi ypač jautriais kvėpavimo sistemos organais, tad jiems greitai gali pasireikšti pneumonija. Jautresnės odos augintiniams, beplaukiams gyvūnams gali pasireikšti itin didelės alerginės reakcijos, dermatitas. „Ir tai tik dalis problemų, kurias augintiniams sukelia šeimininkų rūkymas“, – teigia gydytoja veterinarė.

Ką daryti, jei nesiruošiama mesti rūkyti

Tiesa, augintinių sveikata ne visuomet yra stimulas šeimininkui atsisakyti rūkymo, tad gydytojos veterinarės teigimu, šeimininkui neplanuojant mesti rūkyti, tačiau suprantant, kokią žalą tai sukelia jo augintiniui, svarbiausia dar labiau jam nepakenkti, – sako I. Kirchovaitė. „Svarbiausia bent jau pasistengti apsaugoti augintinius nuo kenksmingų dūmų. Rekomenduojama rūkyti lauke, atviroje erdvėje, taip bus eliminuojama galimybė kauptis kenksmingoms dalelėms namų aplinkoje“. Jos teigimu, svarbu plautis rankas po kiekvienos surūkytos cigaretės, reguliariai išvalyti kilimus ir augintinio guolius naudojant garinius lygintuvus.

Elektroninės cigaretės ar kaitinamo tabako įrenginiai galėtų būti viena iš alternatyvų, siekiant sumažinti rūkymo žalą keturkojų atžvilgiu: „Elektroninėse cigaretėse nevyksta įprastinis degimas, todėl nėra degimo metu susidarančių kenksmingų medžiagų, dūmų“. Vis dėlto, gydytojos veterinarės teigimu, drąsiai sakyti, kad bedūmiai tabako produktai turi mažesnę įtaką augintinio sveikatai negalima, kadangi nėra atlikta pakankamai tyrimų šia tema. Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį, kad gyvūnas neprarytų elektroninės cigaretės turinio.

Kaip padėti apsinuodijusiam augintiniui

Pirminiai ženklai, kurie gali atpažinti augintinio apsinuodijimą tabako gaminiais: susijaudinimas, padažnėjęs kvėpavimas, seilėjimasis, ašarojimas, vėmimas bei diarėja. Apsinuodijimui pažengus, gali būti pastebimi rimtesni simptomai: raumenų silpnumas, jų trūkčiojimas, depresija, takichardija, negilus ir sulėtėjęs kvėpavimas.

Pastebėjus pirmuosius neįprastus požymius gyvūno elgsenoje, rekomenduojama kreiptis į veterinarijos gydytoją, atlikti gyvūno apžiūrą ir išsamią diagnostiką. „Jeigu matėte ar žinote, kad augintis suėdė ar galėjo suėsti cigarečių, tabako, tuomet galite mėginti jį vimdyti, panaudodami 3 proc. vandenilio peroksidą. Jis bus veiksmingas pirmąją valandą nuo įvykio, kadangi rezorbuojasi per 1-4val. į virškinimo traktą“, – sako gydytoja. Taip pat, jos teigimu, augintiniui reikia duoti aktyvuotos anglies, taip sumažinama nikotino absorbcija į organizmą. 

Rūkymas – tik vienas iš žalingų įpročių labiausiai kenkiančių augintiniams, tačiau, pasak gydytojos veterinarės, šeimininkai daro ir kitas klaidas, pvz. gyvūną peršeria. Antsvoris sukelia daugybę problemų tiek žmogui, tiek augintiniui. Apsunkinami sąnariai, kepenų veikla, taip pat kenčia širdis, sutrinka jos darbas, išsivysto kvėpavimo takų patologijos. Tad rūpinantis savo sveikata taip pat svarbu nepamiršti ir savo keturkojo draugo.

Unikalus kačių sveikatos priežiūros indikatorius  - HEALTH INDICATOR®

Veterinarija Šuo Katė Gyvūnai Augintiniai vets veterinariniai sprendimai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938