Saulė – maloni ar kenksminga?

Saulė – maloni ar kenksminga?

Ilgai lauktas pavasaris vis dažniau džiugina mus šiluma ir kviečia mėgautis pirmaisiais saulės spinduliais, tačiau Vilniaus universiteto (VU) Medicinos fakulteto doktorantė, Infekcinių ligų ir dermatovenerologijos klinikos gydytoja Inga Kisielienė perspėja, kad saulė gali būti ne tik maloni, bet ir kenksminga. Vienas svarbiausių odos priežiūros būdų yra apsauga nuo saulės, tačiau ar tikrai žinome, kaip saugotis?

Atšilus orams, dermatologai vis garsiau kalba apie Lietuvoje bei Europoje didėjantį sergamumą odos ligomis. Ypač piktai europiečius puola melanoma – piktybiška odos vėžio forma, dažniausiai pasireiškianti šviesios odos žmonėms. Sergančiųjų melanoma skaičiaus augimas yra problema, kurią bando spręsti pasaulio medikai, mokslininkai, kosmetologijos specialistai. Ir jų nuomonė yra vieninga – apsaugant mūsų sveikatą nuo ultravioletinių spindulių žalos svarbų vaidmenį atlieka kremai nuo saulės. „Onkologinių susirgimų didėjimui įtaką daro mūsų deginimosi saulėje įpročių pakitimai“, – teigia gydytoja I. Kisielienė. Pasak jos, ilgą laiką įdegis atspindėdavo toli gražu ne prabangą ar grožį, bet greičiau sunkų darbą laukuose po kepinančia saule. Tačiau 3-iajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje garsioji dizainerė Coco Chanel savo pavyzdžiu išpopuliarino įdegusį kūną. Bronzinis kūno atspalvis tapo glamūro ir elegancijos simboliu. Nuo to laiko pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, įdegis yra neatsiejama atostogų, o kartais ir gyvenimo įvaizdžio dalis.

„Aišku, kad ultravioletiniai spinduliai turi teigiamą poveikį žmogaus organizmui – gaminasi vitaminas D, stiprėja organizmo imunitetas, saulė gerina nuotaiką. Tačiau kartu turime nepamiršti, kad piktnaudžiaujant buvimu saulėje atsiranda pigmentinės dėmės, oda greičiau sensta, saulė žeidžia audinius ir kyla susirgimo odos vėžiu pavojus“, – teigia specialistė. Ar apsauginiai kremai nuo saulės apsaugo nuo piktybinių navikų? Į šį klausimą mokslininkai atsako: „Taip, ir ne tik!“ – nuo odos vėžio apsaugo mūsų saugus elgesys būnant saulėje. Tai reiškia, kad lepinantis saulės voniomis negalima pamiršti apie svarbiausius dalykus: būti kuo daugiau pavėsyje (čia sulaikoma nuo 5 iki 50 proc. ultravioletinių spindulių), pasirinkti tinkamą, odą uždengiančią aprangą ir kepurę, nešioti akinius nuo saulės ir… būtinai tinkamai naudoti saulės kremus.

Odos apsaugai specialistai pataria naudoti priemones su apsauginiais filtrais, vadinamaisiais SPF (Sun Protection Factor). Tyrimais nustatyta, kad kremai nuo saulės, turintys SPF 15, sulaiko 93 proc. UVB spindulių, SPF 30 – 97 proc. ir SPF 70 – 98,6 proc. Todėl patartina rinktis bent SPF 30, vandeniui atsparų, plataus spektro kremą. Kremus nuo saulės reikia naudoti visada einant į lauką, kai šviečia saulė, pasitepti 15–30 min. prieš išeinant. Pakartotinai tepti – kas 2 val. ar net dažniau, nepamirštant patepti visą atidengtą kūno odą. Svarbų vaidmenį, pasak dermatovenerologės, vaidina ne tik SPF numeris, bet ir kremo kiekis – vienam viso kūno sutepimui reikėtų naudoti iki 30 ml kremo, t. y. pilną delną.

Saulė – maloni ar kenksminga?, nuotrauka-1

VU Medicinos fakulteto doktorantė I. Kisielienė pataria žmonėms būti sąmoningiems ir visais įmanomais būdais patiems saugoti savo odą nuo tiesioginių saulės spindulių. Anot jos, tai yra ypač aktualu, jei išvykstama atostogų į pietų šalis. Tokiu atveju net kelias dienas iki išvykimo būtina pradėti tepti ant viso kūno kremą su apsauginiais filtrais, nepamirštant tokių vietų kaip ausys, nugara, pėdos ir pan. „Tam, kad saulė visada neštų tik džiaugsmą ir sveikatą, reikėtų elgtis atsakingai ir atsižvelgti į specialistų patarimus. Na, o jeigu kyla bent menkiausių įtarimų, nereikia vengti konsultacijų su gydytojais“. Planuodami atostogas ir norėdami saugiai mėgautis įspūdžiais, nepamirškime skirti dėmesio ir investuoti į kokybiškus, nuo saulės apsaugančius kremus. Tokių, pasak gydytojos, nusipirkti galima tik patikimose vietose, pvz., vaistinėse.

Vilniaus universitetas
Saulė Saulės poveikis Sveikata Odos apsauga
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936