Kepame Velykų pynę: populiari ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje
Jei vis dar ieškote idėjų, kuo papildyti Velykų meniu, šis kepinys neabejotinai papuoš stalą ir sukurs šventinę atmosferą. Ne veltui nostalgiškai skani Velykų pynė nuo neatmenamų laikų puikuodavosi ne tik ant mūsų protėvių stalo, bet buvo ir tebėra tikra pažiba įvairiose tautose. Tiesa, pasaulio virtuvėje šios mielinės pynutės receptūros ir pavadinimai skiriasi, tačiau visų jų skonis ir sukeliamos emocijos – išties šventiniai.
Velykinių kepinių papročiai pasaulyje
Lietuvių velykiniuose papročiuose pyragas turi labai stiprias tradicijas. Įvairiuose regionuose šeimininkės skirdavo ypatingą dėmesį pyrago minkymui ir kepimui, o iškepus jis užimdavo svarbiausią vietą ant stalo – šalia margučių. Tiesa, kai kuriuose namuose dažniau sutinkamas patiekalas buvo Velykų boba – tai aukštas pyragas, sietinas su mitologine būtybe Velyke, o štai pynutės imtos kepti kiek vėliau. Jų kepimui naudotos mielės, todėl pynės būdavo purios, minkštos ir itin mėgstamos vaikų. Kai kuriose šeimose pynių receptai būdavo perduodami iš kartos į kartą, tad šiandien galima sutikti įvairių šio skanėsto interpretacijų.
Kitose tautose panašūs pyragai taip pat buvo ir tebėra populiarūs. Ukrainoje ir Lenkijoje Velykų stalą įprasta puošti tradicinėmis Babkomis – mielinės tešlos pyragu, pilnu sviesto, kiaušinių ir būtinai razinų. Beje, Babkas tikintieji neša laiminti į bažnyčia ir tik tuomet patiekia valgyti.
Italai turi paprotį kepti šventinę Velykų duoną, kurios forma primena viščiuką arba zuikutį. Duonoje visuomet įkepamas kiaušinis, o sakralumo šiam kepiniui suteikia pašventinimas bažnyčioje. Graikai Velykoms kepa tradicinius sausainius Koulourakia, kurie savo forma primena mūsų kraštuose sutinkamas pynutes. Šie sviestiniai sausainiai yra apibarstomi sezamu, pasižymi minkštu, lengvu skoniu. O štai Kroatijoje Velykoms populiaru kepti Sirnica – saldžią apvalios formos duoną, kurios viduje suformuojamas kryžius, simbolizuojantis Kristaus nukryžiavimą.
Ant Velykų stalo – ne tik tradiciniai kepiniai
Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, jog intensyvus gyvenimo tempas diktuoja savo sąlygas, todėl didelė dalis žmonių šiai didžiajai pavasario šventei vis tik perka jau pagamintus konditerijos gaminius.
„Šiemet asortimente pirkėjams galime pasiūlyti Velykų bobą iš mielinės tešlos ir velykinius avinėlius. Tai labiau tradiciniai kepiniai, tačiau kasmet stebime pirkėjų susidomėjimą ir norą įsigyti įdomesnių šventinių kepinių. Velykos, kaip ir kitos didžiosios metų šventės, yra tas laikas, kuomet desertai pirkėjų krepšeliuose užima svarbią vietą, todėl stengiamės pasiūlyti kuo įvairesnių pasirinkimų“, – sako B. Čaikauskaitė.
Prekybos tinklo kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič teigimu, Velykų laikotarpis konditeriams ir kepėjams yra itin intensyvus. „Kepame ne tik jau tradicija tapusius kepinius, bet ir specialiai šiai pavasario šventei dekoruotus tortus, pyragus, sausainius. O likus kelioms savaitėms iki šventės apsukos smarkiai sustiprėja – tenka pagaminti dvigubai daugiau nei įprastai“.
Lengvai pagaminimas pynės receptas
Pasak N. Juchnevič, pasigaminti pynę namuose nėra sudėtinga, tačiau tam reikia šiek tiek laiko. „Velykos – tai šeimos šventė, todėl skirkite šiek tiek laiko ir paverskite pynės kepimą šeimos ritualu. Procesas tikrai patiks vaikams, o rezultatas – visiems susirinkusiems prie šventinio stalo“, – sako N. Juchnevič.
Šioms Velykoms IKI kepyklų vadovė rekomenduoja išsikepti tikrą lietuvišką pynę, išsiskiriančią traškia pluta ir puriu vidumi.
Reikės:
375 g kvietinių miltų; 6 g druskos; 5 g sausų mielių 10 g cukraus; 55 ml alyvuogių aliejaus; 200 ml vandens; kiaušinio trynys (aptepimui).
Gaminimas:
Į dubenį su šiltu vandeniu berkite mieles ir 125 g miltų, viską gerai išmaišykite ir palikite pusvalandžiui. Vėliau ten pat suberkite cukrų, druską ir supilkite aliejų. Palaipsniui berkite likusius miltus ir viską išmaišykite. Iš pradžių tešla bus lipni, todėl minkykite, kol ji taps elastinga. Padėkite tešlą kuriam laikui į sausą, šiltą vietą – ji turi pakilti dvigubai. Paruoštą tešlą padalinkite į tris dalis, kiekvieną jų iškočiokite į juosteles ir jas susukite į volelius. Iš gautų volelių pinkite pynę.
Kepimo skardą ištepkite aliejumi ir ant jos perkelkite supintą pynę. Palikite ją stovėti 1,5 val. Kai pynė pakils, jos paviršių aptepkite plaktu kiaušinio tryniu ir pašaukite į 180ºC įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 40 min.
Pynei iškepus, ją galima apibarstyti sezamo sėklomis, cukrumi ar kokoso drožlėmis. Skanaus!