Tarpuvaldis Palangoje: vieni jau išėjo, kiti dar ateis, bet pokyčių bus didelių

Praėjusį ketvirtadienį paskutinįsyk susirinkusi 8-ojo šaukimo miesto Taryba per ketverius metus surengė 50 posėdžių, priimta daugiau kaip tūkstanti...
Praėjusį ketvirtadienį paskutinįsyk susirinkusi 8-ojo šaukimo miesto Taryba per ketverius metus surengė 50 posėdžių, priimta daugiau kaip tūkstantis kurortui svarbių sprendimų. Prieš keletą dienų į bendrą būrį politikai rinkosi tam, kad gražiu paminėjimu užbaigtų savo darbą, nusifotografuotų bendrai nuotraukai. „V.P.“ nuotr.

Dana Lukauskienė,

Tamara Zaiceva

Praėjusį ketvirtadienį paskutinįsyk rinkosi 8-ojo šaukimo miesto Taryba. Padėkota tiems, kam kovo 3 d. vykusiuose rinkimuose nenušisypsojo sėkmė, sustota papozuoti paskutiniajai bendrai nuotraukai. Naujoji, jau 9-ojo šaukimo, miesto Taryba į savo pirmąjį posėdį rinksis balandžio 16 d., tad dabar mieste – tarpuvaldis. Tačiau tai nereiškia, jog nieko nevyksta – daugumą laimėję konservatoriai projektuoja dideles permainas tiek kurorte, tiek jo valdyme, personalinius sprendimus dėl tolesnio buvimo valdžioje priiminėja ir tie, kurie netrukus turėtų prisiekti.

Padėkojo ir atsisveikino

Praėjusį ketvirtadienį paskutinįsyk susirinkusi 8-ojo šaukimo miesto Taryba per ketverius metus surengė 50 posėdžių, priimta daugiau kaip tūkstantis kurortui svarbių sprendimų. Prieš keletą dienų į bendrą būrį politikai rinkosi tam, kad gražiu paminėjimu užbaigtų savo darbą, nusifotografuotų bendrai nuotraukai.

Į susirinkusius kreipęsis meras Šarūnas Vaitkus dėkojo visiems už produktyvų darbą, padėkos raštų sulaukė ir opozicijos atstovai. „Malonu, kad mano veikla Palangos savivaldybės taryboje buvo įvertinta mero padėka. O dar maloniau buvo ją gauti iš paties mero rankų. Tikiuosi, kad oponavimas  valdančiųjų daugumai ir opozicijos buvimas prisidėjo prie Palangos atgimimo“, – taip po iškilmingo posėdžio savo Feisbuko paskyroje parašė Eimutis Židanavičius.

Kovo 3 d. pasibaigus savivaldybių Tarybų rinkimams didelių permainų palangiškiai tikėtis lyg ir neturėtų. Savo pasitikėjimą ir daugiausia mandatų rinkėjai patikėjo buvusiai valdančiajai daugumai, kurią formuos Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partija, iškovojusi 15 mandatų. Tačiau Palangos politikos padangėje permainų tikrai bus, o juos projektuojamos jau dabar, vadinamuoju tarpuvaldžiu.

Svetlanai Grigorian – itin svarbios pareigos

Nuo balandžio vidurio, vos prisiekus naujiems Tarybos nariams, Palangos politikos padangėje numatomos ženklios permainos. Mero patarėjos postą palieka už viešuosius ryšius iki šiol buvusi atsakinga Jurgita Vanagė, jos pareigos atitenka socialdemokratų lyderei Svetlanai Grigorian. J.Vanagė turėtų užimti vieno naujo Savivaldybės objekto vadovės postą. Apie tai „Vakarinei Palangai“ prasitaręs trečiajai kadencijai išrinktas meras Šarūnas Vaitkus atsisakė atskleisti, kaip vadinsis ir kuo užsiims tas naujasis Savivaldybės padalinys, bet iš užuominų galima spręsti, jog buvusios patarėjos laukia nemažas paaukštinimas. Galiausiai „Vakarinė Palanga“ sužinojo, kad J.Vanagė turėtų tapti Šventosios uosto direktore.

Tarpuvaldis Palangoje: vieni jau išėjo, kiti dar ateis, bet pokyčių bus didelių, nuotrauka-1

Jurgita Vanagė (antroji iš kairės), dar besidarbuojanti mero patarėja, jau intensyviai studijuoja visą Šventosios uosto dokumentaciją. Asmeninio archyvo nuotr.

Kalbėdamas apie tai, kodėl būtent Svetlana Grigorian numatoma mero patarėja viešiesiems ryšiams, kurorto vadovas neslėpė, jog tam įtakos turėjo ir jaunosios politikės pasiekta antroji vieta mero rinkimuose, ir jos komunikavimo įgūdžiai, išryškėję rinkimų kampanijos metu.

Į Savivaldybės tarybą išrinkta Svetlana Grigorian, kalbėdama su „Vakarine Palanga“, akcentavo suprantanti, kad mero patarėjo ir Savivaldybės Tarybos nario pareigos yra nesuderinamos ir jai teks pasirinkti. Ji diplomatiškai teigė dar negalinti pasakyti, kokį sprendimą priims, tačiau leido suprasti, kad labiau linkusi nuolat darbuotis Savivaldybės rūmuose. „Aš labai noriu padėti merui Šarūnui Vaitkui rūpintis miesto įvaizdžio klausimais, turiu nemažai idėjų, pažįstų daug žurnalistų, verslo atstovų, tad bendromis jėgomis kursime Palangą, kuri keičiasi“, – kalbėjo Svetlana Grigorian.

Kaip „Vakarinei Palangai“ kalbėjo miesto meras Šarūnas Vaitkus, jį itin sudominusi S.Grigorian idėja apmokestinti visus viešuosius dviračių takus ir tokiu būdu reguliuoti dviratininkų ir kitų motorinių transporto priemonių vairuotojų srautus miesto gatvėse.

Padės reguliuoti dviratininkų srautus

„Politikoje iš esmės nesu naujokė, bet pirmąjį kartą dalyvavau rinkimuose ir iškovojau Tarybos nario mandatą. Socialdemokratams Palangoje atiteko du Tarybos narių mandatai, aš asmeniškai pelniau daugiau nei 12 proc. gyventojų pasitikėjimą. Tai man yra didžiulė atsakomybė. Nekantriai laukiu tos dienos, kai bus prisaikdinta naujoji miesto Taryba, labai noriu kibti į darbus. Be kita ko, sieksime surinkti daugiau lėšų į Savivaldybės biudžetą, kad būtų galima pastatyti vaikų žaidimų aikštelę Birutės parke. Tai galima padaryti apmokestinus dviračių takus. Tad šio sezono pradžioje miesto svečiai ir palangiškiai privalės mokėti 3 Eur dviračio takų amortizacijos rinkliavą. Mieste bus pastatyti dviračių rinkliavos parkomatai. Ši rinkliava padės reaguoti ir į nuolatinius miesto gyventojų nusiskundimus dėl visu greičiu lakstančių ir nesilaikančių jokių saugos reikalavimų dviratininkų srautų“, – kalbėjo S. Grigorian.

Tarpuvaldis Palangoje: vieni jau išėjo, kiti dar ateis, bet pokyčių bus didelių, nuotrauka-2

Pirmasis Svetlanos Grigorian žingsnis tapus mero patarėja – apmokestinti dviračių takus. Surinktos papildomos lėšos leis pastatyti vaikų žaidimų aikštelę Birutės parke. Asmeninio archyvo nuotr.

Šią iniciatyvą labai palaiko ir Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Palangos miesto policijos komisariato Veiklos skyriaus viršininkas  Kęstutis Bončkus. „Apmaudu, kad kai kurie drąsuoliai nardo su transporto priemone tarp žmonių minios, nepaiso saugaus greičio reikalavimų. Reikėtų apeliuoti į dviratininkų sąmonę, kad jie kelyje būtų sąmoningesni, stebėtų pėsčiuosius, vaikus. Palangoje išplėtota dviračių takų infrastruktūra palei jūrą, deja, daugelis dviratininkų, paspirtukų mėgėjų vis dar braunasi pro minią, sudaromos sveikatai  grėsmingos situacijos. Manyčiau, kad apmokestinti dviračių takus yra tikrai geras sumanymas“, – kalbėjo pareigūnas.

Tarpuvaldis Palangoje: vieni jau išėjo, kiti dar ateis, bet pokyčių bus didelių, nuotrauka-3

Šio sezono pradžioje miesto svečiai ir palangiškiai privalės mokėti 3 Eur dviračio takų amortizacijos rinkliavą. Mieste bus pastatyti dviračių rinkliavos parkomatai.

Tarybą palieka Elena Kuznecova

Iš vietos valdžios politikų gretų traukiasi Lietuvos socialdemokratų darbo partijos Palangos skyriaus vadovė Elena Kuznecova. Ji tikina, kad dirbdama Savivaldybės tarybos opozicijoje negalės pateisinti savo rinkėjų lūkesčių ir į naujosios Tarybos narių gretas įsilieti atsisako. E.Kuznecova kartu su savo bendrapartiete Seimo pirmininko pavaduotoja Irena Šiauliene išvyksta darbuotis į Briuselį, kur Seimo narė netrukus pradės eiti svarbias paraeigas vienoje iš Europos Sąjungos institucijų.

 „Palangos savivaldybės miesto Taryboje dominuoja konservatoriai. Ką naudingo galima nuveikti būnant tokioje negausioje opozicijoje? Manau, daugiau naudos bus, jei Palangai kiek įmanydama padėsiu būdama Briuselyje“, – kalbėjo politikė. E.Kuznecova iki šiol darbuojasi Seimo narės I.Šiaulienės padėjėja Klaipėdos apskrityje. Ji viliasi, kad tapusi padėjėja ir Briuselyje, galės geriau realizuoti savo politinius sugebėjimus, siekti visapusiško skaidrumo mūsų valstybėje, prisidėti prie Palangos ir Šventosios kaip dviejų lygiaverčių kurortinių miestų plėtros.

 Į laisvą vietą – Eimutis Židanavičius

E. Kznecovai pasitraukus, atsilaisvinusią vietą savivaldybės Taryboje užims Eimutis Židanavičius, likęs trečias šios partijos rinkimų sąraše ir kovo 3 d. nepatekęs į miesto Tarybą. Įsiliejęs į Savivaldybės tarybos narių gretas, jis pasižadėjo mažiau laiko praleisti socialiniuose tinkluose, ir daugiau dėmesio skirti realiems susitikimams su gyventojais ir jų problemoms spręsti.

Tarpuvaldis Palangoje: vieni jau išėjo, kiti dar ateis, bet pokyčių bus didelių, nuotrauka-4

 „Malonu, kad mano veikla Palangos savivaldybės taryboje buvo įvertinta mero padėka. O dar maloniau buvo ją gauti iš paties mero rankų“, – teigia E.Židanavičius. Asmeninio archyvo nuotr.

Eimutis Židanavičius ketina teikti Savivaldybės Tarybai tvirtinti esmines kurorto sporto ir kultūros žmonių atlyginimų politikos keitimo nuostatas. Jo manymu, reikėtų mažinti biurokratinį aparatą miesto savivaldoje, o sutaupytas lėšas skirti kultūros, sporto srities darbuotojų atlyginimams pakelti. Tarybai patvirtinus jo iniciatyvą, Palangos kultūros ir sporto srities darbuotojų darbo užmokestis padvigubėtų, bet būtų vertinamas tiesioginis rezultatas, kultūrininko ar sportininko sukurta tiesioginė pridėtinė vertė – nauda kurotui kaip turizmo plėtotojai. Priėmus E. Židanavičiaus siūlymus, kiekvienas kultūros ar sporto srities darbuotojas privalėtų fiksuoti savo nuveiktus darbus  suderinimo akte ir kas mėnesį juos pristatyti Savivaldybės Tarybai, kuri spręstų apie jo efektyvumą ir rezultatyvumą.

Nerenovavusiems savo daugiabučio – bauda

Be kitų naujovių, atsižvelgdami į tai, kad Palanga yra kurortinis miestas, į kurį vasaromis suguža gausybė svečių, lankytojų ir turistų, Tarybos nariai ketina priimti spredimus baudomis paskatinti daugiabučių gyventojus renovuoti savo būstą. Nors, pasak  Būsto energijos taupymo agentūros Projektų įgyvendinimo kokybės priežiūros skyriaus vedėjo Edvardo Petrausko, vertinant Palangoje vykstančius renovacijos procesus visos Lietuvos kontekste reikia pažymėti, jog tai viena pirmaujančių savivaldybių pagal tiek jau baigtų atnaujinti namų skaičių, tiek pagal planuojamas, t.y. parengtų investicijų planų apimtis, vis dėlto norima dar labiau pagreitinti namų atnaujinimo procesus.

Pasiteiravus, kokio dydžio bauda bus numatyta gyventojams, E. Židanavičius neatskleidė, bet patikino, kad ji gali siekti kelis minimalaus darbo užmokesčio dydžius. Kaip nekilnojamojo turto specialistas, šis politikas teigia tikrai puikiai nusimanąs apie tai, kaip turi atrodyti Palanga.

Dar viena naujovė – Savivaldybėje turėtų atsirasti ir naujas tautinių mažumų padalinys, kuriam visuomeniniais pagrindais turėtų vadovauti į miesto Tarybą nepatekęs Justinas Masalskas. Jis po rinkimų pripažino, jog padarė klaidą teigdamas, kad Palangoje ir Lietuvoje „į merus turi eiti lietuvis. Juk negali eiti čigonas, rumunas koks nors arba armėnas“. Viena iš naujojo padalinio užduočių – politinės, kultūrinės, socialinės ir net lyčių pasirinkimo laisvės tolerancijos propagavimas.

Naujoji Taryba prisieks balandžio 16 d.

9-ojo šaukimo Palangos miesto savivaldybės tarybos 1-asis posėdis prasidės balandžio 16 d. 9 val. Palangos Kurhauzo salėje, Grafų Tiškevičių al. 1.

Posėdžio darbotvarkėje numatyta: Palangos miesto savivaldybės tarybos narių ir mero priesaika; dėl Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus atleidimo iš pareigų; dėl Palangos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo atleidimo iš pareigų ir pavedimo eiti direktoriaus pareigas; dėl Palangos miesto savivaldybės mero pavaduotojo paskyrimo.

Naujųjų miesto Tarybos narių bei tų, kurie perrinkti ir tęs savo darbą, laukia įdomus balandis bei įdomi nauja ketverių metų kadencija. Kaip vyks pirmasis posėdis ir kokios naujovės laukia, žurnalistams pažadėta išsamiau papasakoti pirmadienį vyksiančioje spaudos konferencijoje, tą pačią dieną žiniasklaidos pagalba bus informuoti ir miesto gyventojai.

P.S. Su balandžio 1-ąją :) :) :)

Palanga; valdžia
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933