R. Seibučio „užkurti“ lygos debiutantai neslepia savo ambicijų: Palanga turi idealias sąlygas krepšiniui

Renaldas Seibutis, Jalenas Riley ir Marius Kiltinavičius, BNS ir nklyga.lt nuotr.
Renaldas Seibutis, Jalenas Riley ir Marius Kiltinavičius, BNS ir nklyga.lt nuotr.

Mantas Stankevičius

„Dar laukia labai daug darbo. Šiuo metu esame mokymosi procese. Reikia dar viską gerai atšlifuoti, kad viskas eitųsi tarsi per sviestą“, – su LRT.lt atviravo Nacionalinės krepšinio lygos (NKL) debiutantės „Palangos Kuršiai“ komandos vyriausiasis treneris Marius Kiltinavičius.

Tačiau atrodo, kad ne patį didžiausią biudžetą lygoje turinti komanda sugebėjo puikiai sutepti varomuosius guolius. Šiais metais į NKL šeimą priimta komanda, kurios prezidentas yra 33-ejų Lietuvos rinktinės ir Saragosos „Tecnyconta“ gynėjas Renaldas Seibutis, yra tvirtai įsikibusi į turnyrinės lentelės viršutines pozicijas.

Sužaidę 22-as rungtynes „Kuršiai“ savo sąskaitoje turi 15 pergalių ir 7 pralaimėjimus. Tokie rezultatai komandai šią savatę leido patogiai įsitaisyti pirmoje NKL turnyrinės lentelės pozicijoje.

„Įsibėgėjame, – teigė dukart su Marijampolės krepšininkais iškovojęs NKL auksą M. Kiltinavičius. – Tačiau nepamirškime, kad triuškinančių pergalių čia nėra. Visos pergalės buvo pasiektos nedidele taškų persvara. Tačiau norime kovoti dėl aukščiausių tikslų“.

Mokosi išgirsti

„Noriu, kad žaidėjai mane girdėtų, – prisipažino M. Kiltinavičius, sulaukęs klausimo, ko reikalauja iš savo žaidėjų. – Tai nėra paprasta. Išmokti išgirsti kitą žmogų yra labai sunku. Tai yra procesas. Kaip bebūtų, žmogus visada girdi, ką jam sako kitas, tačiau daug garsiau galvoje skamba jo paties variantas. Išmokti girdėti trenerį ir vykdyti tai, ko jis prašė, nėra paprasta. Tačiau man tai yra vienas svarbiausių dalykų komandoje“.

Pasak M. Kiltinavičiaus, „Kuršiai“ vis dar dažnokai vienas kito negirdi, nesupranta. „Todėl darome klaidų aikštėje, – sakė treneris. – Tačiau nereikia tikėtis, kad susikalbama labai greitai. Skamba paprastai, tiesiog „išgirsti“, bet tai nėra paprasta“.

R. Seibučio „užkurti“ lygos debiutantai neslepia savo ambicijų: Palanga turi idealias sąlygas krepšiniui, nuotrauka-1

Marius Kiltinavičius, nklyga.lt nuotr.

Paklaustas apie komandos komplektaciją, M. Kiltinavičius pabrėžė, kad prieš sezoną komandos vizija buvo ganėtinai tvirta. „Žinojome, kokių žaidėjų mums reikia, matėme, ką siūlė agentai, – sakė M. Kiltinavičius. – Ieškojome individualiai stipresnio žaidėjo, kuris galėtų ant savo pečių nešti iniciatyvą“.

Taip buvo pastebėtas Jalenas Rossas Riley, kuris šiuo metu lygoje pirmauja pagal vidutiniškai per rungtynes pelnomus taškus (26,2) ir naudingumą (25,40).

„Norėjau, kad jis būtų vienas komandos lyderių, – LRT.lt sakė M. Kiltinavičius. – Tikėjausi, kad jis bus geras. Ir jis tikrai pateisino mūsų lūkesčius“.

Svarbiausia – komandos rezultatai

„Manau, kad Palanga yra puiki vieta, kurioje galiu pademonstruoti savo talentą, – LRT.lt prisipažino 182 cm ūgio 25-erių gynėjas. – Tiesą pasakius apie Lietuvą žinojau nedaug, tačiau man visada buvo svarbiausia žaisti krepšinį. Taip, esu augęs prie Čikagos, kur daug dangoraižių... Atvažiavau į Palangą ir čia jaučiuosi kiek keistai, tačiau bent jau jūra ir žiemos šalčiai manęs visiškai nenustebino“.

Su „Palangos Kuršiais“ J. Riley pradėjo savo ketvirtą sezoną Europoje: 2015-16-aisiais jis rungtyniavo Slovakijoje, 2017-17-aisiais Islandijoje, o pernai krepšio tinklelį draskė Ispanijos ketvirtoje lygoje. 

„Būti lyderiu yra puikus jausmas, – sakė gynėjas. – Labai džiaugiuosi, kad žaidžiu įžaidėjo pozicijoje, kurioje gerai jaučiuosi. Mane palaiko komandos draugai – tai yra labai svarbu. Jie sukuria man sąlygas būti lyderiu. Šioje komandoje galiu žaisti savo krepšinį. Tačiau man nėra labai svarbūs asmeniniai statistikos rodikliai. Kur kas labiau džiaugiuosi bendrais komandos rezultatais“.

R. Seibučio „užkurti“ lygos debiutantai neslepia savo ambicijų: Palanga turi idealias sąlygas krepšiniui, nuotrauka-2

Jalenas Riley, nklyga.lt nuotr.

Sulaukęs klausimo apie savo ateities viziją, J. Riley neslėpė, kad norėtų žaisti Eurolygoje arba NBA. „Kol kas aš ten nebuvau ir nesu, tačiau žaidžiu krepšinį ir turiu svajonių, kurių iš manęs niekas neatims. Kiekvieną dieną sau primenu savo svajones. Pats save spaudžiu, nes tikiu“.

J. Riley prisipažino, kad jo mėgstamiausias NBA žaidėjas yra Milvokio „Bucks“ puolėjas Giannis Antetokoumpo.

„Jis yra nerealus, tikras žvėris, žiūriu ir mėgaujuosi“, – nusijuokė J. Riley.

Treneris M. Kiltinavičius teigė, kad nereikėtų „Palangos Kuršių“ traktuoti kaip vieno žaidėjo komandos. „Kai komandoje yra ryškiai išreikštas lyderis, kažkam gali pasirodyti, kad komanda yra vieno žaidėjo komanda, – kalbėjo M. Kiltinavičius. – Taip pas mus nėra. Turime labai daug kitų svarbių žaidėjų, kurie neretai, galbūt, yra netgi svarbesni už J. Riley. Juk krepšinyje yra labai daug svarbių detalių“.

Tikslas – kilti aukščiau

„Apie darbą su krepšinio klubu Palangoje buvo galvojama kelis metus, o šiais metais pasitaikė pati geriausia proga. Maniau, kad tam dabar yra geriausias laikas, – LRT.lt teigė klubo prezidentas R. Seibutis. – Tikrai tai nebuvo spontaniškas sprendimas, norėjau atiduoti duoklę savo miestui, jo bendruomenei, kurioje aš užaugau. Pastaruosius metus Palangos krepšinio komanda nedemonstravo puikių rezultatų, žmonės sunkiai rinkosi į areną. Reikėjo viską pabudinti, kad krepšinis Palangoje nenumirtų“.

Gruodžio pradžioje buvo paskelbta, kad NKL geriausiai lankoma arena yra būtent Palangoje – jos lankomumo vidurkiai beveik prilygo Lietuvos krepšinio lygos (LKL) klubui.

„Norisi, kad visa bendruomenė patikėtų tuo, ką darome nuoširdžiai, – kalbėjo R. Seibutis. – Per savo karjerą daug keliavau, mačiau ne vieną puikią krepšinio organizaciją, todėl norėjosi savo patirtį perduoti. Pats artimiausias mums pavyzdys čia yra Kauno „Žalgiris“. Visada reikia į kažką lygiuotis. Suprantame, kad mūsų lygis ir mąstai dar ne tokie, tačiau nuo kažko visada reikia pradėti. Manau, Palanga turi idealias sąlygas krepšiniui, todėl norėjosi tai išnaudoti“.

R. Seibučio „užkurti“ lygos debiutantai neslepia savo ambicijų: Palanga turi idealias sąlygas krepšiniui, nuotrauka-3

Renaldas Seibutis, BNS nuotr.

Paklaustas, ar stebina geri komandos rezultatai, R. Seibutis atviras: „Jeigu netikėtume, nedarytume“.

„Žinoma, apie gerus rezultatus tyliai pasvajodavome, bet supratome, kad viską reikia daryti nuosekliai. Tai dar tik pradžia. Visko dar bus. Sunkumų buvo ir jų yra dabar, – kalbėjo R. Seibutis. – Viską kuriame nuo nulio. Pats esu toliau nuo visų reikalų, tačiau kartu tariamės, kartu kuriame, gaunu visą informaciją“

Pats aktyviai sportuojantis R. Seibutis prisipažino, kad vos ne kasdien bendrauja su klubo direktoriumi Žygimantu Šeštoku. „Žinoma, aš visą tai darau laisvu nuo krepšinio laiku, – nusijuokė R. Seibutis. – Dar norisi pažaisti. Tačiau energijos užtenka viskam. Didžiausia pamoka, kurią išmokau – vienam nieko nepavyktų padaryti. Tai supratau nuo pat pradžių. Ambicijos? Taip, norėtume žaisti LKL. Suprantame, kad kalbėti garsiai yra paprasta. Žinome, kad laukia sunkus darbas, bet nemeluosime, kad nenorime kilti aukščiau“.

LRT.lt

NKL krepšinis Palangos Kuršiai Seibutis
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,937