Trisdešimt metų šokio sūkuryje: užaugo kelios šokėjų kartos, skinami laurai Lietuvos ir pasaulio čempionatuose

Trisdešimt metų šokio sūkuryje: užaugo kelios šokėjų kartos, skinami laurai Lietuvos ir pasaulio čempionatuose

Dana Lukauskienė

Šiemet Palangos moksleivių klubo Sportinių šokių kolektyvas, vadovaujamas Daivos ir Pauliaus Sangavičių, mini trisdešimties metų veiklos jubiliejų. Jau gruodžio 22 dieną Palangos sporto arenoje įvyks šventinis koncertas miesto visuomenei ir svečiams, skirtas gražiai kolektyvo veiklos sukakčiai paminėti. Koncerte dalyvaus buvę ir esami kolektyvo šokėjai, svečiai. Į iškilmingą šokio, muzikos ir prisiminimų šventę kviečiami visi, norintys pagerbti ilgamečius vadovus, šokėjus, prisiminti savo senus draugus ar tiesiog pasigėrėti nuostabiu koncertu.

Mieliausia vadovams pamatyti savo ugdytinius ant nugalėtojų pakylos. Asmeninio archyvo nuotr.

Šokis – puiki proga pamatyti pasaulį

Pasiekta kolektyvo branda skatina sustoti, prisiminti gražiausias akimirkas, pabūti kartu su ilgamečiais kolektyvo nariais, kurių išugdytos net kelios kartos. Vadovų duomenimis, nuo 1988 metų rugsėjo iki šių dienų kolektyve šokti mokėsi per 1500 moksleivių.

„Kai mes pradėjome dirbti, šie šokiai anuomet vadinosi pramoginiais, kiek vėliau, po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, įsikūrė Lietuvos sportinių šokių federacija, pramoginiai šokiai darėsi vis labiau profesionalesni, tobulėjo ir šokėjų technika, rengiama vis daugiau tarptautinių konkursų, poros varžosi pasaulinio lygio varžybose“, – pasakojo P. Sangavičius. Anot pašnekovo, ši graži veikla pamažu išsivystė į labai profesionalų sportą, įgavo sportinių šokių pavadinimą.

„Dabar šokėjai nuolat varžosi skirtingose meistriškumo klasėse, kategorijose, įvairiuose lygiuose. Varžybos – tai puiki galimybė siekti sportinių aukštumų, realizuoti save. Be abejo, ne visi gimsta čempionais, bet siekti meistriškumo, tobulinti save gali visi. Šokis tampa puiki proga pamatyti pasaulį, pažinti kitas kultūras. Mūsų visi šokėjai labai daug pasaulio matę. Kiekvienais metais dalyvauja 20-25 varžybose ir koncertuose, kuriuose tampa prizininkais ir nugalėtojais“, – pasakojo P. Sangavičius.

Skynė laurus prestižiniuose čempionatuose

Pirmaisiais Palangos moksleivių klubo Sportinių šokių kolektyvo išugdytais Lietuvos čempionais 1999 m. jaunučių grupėje tapo brolis ir sesuo – Valerijus ir Olga Osadčenko. Vėlesniais metais ši pora, atstovaudama Kauno sportinių šokių klubui „Sūkurys”, ne vieną kartą iškovojo Lietuvos dešimties sportinių šokių čempionų titulus.

2009 m. po sėkmingo pasirodymo Lietuvos čempionatuose net penkios kolektyvo poros tapo Lietuvos rinktinės nariais. Sergejus Skripčenko ir Goda Zajauskaitė skirtingose sportinių šokių rungtyse 2005-2010 m. Lietuvos čempionų titulus pelnė net 13 kartų. Ši pora sėkmingai dalyvavo ir nugalėjo ar tapo prizininkais „Polish Open“, „Austrian Open“, „Latvia Open“ čempionatuose. Prestižiniame „German Open“ čempionate Študgarte 2008 m. standartinių ir 10-ies šokių rungtyse tapo nugalėtojais, o Lotynų Amerikos šokių – bronzos medalių laimėtojais. 2009 m. Pasaulio jaunių čempionatuose Lotynų Amerikos šokių kategorijoje iškovojo aukštą ketvirtąją vietą, o 10-ies šokių – bronzos medalius.

Penki Palangos moksleivių klubo sportinių šokių kolektyvo auklėtiniai skirtingu laikotarpiu buvo legendinio Klaipėdos universiteto Lotynų Amerikos šokių ansamblio „Žuvėdra” nariais ir kartu su kitais ansambliečiais ne kartą iškovojo Europos bei pasaulio čempionų titulus. Teko minti ir prezidentūros slenkstį, mat 2004 m. kolektyvas tapo LRT organizuojamo konkurso „Mažųjų žvaigždžių valanda“ nugalėtoju, buvo pakviestas dalyvauti LRT kalėdiniame koncerte bei rugsėjo pirmosios šventėje prezidentūroje.

„Sergejus Skripčenko į kolektyvą įsiliejo dar visai mažutis, vos penkerių metų, kolektyvą paliko sulaukęs devyniolikos. Mačiau, kaip augo, keitėsi, tobulėjo. Įsivaizduokite, mokiau jį 14 metų! Per tą laiką su šokėjais susigyveni, jie tampa labai artimi tavo gyvenimo palydovai. Džiaugiesi jų pasiekimais, išgyveni dėl nesėkmių. Kiekvienam treneriui, vadovui, visi jo kolektyvo šokėjai, lyg viena šeima. Neretai tenka pažinti vaikus net geriau nei jų tėvai, sužinai visas paslaptis, palaikai, kai jiems sekasi, guodi, kai jie patiria nesėkmę“, – atviravo vadovas, džiaugdamasis, kad teko prisidėti prie vienos tituluočiausių šokėjų poros ugdymo.

Nugludinti iki deimanto blizgesio judesiai

Šokiai – sudėtingos koordinacijos sporto šaka. Šokėjui privaloma fizinė ištvermė, susiklausymas, vidinė kultūra ir tolerancija.

Prestižiniame „German Open“ čempionate Študgarte 2008 m

„Prestižiniuose šokių čempionatuose vertinimo komisijai pateikiami tikslūs, nugludinti iki deimanto blizgesio judesiai, kurių atidirbti nepavyks be valios, kruopštumo. Deja, technika toli gražu nėra viskas meninėje sporto šakoje. Siekiant meistriškumo aukštumų, būtina ir aktorystė, gebėjimas paveikti žiūrovą, šokio meninis lygis. O tai yra ypač sudėtinga. Kaip ir bet kuri sporto šaka, jei sieki aukšto rezultato, tai nemažai kainuoja ir finansiškai. Individualus darbas su treneriais, profesionalų konsultacijos yra labai brangios“, – kalbėjo ilgametis vadovas.

Pasak jo, porą labai paveikia jaudulys, emocijos patyrus sėkmę ar nesėkmę. Tad mažytes konfliktų kibirkštėles tekdavo gesinti nuolat.

„Sunkiausia mano darbe, kuomet vaikai pasiekia paauglystės amžių, laikotarpį, kai keičiasi savęs suvokimas, ego. Tuomet išsiskiria partnerių interesai, plieskiasi pykčiai, kai poroje turi vyrauti darna. Paauglystės egzaminą laiko ne tik vaikai, bet ir jų tėvai, su kuriais dirbti gerokai sudėtingiau. Tad psichologijos žinios darbe tiesiog būtinos“, – apie nelengvus iššūkius atviravo P. Sangavičius.

„Man visada malonu, kuomet šokėjai laimingi, džiaugiasi, kai kažką pavyksta padaryti, įveikti save. Malonu, kad atėjęs vaikas pradeda keistis, kreipti savo gyvenimą teigiama linkme, keičiasi muzikos suvokimas, požiūris į gyvenimą“, – džiaugėsi vadovas. Anot jo, šokant savo malonumui reikalavimų ugdytiniams būna gerokai mažiau, darbas lengvesnis ir įtampos prasme. Tuomet svarbi gera nuotaika. Tačiau kiekvienam vadovui knieti, realizuoti save aukščiausiu lygiu, padaryti viską, kad ugdytiniai pasiektų geriausių rezultatų.

Kolektyvo vardą garsino ir senjorai

Prieš aštuoniolika metų susikūrė kolektyvo moksleivių tėvelių grupė „Palangos senjorai“. Jie rengė šokių vakarus, šventes, kuriose, grojant Palangos pučiamųjų orkestrui, šoko aukščiausios klasės Lietuvos sportinių šokių atlikėjai, vyko grupinių šokių (ansamblių) pasirodymai, parengtas šokių kompozicijas demonstravo ir Palangos senjorai. Klasikinių šokių siuita: fokstrotas ir tango sulaukė entuziastingo žiūrovų įvertinimo, todėl „Palangos senjorai“ buvo pakvieti koncertuoti Klaipėdoje, Alytuje ir net Taline.

Kaip ir kiekviename kolektyve, savo judesio plastika išsiskyrė kelios poros, viena iš jų – šventojiškiai Linas ir Laimutė Steponavičiai. Jie pasiryžo siekti profesionalumo ir 2008 m. tapo Lietuvos senjorų standartinių šokių čempionais.

Susiformavo didžiulė šeima

Visi kolektyvo šokėjai aktyviai dalyvauja varžybose Lietuvoje ir užsienyje, jie savo kūno plastika paįvairina ir Palangos kultūrinį gyvenimą.

„Susiformavo nemaža šokėjų šeima. Pusantro tūkstančio vaikų ne kiekvienam Dievas teduoda, o mes jais visais džiaugiamės. Labai daug mūsų ugdytiniųdirba visame pasaulyje: Australijoje, Anglijoje, Amerikoje. Daug žmonių grįžta atostogauti ar aplankyti savo šeimas, tėvus, o ypač prieš Kalėdas. Dėl jų mes ir kolektyvo gimtadienio šventę nukėlėme iš rugsėjo į gruodį. Labai norėjome, kad jie pas mus atvyktų, rastų laiko pabūti kartu“, – apie pasaulio platybėse pasklidusius auklėtinius pasakojo vadovas.

Paulius atviravo, kad mieliausia jam, kai mokiniai kopia ant aukščiausios pakylos ir pasaulinio lygio čempionate yra grojamas šalies himnas, plevėsuoja Lietuvos vėliava. „Tie momentai nepakartojami, jie labai išskirtiniai“, – sakė P. Sangavičius.

Anot jo, gyvenime nėra nieko pastovaus, situacija nuolat keičiasi. Anuomet buvusį didžiulį susidomėjimą šokiais dabar keičia apatija, kompiuteriai. Tėvai vengia apkrauti vaikus nuo vaikystės dienų, ir šios tendencijos ryškėja visame pasaulyje.

„Anksčiau nebuvo kuo užimti vaikus, o dabar – kompiuteriai, įvairios pramogos, pasirinkimų begalės. Vaiko auginimas – didžiulis darbas, kuriam reikia pasiryžimo. Daugėja viršsvorį turinčių mažamečių ar paauglių, mokinių interesai siaurėja. Tėvams į treniruotes vaikus tenka vežioti, jų laukti. O tempai dideli, tad norinčiųjų lankyti šokių pamokas vis mažėja“, – nuogąstavo pašnekovas.

Kviečia į Kalėdinę šokių fiestą

„Rengiantis jubiliejiniam vakarui peržiūriu senus nuotraukų albumus, tai darydamas neretai susigraudinu. Kiekvienas šokėjas – didžiulis mokytojo turtas. Labai būtų džiugu, kad į koncertą susirinktų, džiaugtųsi nuostabiu reginiu, pagyventų vaikystės akimirkomis buvę mokiniai, prisimintų, kaip žengė pirmuosius šokio žingsnius. Juk čia jie pamažu keitėsi, mokėsi, tobulėjo. Labai pasiilgstu visų savo mokinių. Dar vaikystėje matydavau šokėjų poras televizijos ekrane, žavėjausi jomis, tačiau nedrįsau pagalvoti, kad kada nors šoksiu. Profesijos pasirinkimą man nulėmė atsitiktinumas, kuomet į šokius nuvedė lemtingas draugės pakvietimas. Per trejus metus tapome viena geriausių Lietuvos porų. O dabar viskas vyksta greičiau, auga vaikų meistriškumas, technika“, – kalbėjo P. Sangavičius.

Gruodžio 22 dieną jubiliejiniame koncerte Palangos sporto arenoje šoks dabartiniai kolektyvo nariai, rengia pasirodymus ir senjorų grupė. Pakviesti ir buvę kolektyvo nariai, šiuo metu intensyviai koncertuojančios poros. „Turime pakankamai gausų kolektyvą, kurio pasirodymus matysime koncerte. Jame dalyvaus buvę ir esami kolektyvo šokėjai, sulauksime ir nemažai svečių – profesionalių šokėjų“, – kviesdamas visus miestiečius bei Palangos svečius į nemokamą Kalėdinę šokių fiestą, kalbėjos P. Sangavičius.

S.Skripčenko: „Mums Sangavičių mokykla – lyg šeima, o vadovai – lyg antrieji tėvai“

Dabar Sergejus Vilniuje treniruojasi su klaipėdiete Egle Bertulyte. Šiemet ši visai neseniai kartu pradėjusi šokti pora Lietuvos čempionate jau užėmė penktąją vietą, pateko į Lietuvos rinktinę, o solidžiame turnyre Italijoje iš 120 porų buvo septyniolikta. Asmeninio archyvo nuotr.

„Savo šokiu šventiniame koncerte bandysime padėkoti pirmiesiems vadovams Sangavičiams už viską, ką jie mums davė, už tai, kad mokė, nurodė kelią iki sportinių šokių aukštumų“, - „Vakarinei Palangai“ sakė daugkartinis Lietuvos sportinių šokių čempionas palangiškis Sergejus Skripčenko, kuris dabar gyvena Vilniuje, čia treniruojasi pats bei moko vaikus šokio meno.

„Į šokių kolektyvą mama atvedė mane vos ketverių metukų. Anuomet man buvo pasakyta, kad aš per mažas, teko palaukti dar pusmetį. Pirmoji mano partnerė buvo Augustė, su ja šokau iki 10 ar 11 metų. Kiek vėliau išsiskyrėme. Kolektyvą papildė labai perspektyvi mergaitė iš Šiaulių Goda Zajauskaitė, ji netgi pakeitė gyvenamąją vietą, persikėlė į Palangą dėl manęs. Su ja pradėjus šokti praktiškai nepralaimėjome nė vienerių varžybų. Tapome daugkartiniais Lietuvos čempionais, pradėjome važinėti į tarptautines varžybas, kuriose sekėsi labai neblogai. Būdami keturiolikmečiais, išvykome į pasaulio čempionatą. Pirmasis mūsų pasaulio čempionatas vyko Italijoje, ten su Goda buvome ketvirti. Poroje kartu šokome iki 16 metų“, - pasakojo Sergejus.

Būdamas septyniolikmetis Sergejus išvyko į Vilnių, čia pradėjo šokti su nauja partnere iš Baltarusijos Marija Koshukar.

„Vėl tapome Lietuvos čempionais. Negaliu pamiršti gražiausių akimirkų Vokietijoje, kuomet į varžybas vykome labai daug žmonių. Visas kolektyvas mums šokant stovėjo, jautėme jų stiprų palaikymą, o mums iškovojus prizines vietas – visi traukėme Lietuvos himną. Tos akimirkos yra nepamirštamos, griebia už širdies“, - pasakojo P.Sangavičiaus auklėtinis.

Dabar Sergejus Vilniuje treniruojasi su klaipėdiete Egle Bertulyte, ji šiemet įstojo studijuoti į Vilniaus universitetą ir persikėlė gyventi į sostinę. Šiemet ši visai neseniai kartu pradėjusi šokti pora Lietuvos čempionate jau užėmė penktąją vietą, pateko į Lietuvos rinktinę, o solidžiame turnyre Italijoje iš 120 porų buvo septyniolikta.

„Manau, kad šie rezultatai labai neblogi, tačiau yra kur pasitempti. Pora formuojasi, dar tik startuojame. Baigiau sportinius šokius Klaipėdos universitete, studijuoju magistrantūroje ir mokau šokio meno Vilniuje. Šokiai – labai brangus sportas. Sceniniai rūbai kainuoja nepigiai, turi skraidyti į varžybas, kurios vyksta visame pasaulyje. Šokėjos  suknelės puošiamos Swarovski kristalais, šokiams reikalinga speciali avalynė. Ne visi gali sau tai leisti. Rėmėjus šokėjams susirasti yra sunku, nes ši sporto šaka nėra masiškai paplitusi. Esu turėjęs rėmimą batais, atskirai atvejais paremiama rūbais, bet tai būna tik tuomet, jei pasieki aukščiausių rezultatų pasaulyje. Esu du kartus pasaulio čempionato finalininkas, du kartus teko stovėti ant nugalėtojo pakylos Vokietijoje prestižiniame „German Open“ čempionate, esu ir daugkartinis Lietuvos čempionas. Mano šokėjo karjerą pertraukė bakalauro studijos, nebešokau net trejus metus, ir tik dabar, vėl pirmųjų vadovų Sangavičių paskatintas, bandau stoti į porą su nauja partnere Egle Bertulyte. Dabar poroje šokame pusę metų. Manau, kad Sangavičių mokykla suformavo mane kaip šokėją, sustiprino valią, gebėjimą siekti užsibrėžtų tikslų, įkvėpė meilę šokiui. Vadovas labai konservatyvus žmogus, pas jį viskas sustatyta, suplanuota. O vadovė mokė mane dar visai mažiuką, buvau padūkęs, tad prisimenu ją kaip truputėlį griežtesnę. Mums Sangavičių mokykla – lyg šeima, o vadovai – lyg antrieji tėvai. Šis jubiliejus labai reikšmingas, nes norisi parodyti savo antriesiems tėvams tai, ką per gyvenimą išmokome, kiek patobulėjome. Savo šokiu bandysime jiems padėkoti už viską, ką jie mums davė“, – kalbėjo Sergejus.

Palangos Moksleivių Klubo Sportinių Šokių Kolektyvas Daiva Ir Pauliaus Sangavičiai šokiai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,939