Paskubėkime susitvarkyti dokumentus – nepalikime savo vaikų be pinigų

Tėvai, kurie šiais metais dar nesikreipė dėl išmokos vaikui, raginami kuo skubiau pateikti prašymus. Scanpix nuotr.
Tėvai, kurie šiais metais dar nesikreipė dėl išmokos vaikui, raginami kuo skubiau pateikti prašymus. Scanpix nuotr.

Besibaigiant metams vaikus auginančios šeimos, kurios dar nesikreipė dėl išmokos vaikui skyrimo, turi suskubti – ši išmoka skiriama ne daugiau kaip už dvylika mėnesių nuo kreipimosi dienos. Tai reiškia, kad norintieji gauti vadinamuosius vaiko pinigus už visus 2018 metus, prašymus pateikti turi dar šiais metais, iki sausio 1 d.

Dėmesys vaikui

Šiais metais pasikeitusi tvarka įnešė tam tikrų naujovių ir į socialinę sistemą. Dirbantiesiems nebeliko neapmokestinamojo pajamų dydžio, tačiau, kaip atkreipė dėmesį Palangos miesto savivaldybės administracijos Socialinės rūpybos skyriaus vyriausioji specialistė Dalia Baranauskienė, buvo įteisinta universali išmoka vaikui, vadinamieji vaiko pinigai. Pagal nustatytą tvarką ši išmoka siekia 30,02 eurų per mėnesį. „Ir nors tai nėra itin dideli pinigai, bet per 12 mėnesių susidaro pakankamai ženkli suma“, – sakė Savivaldybės specialistė.

Minėta išmoka skiriama ir mokama kiekvienam vaikui nuo gimimo dienos iki 18 metų ir vyresniam, jeigu jis mokosi pagal bendrojo ugdymo programą (įskaitant ir profesinio mokymo įstaigose besimokančius pagal bendrojo ugdymo programą ir pagal bendrojo ugdymo programą kartu su profesinio mokymo programa), bet ne ilgiau, iki jam sukaks 21 metai.

Dokumentų nepateikė 6 proc. šeimų

Savivaldybių pateiktais trečio metų ketvirčio duomenimis, vadinamuosius vaiko pinigus gauna 477,3 tūkst. vaikų, t. y. 94 proc. visų Lietuvos vaikų.

Atkreiptinas dėmesys, kad, vadovaujantis Lietuvos Respublikos išmokų vaikams įstatymu, išmoka vaikui skiriama ir mokama nuo teisės gauti išmoką atsiradimo dienos, tačiau ne daugiau kaip už 12 praėjusių mėnesių nuo prašymo ir visų reikiamų dokumentų išmokai skirti pateikimo savivaldybės administracijai dienos.

„Svarbu, kad Palangoje visi vaikai gautų tai, kas jiems teisėtai priklauso. Būtina iki metų pabaigos pateikti prašymą, kad valstybės skiriama parama šeimoms nebūtų prarasta“, – kalbėjo D. Baranauskienė.

Atsakingai aprūpinti savo vaikus

Atsakingos tėvystės mokymų vadovė, lektorė Eglė Bučienė akcentavo tėvų pareigų svarbą, ugdant savo vaikus teigiamu pavyzdžiu, pilietiškumu. „Atsakingos tėvystės esmė – rūpintis viskuo, ugdyti laimingus, savarankiškus vaikus, kad jie gebėtų tinkamai elgtis visuomenėje, bendrauti, atsakingai priimti sprendimus, rūpintis savimi, tvarkyti finansinius reikalus. Svarbu, kad augtų protingos, pozityvios, savarankiškos asmenybės. Vaikai visada žiūri, kaip elgiasi jų tėvai. Nesvarbu, ką besakytumėte, ko mokytumėte, vaikams svarbiausia – Jūsų elgesys. Tėvai privalo atsakingai imtis savo esminių – tėvystės pareigų, ir aprūpinti vaikus viskuo, kas jiems priklauso, mokyti siekti savo tikslų. Dokumentų tvarkymasis laiku, įstatymų pažinimas taip pat rodo pavyzdį mūsų vaikams. Mums, kaip atsakingos tėvystės ugdytojams, norisi, kad palangiškiai tėvai atsakingai rūpintųsi savo vaikais, mokytų juos siekti tikslų“, – kalbėjo E. Bučienė.

Specialistai padės

D. Baranauskienė atkreipė dėmesį, jog pateikti prašymą išmokai nėra sudėtinga. „Yra keletas būdų, kaip susitvarkyti dokumentus. Juos galima pildyti netgi neišeinant iš namų – internetu, prisijungus prie SPIS sistemos, interneto svetainės adresas – www.spis.lt. Žmonėms, kuriems ne visada pavyksta „susidraugauti su dokumentais“ ir reikalinga pagalba, gali užsukti į Palangos miesto savivaldybės administracijos Socialinės rūpybos skyrių. Čia dirbantys specialistai yra pasirengę padėti užpildyti dokumentus“, – kalbėjo Socialinės rūpybos skyriaus vyriausioji specialistė.

Tad tėvai, kurie šiais metais dar nesikreipė dėl išmokos vaikui, raginami kuo skubiau pateikti prašymus, kad išmoka vaikui būtų paskirta už visus priklausančius 12 mėnesių, t. y. nuo 2018 m. sausio 1 d. Jei dėl kokių nors priežasčių prašymo internetu pateikti negalite, kviečiame atvykti į Savivaldybės administracijos Socialinės rūpybos skyrių (Vytauto g. 112, Palanga), 116 kabinetą. Papildoma informacija teikiama telefonu (8 460) 48 720.

 „V.P.“ inf.

Vaiko Pinigai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,933