Skelbiamos galutinės kainos: kiek nuo sausio mokėsime už dujas ir elektrą

Milada Vigerova/Unsplash nuotr.
Milada Vigerova/Unsplash nuotr.

Justina Ilkevičiūtė

Kainų komisija (VKEKK) paskelbė galutines elektros ir dujų kainas vartotojams. Nuo kitų metų už šias paslaugas mokėsime 15–20 proc. daugiau.

Elektra

„Standartinis“ vienos laiko zonos tarifas sieks 13 centų už kilovatvalandę.

Jei gyventojas pasirinkęs naudotis dieniniais ir naktiniais tarifais, dieninis sieks 14,3 centus, o naktinis – 10 centų už kilovatvalandę.

Kaip ir anksčiau, plano „Namai“ pastovioji dedamoji sieks 3 eurus per mėnesį, vienos laiko zonos tarifas sieks 11,4 cento už kilovatvalandę.

Tuo metu dieninis tarifas sieks 12,4 centus, naktinis – 9 centus už kilovatvalandę.

Pasirinkusieji planą „Namai plius“ mokės 6 eurų nepakitusį mokestį. Vienos zonos tarifas sieks 10,9 už kilovatvalandę. Dieninis tarifas –11,8 cento, naktinis – 8,7 cento už kilovatvalandę.

Dujos

Gyventojams, kurie gamtines dujas naudoja maistui ruošti ir per metus suvartoja iki 500 kubinių metrų, dujos šiuo metu kainuoja 0,59 Eur/m3. Nuo kitų metų pirmos grupės – tik maistui gaminti dujas naudojantiems vartotojams – kaina didės iki 66 centų už kubą

Daugiau nei 500 kubinių metrų per metus suvartojantiems klientams kubinis metras dujų kainuoja 0,39 Eur/m3.

Šiems vartotojams kaina kyla iki 46 centų už kubinį metrą.

Daugiau nei 20 000 kubinių metrų suvartojantiems klientams kaina kyla nuo 0,38 Eur/m3. iki 0,45 m3.

Mėnesio mokestis – pastovioji dedamoji iki šiol: 0,56 Eur iki 500 m3suvartojantiems gyventojams, o daugiau nei 500 m3 per metus vartojantiems klientams – 3,99 Eur.

Vyriausybė pripažino neturinti priemonių kaip augančias suvaldyti kainas

Trečiadienį vyriausybės pasitarime buvo svarstyta, kaip galima būtų suvaldyti elektros, dujų kainų augimą.

Tačiau po pasitarimo premjeras Saulius Skvernelis teigė, kad vyriausybė nieko padaryti negali.

„Tai ką padarė Energetikos ministerija ir Kainų komisija iki šios dienos, jos padarė viską, kas priklauso nuo mūsų, kad ta reguliuojama kainos dalis nesikeistų.

O kas yra nereguliuojama dalis, tai patys suprantate, kad čia net teorinio valstybės įsikišimo negalėtų būti. Reguliuojamos dalies rezervai visi išsemti“, – sakė premjeras.

Jam pritarė Energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas, teigęs, kad maksimalius veiksmus, galinčius pažaboti kainų augimą, valdžia jau atliko anksčiau.

„Rinkose, kuriose dalyvauja Lietuva, situacija yra šokiruojanti, nes kainos elektros rinkoje kilo 40 proc., dujų – 30 proc. Vyriausybė ėmėsi maksimalių sprendimų jau iki šiol, ten, kur buvo galima jų imtis, nes kainų augimas buvo sumažintas daugiau kaip trečdaliu.

Kainų augimas nebus toks šokiruojantis, elektra brangs 1,7 cento už kilovatvalandę. Kalbant apie dujų sektorių, šiuo metu, pritarus dviem įstatymo projektams ir juos priėmus, tai turės teigiamą įtaką saugumo dedamosios mažinimui“, – sakė jis.

DELFI.lt

Galutinės kainos sausis dujos elektra
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936