Ministerijoje antrą naktį nakvoję mokytojai: dėl vieno reikalavimo rasti sutarimą ypač svarbu

J. Auškelio/LRT nuotr.
J. Auškelio/LRT nuotr.

Antrą naktį Švietimo ir mokslo ministerijoje (ŠMM) nakvoję mokytojai po vakarykščių profsąjungų ir vyriausybės atstovų bei ŠMM derybų neįsivaizduoja, kaip pasisuks įvykiai. Kaip Eltai penktadienio rytą sakė kalbintos mokytojos, dėl vieno reikalavimo susitarti bus ypač svarbu, bet nelengva.

Pasak kalbintų mokytojų, tai reikalavimas nuo sausio algas didinti 20 proc. „Vakar buvo įvardyta, kad tai valstybei kainuotų 130 mln. eurų ir neva įgyvendinti šį reikalavimą neįmanoma. 20 proc. didesnės algos skamba svariai, tačiau, mūsų skaičiavimais, vienos pamokos įkainis mokytojui padidėtų tik vienu euru“, – Eltai sakė mokytojai.

Valstybės vadovų priminimai, kad švietimui skiriama neįtikėtinai daug pinigų, streiką palaikančių mokytojų neguodžia. „Būtų įdomu sužinoti, kur jie nukeliauja. Mes tų milijonų nejaučiame“, – sakė antrą naktį ministerijoje nakvojusios mokytojos.

ELTA primena, kad ketvirtadienį nuo ryto iki vakaro trukusios profsąjungų, vyriausybės atstovų ir ŠMM derybos buvo atidėtos.

Jose iš esmės sutarta dėl daugumos punktų, tačiau susitarimo dėl 20 proc. didesnių algų nuo sausio LŠDPS pasiekti nepavyko.

Kaip žurnalistams sakė šį reikalavimą keliančios LŠDPS pirmininkas Andrius Navickas, mokytojai nesitrauks. „Lauksim vyriausybės siūlymų, išdėstytų raštu“, – pridūrė A. Navickas.

Dėl etatinio mokytojų apmokėjimo ir didesnių algų streikuojantys pedagogai penktadienį rengia mitingą prie Seimo.

Kaip penktadienį paskelbė vyriausybė, visi pedagogų profsąjungų siūlymai vyriausybės posėdyje bus aptarti pirmadienį.

Ministerijoje antrą naktį nakvoję mokytojai: dėl vieno reikalavimo rasti sutarimą ypač svarbu, nuotrauka-1

J. Auškelio/LRT nuotr.

Gruodžio 3 dieną vyksiančiame vyriausybės posėdyje, atsižvelgiant į Seime išsakytas pastabas, taip pat bus toliau svarstomas 2019 metų biudžeto projektas.

Pasak premjero Sauliaus Skvernelio, kartu su biudžeto projektu vyriausybės posėdyje bus aptarti ir visi pedagogų profesinių sąjungų siūlymai.

„Ministrų kabinetas visų pirma atsižvelgs į 2019 metais prisiimtus valstybės finansinius įsipareigojimus. Bus ieškoma realių galimybių ir konkrečių būdų skirti daugiau lėšų švietimo sričiai, aptarsime ilgalaikį pedagogų poreikių įgyvendinimo planą“,– sako premjeras.

Vyriausybės vadovas atkreipia dėmesį, kad 2019 metų biudžeto projekte švietimo sritis jau dabar yra antra pagal lėšų didėjimą. Kitais metais šiai sričiai finansavimas auga iš viso 185 mln. eurų. Todėl, pasak S. Skvernelio čia turi vyrauti ne emocijos ir dalijami nepamatuoti pažadai, o reikia sudėlioti įsipareigojimus taip, kad vyriausybė juos tikrai įgyvendintų.

ELTA primena, kad neterminuotą švietimo darbuotojų streiką LŠDPS pradėjo lapkričio 12 dieną, jame dalyvauja apie 100 ugdymo įstaigų iš beveik 2000.

ELTA

Streikas mokytojai
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936