Jau po savaitės: žiemos šventės į Palangą atsiris dar niekur neregėta šviesų banga

Miestas ruošiasi švenčių šurmuliui, jau kabinamos Kalėdinės dekoracijos pagrindinėse Palangos gatvėse. „V.P.“ nuotr.
Miestas ruošiasi švenčių šurmuliui, jau kabinamos Kalėdinės dekoracijos pagrindinėse Palangos gatvėse. „V.P.“ nuotr.

Jau visai netrukus, lygiai po savaitės, Palangoje nuotaikingu renginiu visai šeimai prasidės didžiųjų metų švenčių mėnuo – gruodžio 1 d. 17 val. mieste bus įžiebta Kalėdų eglė. Šiemet žaliaskarėpersikėlė į visai naują, išskirtinę kultūrinę erdvę – Grafų Tiškevičių alėją prie Kurhauzo ir Koncertų salės. Eglės įžiebimo šventėje susirinkusiųjų lauks nuotaikinga muzika, Kalėdų Senis su elfais, įspūdingas fejerverkas ir kaip niekad daug spindinčios stebuklingos šviesos. O svarbiausia, jog miesto eglę įžiebsime visi kartu.

Puošiasi miestas

Artėjant gruodžiui mieste vis daugėja šventinių dekoracijų. Jau atkeliavo nuostabūs papuošimai J. Basanavičiaus, Vytauto ir kitoms gatvėms, o kitą savaitę bus sumontuota ir pati eglė. „Šiemet pakeista pagrindinės miesto eglės vieta – ji persikelia arčiau Koncertų salės. Manau, kad iškilmingai įžiebimo ceremonijai parinkta labai tinkama nauja vieta. Žaliaskarė švies ten, kur praeina pagrindiniai žmonių srautai. Kitą savaitę išryškės tai, ką mes dabar dar laikome paslapty ir nenorime viešinti“, – kalbėjo miestą puošiančios bendrovės „Adam Decolight“ vadovas Nerijus Chmieliauskas.

„Adam Decolight“ vadovas N.Chmieliauskasa kcentavo, kad svarbiausia Kalėdas įžiebti širdyse. Asmeninio archyvo nuotr.

Anot pašnekovo, šiemet eglė turės išskirtinį šviečiantį elementą, kuris taps sudėtine šios eglės dalimi. Nepamiršta liks ir tai, kad Palanga yra kurortas, miestas prie jūros. „Kiekvienais metais kurortas puošia daug gatvių tiek Palangoje, tiek Šventojoje. Stengiamės, kad kasmet visos miesto dekoracijos būtų stilistiškai vienodos, turėtų bendrą motyvą. Šių metų motyvas labai būdingas Palangai – gintariniai bumbulai. Kalėdinės dekoracijos primins Baltijos jūros bangas. J. Basanavičiaus pėsčiųjų alėja ir Vytauto gatvė sužibės visiškai naujais puošybos elementais, kurie dar iki šiol nebuvo matyti nei Lietuvoje, nei už jos ribų. Tai – absoliučiai naujo dizaino dekoracijos, kurios šiemet naujai pagamintos būtent tik Palangai. Šie papuošimai atspindės šviesą ir suteiks papildomo efekto ne tik tamsoje, bet ir dienos metu“, – apie naujoves pasakojo N. Chmieliauskas.

Šventinė dekoracija

Ankstesnės eglės vietoje – centrinėje miesto aikštėje – palangiškių ir kurorto svečių taip pat laukia siurprizas, kadangi ši erdvė nebus pamiršta. Centrinėje aikštėje nušvis speciali tūrinė konstrukcija – dekoracija, prie kurios žmonės turės galimybę nusifotografuoti, pasidžiaugti ir netgi įeiti į jos vidų.

„Pažadu, kad įdomių puošybinių interaktyvių dalykų šiais metais tikrai bus. Žinoma, miesto dekoras – skonio reikalas, bet, mano nuomone, negražių eglių nėra. Jei žmogaus sieloje – šventinė nuotaika, atitinkamas požiūris – kiekviena šventė, jos mažiausias atributas atrodo nepaprastai gražus. Svarbiausia, kad Kalėdos įsižiebtų žmogaus širdy, jos būtų pajaustos mintyse, šventiniame nusiteikime“, – kalbėjo pašnekovas.

N. Chmieliauskas akcentavo, jog kiekvienoje puošyboje labai svarbi visų elementų darna. „Šiemet pagrindinė mintis siejama su bangų mūša, šventinė dvasia atbanguos į Palangą su didžiuliu šviesos srautu. Pagrindinė Palangos eglė – konstrukcinė, šiemet ji dabinama ne dirbtinėmis, o natūraliomis eglišakėmis, tad miško kvapo bus nepalyginamai daugiau. Eglės bendras aukštis su viršūne sieks apie 12 metrų. Linkime visiems gražaus švenčių laukimo, juo labiau kad Palangoje kalėdiniu laikotarpiu bus tikrai gražu ir įdomu. Norime su visais dalintis šviesa, grožiu ir nepaprastu Kalėdų laukimu“, – kalbėjo N. Chmieliauskas.

Svarbiausias akcentas – bendrystė

Pasak Palangos miesto kultūros ir jaunimo centro vadovės Vitos Petrauskienės, šiemet bus surengta graži eglės įžiebimo šventė, kurioje laukiamos ir šeimos, ir pavieniai asmenys – tiek palangiškiai, tiek ir kurorto svečiai.

„Svarbiausias šventės akcentas – bendrystė. Sieksime, kad nuostabią miesto žaliaskarę įžiebtų visi susirinkusieji. Žmonėms bus išdalinta tūkstantis stebuklingų šviečiančių lazdelių, kurios padės kartu su miesto meru vykdyti paslaptingus Kalėdų burtus. Nes be mistikos, geros nuotaikos, stebuklų ir paslapčių neįvyksta nė viena šventė, o ką jau kalbėti apie pačią gražiausią, pačią stebuklingiausią žiemos šventę – pagrindinės miesto eglutės įžiebimą, kuris tarytum praneša apie artėjančias šventes. Į visą šventinį vyksmą bus įtraukta visa kurorto bendruomenė ir miesto svečiai. Beje, dar prieš prasidedant nuotaikingai ceremonijai visi norintieji Palangos gintaro muziejuje galės sudalyvauti kūrybinėse dirbtuvėse su dailės pedagoge Dovile Oškinyte, čia bus kuriami unikalūs šventiniai atvirukai, mokomasi karpinių paslapčių. Koncertuos vaikų choras, ansamblis „Capella A“. Ši klaipėdiečių grupė yra daugelio tarptautinių konkursų laureatė, labai gerai žinoma ir mėgiama. Vėliau jų kiek platesnė koncertinė programa lauks Kurhauzo salėje. Publiką pasitiks ne paprasta, o savaitgaliais ir kitu specialiu metu grojanti ir šokanti eglė, kaip jau įprasta kurorte eilę metų“, – pasakojo V. Petrauskienė.

Kultūros ir jaunimo centro vadovė teigė norinti daugelį eglės įžiebimo šventės sumanymų išlaikyti paslaptyje, kad atvykusiuosius nustebintų netikėtumo momentas.

„Visų paslapčių atskleisti negaliu, bet eglė bus įdomi, kitokia, pilna prizų, siurprizų, mistiškų dalykėlių. Jokie Kalėdų burtai neapsieina be Kalėdų senio, elfių ir elfų, kurie taps pagrindiniais šių švenčių simboliais. Eglė puikiai derės naujoje kultūrinėje erdvėje, pačioje Palangos širdyje. Manau, kad ši erdvė bus labai jauki – bus daug šviesų, lempučių, įrengta scena. Šeimos su vaikais ypatingai laukiamos – mažieji bus kviečiami rankose laikyti šviečiančias lazdeles, o šventę rengti ir gyventojų srautus paskirstyti padės savanoriai su šviečiančiomis kepurėmis. Taip gražiai ir nuotaikingai gruodžio pirmą dieną rinksimės visi, kad oficialiai paskelbtume šventinio periodo, didžiojo laukimo pradžią. Norime, kad visas miestas kvepėtų Kalėdomis, cinamonu, medumi ir meduoliais“, – akcentavo Kultūros ir jaunimo centro vadovė.

Teatralizuotą eglės įžiebimo šventės programą ves Kalėdų elfas, kuris siųs telegramą Kalėdų seneliui. O kaip telegrama keliaus į Kalėdų senelio namus, priklausys nuo visų pagalbininkų pastangų. Koncertinė programa neapsieis ir be šokių – publikai unikalią programą demonstruos Palangos šokėjų grupė „Vėtrungė“. Taip pat bus gausybė interaktyvių veiklų, o pakviestas Kalėdų senis neskubės išvykti į savo namus – įžiebus eglę, jis dar kurį laiką lauks mažųjų šventės dalyvių, kvies juos į savo glėbį, sodinsis ant kelių ir kvies bendrai nuotraukai. „Norime, kad Kalėdos ateitų su šiluma, šviesa, jautrumu, o įžiebta Kalėdų eglė simbolizuotų tą begalinį laukimą gerumo, šviesos, šilumos, ateinančios į kiekvienus namus. Norėtume, kad kartu su egle įsižiebusi Kalėdų ugnelė uždegtų gerumo liepsnelę kiekvieno šventės dalyvio širdyje“, – kalbėjo kultūrininkė.

Jau po savaitės: žiemos šventės į Palangą atsiris dar niekur neregėta šviesų banga, nuotrauka-1 Jau po savaitės: žiemos šventės į Palangą atsiris dar niekur neregėta šviesų banga, nuotrauka-2 Jau po savaitės: žiemos šventės į Palangą atsiris dar niekur neregėta šviesų banga, nuotrauka-3 Jau po savaitės: žiemos šventės į Palangą atsiris dar niekur neregėta šviesų banga, nuotrauka-4 Jau po savaitės: žiemos šventės į Palangą atsiris dar niekur neregėta šviesų banga, nuotrauka-5

Palangos miesto savivaldybės inf.

Adam Decolight vadovas Nerijus Chmieliauskas.
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938