Ekspertai abejoja vyriausybės pastangomis stabdyti elektros brangimą

BNS nuotr.
BNS nuotr.

Elektra ir dujos kitąmet kainuos, skaičiuojama, apie 15 – 20 proc. brangiau nei dabar. Energetikos ministras sako, kainų augimas būtų dar didesnis, jei ne vyriausybės pastangos jį pristabdyti. Kokių papildomų galimybių ji tam dar turi, ministrai tarsis trečiadienį. Ekspertai sako, kad be reikalo varginasi, nes gerų greitų priemonių nėra. O imtis ilgalaikių valdžia turbūt nelabai nori, nes mintyse – rinkimai.

Ekonomistai sako, energetiniai ištekliai brangsta visame pasaulyje, o kaip tarptautinėse rinkose – taip ir pas mus. Gamtines dujas brangina žaliavinė nafta, kurios kaina, nors dabar ėmus mažėti, per metus stipriai išaugo. Be to, Vakarų Europoje buvo šalta žiema, ištuštintus dujų rezervus teko skubiai pildyti, tai atsiėjo brangiau. O elektros kainą pakėlė karšta ir be kritulių vasara – Šiaurės šalyse saugyklose išseko vanduo, kuris suka hidroelektrines. Be to, vis genda Lietuvos jungtis su Švedija „NordBalt“. Tai irgi pašokdina kainą.

Verslui elektra ir dujos jau pabrangusios. Tai, neabejojama, netruks pasimatyti prekių ir paslaugų kainose. O gyventojams elektros ir dujų kainų šuolis bus nuo sausio. Elektros – maždaug 15 proc., dujų – 15 – 20. Premjeras praėjusią savaitę sakė, kad per kainas jau „pasireikšta su dalgiu“, kitaip kilimas reguliuojamiems vartotojams būtų dar didesnis.

„Kiekvienas, be abejo, centas yra labai svarbus. Žiūrime visas galimas priemones. Žiūrėjom kiekvieną eilutę. Rinkos kaina yra apie 30 – 40 proc. augimas, tai tikrai tiek neaugs mūsų vartotojams. O kaip konkrečiai, kas, tai kaip tik šią savaitę yra galutiniai sprendimai tiek Kainų komisijos, tiek tas klausimas bus pristatomas ir vyriausybėje“, – kalbėjo  energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Ekspertai abejoja vyriausybės pastangomis. Sako, čia ne tas atvejis, kai ir avis sveika, ir vilkas sotus. Vyriausybei esą būtų išmintinga galvoti ne kaip dabar staigiai pristabdyti kainų augimą, o kaip ateityje ilgam.

„Čia, kaip aš suprantu, norima visa tai padaryti iki rinkimų, kad tas efektas pasijustų. Yra keli būdai sumažinti greitai energijos kainas vartotojams, ir visi jie yra blogi. Tiesiog reikia gyventojams sakyti, kad energijos kainos brangs, yra ilgalaikė tendencija, kad jiems būtų lengviau pasiryžti daryti tą pačią renovaciją, tas pačias investicijas į efektyvesnį energijos vartojimą, tas pačias saulės elektrines statyti ant savo stogų ir pan. Tiesiog komunikacija turėtų būti tokia“, – teigė Atsinaujinančių išteklių energetikos konfederacijos prezidentas Martynas Nagevičius.

LRT.lt

Ekspertai vyriausybė pastangos Elektros Brangimas
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936