Pirmas žingsnis žengtas: balsavo už Seimo narių skaičiaus sumažinimą iki 121

Pirmas žingsnis žengtas: balsavo už Seimo narių skaičiaus sumažinimą iki 121

Ineta Nedveckė

Antradienį Seimo plenarinių posėdžių salę pasiekė „valstiečių“ įregistruotas įstatymo projektas dėl Seimo narių skaičiaus mažinimo nuo 141 iki 121. Tam reiktų pakeisti Konstitucijos 55 straipsnį. Po pateikimo įstatymo projektui pritarta. Toliau projektas bus svarstomas komitetuose, vėliau dėl jo Seimas balsuoti turės dar bent 3 kartus.

Už projektą balsavo 54 parlamentarai, prieš – 29, susilaikė 15. Pagrindiniu šio klausimo svarstyme paskirtas Teisės ir teisėtvarkos komitetas. Projektą Seimo posėdyje siūloma svarstyti pavasario sesijoje.

Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas sakė pasigedęs taip Seimo pirmininko, pristačiusio šį projektą, mėgstamos analizės ir diskusijos. Pats „valstietis“ Viktoras Pranckietis sakė, kad projekto svarstymas Seime ir yra diskusija.

Konservatorė Gintarė Skaistė kalbėjo šiame klausime nematanti jokios naudos, tik populizmą. Pasak jos, sunku tikėtis, kad Konstitucija išties bus pakeista, nes tam reikia daugiau parlamentarų balsų, nei valdantieji turi. Norint pakeisti Konstituciją, reikia, kad už pataisas balsuotų du trečdaliai parlamentarų, t. y. bent 94 Seimo nariai.

Liberalų frakcijos narė Viktorija Čmilytė-Nielsen klausė, ar įvykdžius Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos programoje užsibrėžtą tikslą Lietuvos gyventojų skaičių gerokai padidinti, vėl būtų inicijuojami Konstitucijos pakeitimai tam, kad būtų išlaikytos tinkamos Seimo narių ir gyventojų proporcijos. Į tai V. Pranckietis atsakė trumpai – „ne“.

TS-LKD frakcijos narys Andrius Kubilius kalbėjo, kad tokios iniciatyvos pasipila tada, kai siūlančiai partijai reikia pasikelti reitingus, dažniausiai – prieš Seimo rinkimus. Kad šis klausimas atsirado kadencijos viduryje, pasak A. Kubiliaus, jį nustebino.

Valdantieji motyvuoja, kad Lietuvos gyventojų skaičius nuo 1992-ųjų sumažėjo iki 2,8 milijono, tad mažėja ir rinkimuose galinčių dalyvauti Lietuvos piliečių skaičius.

„Nors valstybė susiduria su demografiniais pokyčiais, Seimo narių skaičius iki šiol išliko visiškai nepakitęs – 141 Seimo narys. Būtų teisinga  atsižvelgti į reikšmingus gyventojų skaičiaus pokyčius ir sekti kitų šalių pavyzdžiu“, – po projekto įregistravimo siųstame pranešime spaudai cituotas frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Projektą pasirašė Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis bei 44 LVŽS frakcijos nariai.

Šiuo metu galiojantis Konstitucijos 55 straipsnis nustato, jog Seimą sudaro 141 Seimo narys. Priėmus siūlomas Konstitucijos pataisas būtų sumažintas Seimo narių skaičius ir Seimą sudarytų  121 Seimo narys. 

Kartu su Konstitucija turėtų būti pakeistas Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų įstatymas bei Seimo rinkimų tvarką detalizuojantys poįstatyminiai aktai. Seimo rinkimų įstatyme turėtų būti nustatyta, kiek Seimo narių renkama vienmandatėse apygardose ir kiek – daugiamandatėje apygardoje.

Prieš pradedant svarstyti Konstitucijos pakeitimus, Liberalų sąjūdžio frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas pateikė rezoliuciją „Dėl nuolatinių bandymų keisti Lietuvos respublikos Konstituciją“. Ja siūlyta suburti ekspertų grupę, kuri įvertintų, ar būtina keisti svarbiausią šalies dokumentą. Rezoliuciją Seimas atmetė.

LRT.lt /E. Genio nuotr.

Pirmas Žingsnis Seimo Narių Skaičius
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,938