Palangoje prasideda Suaugusiųjų mokymosi savaitė

Palangoje prasideda Suaugusiųjų mokymosi savaitė

Lapkričio 19–25 dienomis Palangoje startuoja nacionalinė iniciatyva – suaugusiųjų mokymosi savaitė „Lietuva mokosi: iš praeities į ateitį“, skirta Lietuvos šimtmečiui. Tad kurorto gyventojai raginami aktyviai dalyvauti siūlomose nemokamose veiklose.

Siūloma išbandyti

Šių metų Suaugusiųjų mokymosi savaitę organizuoja Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacija, bendradarbiaudama su įvairiomis suaugusiųjų švietimo, kultūros, verslo, bendruomeninėmis institucijomis, Palangos miesto savivaldybės administracija. Ji skirta atrasti naujas, dar niekada gyvenime neišbandytas veiklas, išdrįsti jas išbandyti, nes tai gali praskaidrinti kasdienybę ir tuo pačiu padėti pažinti save, priminti savo šaknis, tautos istoriją, jos praeitį, kuri mus veda į dabartį.

Pasak Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos atsakingosios sekretorės Dalios Cymbaliuk, į nacionalinę iniciatyvą noriai įsitraukia skirtingos Lietuvos savivaldybės, šiai iniciatyvai neabejinga liko ir Palanga.

„Šiemet minime Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo šimtmetį, tad ir mūsų asociacija, rinkdama tematinį suaugusiųjų mokymosi savaitės aspektą, negalėjo likti abejinga šiai solidžiai valstybės sukakčiai. Minėdami šimtmetį, sieksime apžvelgti Lietuvos valstybingumo raidą, akcentuosime visa, kas buvo svarbu, kokios yra sėkmės istorijos. Rengti įdomias ir įtraukiančias suaugusiųjų mokymo bei mokymosi veiklas labai padeda regioniniai šios suaugusiųjų mokymosi savaitės koordinatoriai, kurie palaiko kontaktus su į projektą įsiliejusiomis institucijomis, bendradarbiauja su savivaldybėmis“, - kalbėjo Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos atsakingoji sekretorė D.Cymbaliuk.

Puiki proga susiburti

„Suaugusieji noriai įsilieja į mokymosi veiklas, tačiau ne visi turi galimybių prie jų prisijungti. Vieni negali dėl didelio darbo krūvio, užimtumo, bet būna asmenų, kurių motyvacija mokymuisi yra nedidelė, susiformavusi tradicinėse mokymo veiklose, o apie naujoves, pažinimo džiaugsmą ir neformaliojo mokymosi galimybes žino ne visi.

Ši savaitė jau rengiama devynioliktus metus, tad sukaupta nemaža patirtis. Tai, kad ji pamažu tapo ilgametis tęstinis projektas ir vis dar vyksta, rodo nemažėjantį susidomėjimą siūlomais renginiais. Kiekvienas regionas geriausiai pažįsta savo aplinką, savo žmones, tad jie labiausiai gali žinoti, ko labiausiai reikia visuomenei, ir jie savarankiškai siūlo renginių, veiklų ciklą.

Tai puiki proga susiburti, pasidalinti savo patirtimi, pakalbėti apie praeitį, dabartį ir mūsų šalies ateitį“, – savo mintimis dalijosi viena iš šios nacionalinės iniciatyvos organizatorių D. Cymbaliuk.

Nemokami renginiai

Palangos miesto savivaldybės administracijos Švietimo skyriaus vyriausioji specialistė Vilma Varpiotienė džiaugėsi, kad miestas gali prisijungti prie dar vienos unikalios, mūsų valstybės šimtmečiui įprasminti skirtos Lietuvos suaugusiųjų švietimo asociacijos rengiamos iniciatyvos. Ši mokymosi savaitė yra puiki galimybė veiklą pagyvinti suaugusiems skirtais kurorto renginiais.

Palangoje prasideda Suaugusiųjų mokymosi savaitė, nuotrauka-1

Visai nesvarbu, koks jūsų amžius, kokia veikla, svarbiausia, kad būtų noras ateiti, išgirsti, o gal ir patiems savo žiniomis pasidalinti. „V.P.“ nuotr.

„Į mokymosi veiklas šią savaitę kviečiami įsilieti visi suaugę žmonės. Visai nesvarbu, koks jūsų amžius, kokia veikla, svarbiausia, kad būtų noras ateiti, išgirsti, o gal ir patiems savo žiniomis pasidalinti. Juk neformalioje aplinkoje vykstantis suaugusiųjų mokymasis, bendravimas skatina dalintis ir sukauptomis žiniomis, savo gyvenimiška patirtimi, kurios turi kiekvienas suaugęs žmogus“, – sakė V. Varpiotienė.

Palangoje kitą savaitę suaugusiesiems bus pasiūlyta nemažai įdomių nemokamų renginių.Į jų organizavimą noriai įsiliejo Palangos švietimo, kultūros, sportinės veiklos organizacijos, neabejingi liko muziejai, biblioteka ir Palangos miesto savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras. Renginių spektras labai įvairus, pasirinkti sau tinkančią veiklą galės visi – ir sporto mėgėjai, besirūpinantys savo grožiu ir sveikata, tėvai, neabejingi vaikų auklėjimui, bus siūloma pirmoji pianino pamoka bibliotekininkams, prisiminta Lietuvos valstybingumo raida, krašto istorija bei renginiai sielos ramybei, kuriuose aptariamos pasaulinės meditacijos praktikos ir patirtis.

Bus tikrai įdomu

Labai įdomių paskaitų ir mokymų siūlys Palangos miesto viešoji biblioteka – lapkričio 20–21 dienomis vyks individualios konsultacijos suaugusiesiems apie naudojimąsi išmaniaisiais įrenginiais – planšetėmis ir telefonais.

Pasak bibliotekos direktoriaus pavaduotojos Auros Banevičienės, tai nebus teorinė paskaita, o individualus praktinis darbas mažose grupėse, vienas specialistas dirbs su dviem žmonėmis. Bus atsakoma į žmonėms rūpimus klausimus, rodomos būtiniausios funkcijos telefone ar planšetėje, kurių yra labai daug, ne visi jomis geba naudotis. Kadangi tai individualus darbas, būtina išankstinė registracija.

Bibliotekininkai dalyvaus ir netradicinėje iniciatyvoje, patys mokysis groti pianinu. „Bibliotekininkai visą gyvenimą moko kitus, o ši Palangos Stasio Vainiūno meno mokyklos iniciatyva suteiks išskirtinį prisilietimą prie muzikos instrumento, daugeliui bibliotekininkų tai bus pirmoji patirtis.

Lapkričio 21 dieną vyks vakaras Lietuvos kariuomenės šimtmečiuipaminėti. Jis bus skirtas mūsų kraštiečiui Lietuvos kariuomenės savanoriui, kuris žuvo laisvės kovose, Jonui Piktuižiui atminti. Surinkta unikalia kraštotyrine medžiaga dalinsis Julius Kanarskas, Kretingos muziejaus direktoriaus pavaduotojas muziejininkystei, istorikas, kuris skaitys pranešimą „Kretingos krašto kariai savanoriai Lietuvos valstybės atkūrimo laikotarpiu“, savanorį pristatys ir Palangos miesto garbės pilietis Vitalius Bernardas Litvaitis, bus vartomas Piktuižių šeimos albumas, kurio puslapius skleis Audrius Tiknius, J. Piktuižio giminaitis. Vakaro moderatorius – viešosios bibliotekos direktorius Kęstutis Rudys.

Kad sąmonė būtų švari

Palangos kurorto muziejus vilios dokumentiniais filmais ir prasmingais susitikimais, vyks kiti įdomūs renginiai.

Renginių ciklas užsibaigs lapkričio 24 d. Antano Mončio namuose-muziejuje lektoriaus Dariaus Raukčio paskaita apie transcendentinę meditaciją.

Nenuostabu, kad daugeliui gali kilti klausimų, o kas tai yra. Renginio organizatoriai ją pristato kaip paprastą, natūralią, nereikalaujančią pastangų proto techniką. Ji praktikuojama patogiai sėdint užmerktomis akimis du kartus per dieną po 20 minučių.

Transcendentinės meditacijos užsiėmimų metu žmogus patiria unikalią budrumo ramybėje būseną, kai kūnas visiškai atsipalaidavęs, o protas išeina už savo aktyvumo ribų ir pasiekia absoliučios ramybės ir visiško sąmoningumo būseną. Tokia būsena dar vadinama „švari sąmonė. Subjektyviai ji suvokiama kaip visiška ramybė ir pilnatvė.

Transcendentinė sąmonės būsena labai teigiamai veikia organizmo savireguliaciją ir nervų sistemos atsistatymą po išgyvento streso bei įtampos, kurie yra daugelio sveikatos sutrikimų priežastis. Transcendentinė meditacija – tai praktinė, efektyvi sąmonės vystymo, protinio potencialo atskleidimo ir jo panaudojimo kasdieniame gyvenime procedūra.

Palangoje prasideda Suaugusiųjų mokymosi savaitė, nuotrauka-2

Palangos miesto savivaldybės inf.

Palanga prasideda Suaugusiųjų Mokymosi Savaitė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,939