„Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų

„Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų

Spalio pabaigoje Lietuvos mokyklose vyko pradinukams ir jų mokytojams skirtas projektas „Olimpinė savaitė“. Į aktyvią veiklą įsitraukė 629 klases, maždaug 12 tūkstančių vaikų. Pirmą kartą vykusio projekto tikslai ir skaičiai buvo pristatyti LR Sveikatos apsaugos ministerijoje vykusioje spaudos konferencijoje. Jos pabaigoje burtų keliu paaiškėjo 10 klasių, laimėjusių specialius prizus.

Projekto, kurį organizuoja LR Sveikatos apsaugos ministerija, LR Švietimo ir mokslo ministerija bei Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) pagrindinis tikslas yra skatinti moksleivių ir jaunimo fizinį aktyvumą.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga spaudos konferencijoje pabrėžė, jog sportas ir aktyvus gyvenimo būdas – visuomenės bei žmogaus sveikatos pagrindas. Netaisyklinga mityba ir fizinio aktyvumo trūkumas didina naujų cukrinio diabeto atvejų skaičių. Prognozuojama, jog iki 2040 metų, 1 iš 10 suaugusiųjų gali sirgti diabetu, todėl yra būtina dėti visas pastangas stabdant šios ligos plitimą.

„Pasiekėme ribą, kai 20 procentų Lietuvos vaikų turi antsvorį. Visuomenės apklausos rodo, kad Lietuvoje po pamokų kasdien sportuoja kiek mažiau nei 10 proc. moksleivių. Sportas yra geriausias vaistas nuo depresijos, jis gerina mąstymą, suteikia pagrindą geresnei smegenų veiklai, t.y. žinių siekimui ir įsisavinimui. Fizinis aktyvumas yra vaistas nuo pusšimčio ligų, todėl ugdyti jaunimui fizinio aktyvumo įpročius yra svarbiausias šios akcijos tikslas,“ – kalbėjo A. Veryga.

„Olimpinės savaitės“ projekto metu pradinių klasių moksleiviai susipažino su sportu ir sveika gyvensena, buvo skatinami aktyviai laiką leisti pertraukose tarp pamokų, išbandė įvairias mankštas ir žaidimus. Pedagogai sulaukė vaizdinių rekomendacijų kaip vesti kūno kultūros pamokas ar užsiėmimus tarp pamokų, patarimų apie fizinį aktyvumą, sveiką mitybą, emocinį intelektą ir kita.

„Šiuolaikiniams vaikams, jaunajai kartai, reikalingos įvairios ir originalios fizinio aktyvumo priemonės, naujovės, kurios sudomintų, kurios konkuruotų su kitomis mėgstamomis, bet judėti neskatinančiomis veiklomis. Esame tikri, kad šis pirmą kartą vykęs projektas pedagogams buvo gera metodinė pagalba, pavyzdys ir motyvacija būti sportiškiems ir fiziškai aktyviems ne tik per kūno kultūros pamokas. Šis projektas – pamoka ir mums, visoms trims projektą inicijuojančioms organizacijoms, kad surėmus pečius galime padaryti daug ir naudingo darbo,“- kalbėjo Švietimo ir mokslo ministrė Jurgita Petrauskienė.

„Olimpinėje savaitėje“ dalyvavo 629 pradinės klasės iš daugiau kaip 300 mokyklų, 49 savivaldybių. Aktyviau nei įprastai savaitę mokykloje leido daugiau nei 12 tūkst. vaikų, dalis jų – su specialiaisiais poreikiais. Daugiausiai klasių, net 112, buvo iš Kauno.

„Projektas sulaukė neįtikėtinai gerų atsiliepimų. 92 procentai dalyvavusių projektą įvertino gerai arba labai gerai, 99 procentai ataskaitas pateikusių pedagogų išreiškė norą tokiame projekte dalyvauti ir kitais metais.

Pedagogai, mokyklų vadovai supranta, kad sportas ir fizinis aktyvumas turi teigiamą įtaką mažiesiems. Tai priemonė ugdyti vertybes, drauge kurti požiūrį į pasaulį ir save, suprasti tam tikras visuomenės nuostatas ir principus. Įvertinę poreikį, kitais metais planuojame organizuoti ilgesnės trukmės projektą bei išvystyti ilgalaikę programą,“- žurnalistams kalbėjo olimpinė čempionė, LTOK prezidentė Daina Gudzinevičiūtė.

Spaudos konferencijos pabaigoje ministrai A. Veryga ir J. Petrauskienė, LTOK prezidentė D. Gudzinevičiūtė ir LTeam talismanas Ąžuolas burtų keliu išrinko 10 klasių, kurios laimėjo fizinį aktyvumą skatinančius specialius prizus – nuo sportinės aprangos komplekto klasei ir slidinėjimo treniruotės su instruktoriumi, iki sveiko maisto gaminimo pamokos ar apsilankymo Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės rungtynėse.

Mokyklos nugalėtojos:

Keruonio gimnazijos 2 klasė

Dembavos progimnazijos 1 klasė (Panevėžio raj.)

Kauno „Vyturio“ gimnazijos 3A klasė

Rokiškio Senamiesčio progimnazijos 3A klasė

Zarasų raj. Antazavės Juozo Gruodžio gimnazijos 2 klasė

Viešvilės pagrindinės mokyklos 3 klasė

Tyrulių skyriaus jungtinė klasė

Klaipėdos „Smeltės“ progimnazijos 2A klasė

Vilkaviškio pradinės mokyklos 4E klasė

Lazdijų mokyklos-darželio „Kregždutė“ 3A klasė.

„Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-1 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-2 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-3 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-4 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-5 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-6 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-7 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-8 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-9 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-10 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-11 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-12 „Olimpinė savaitė“ – „vitaminas“ visuomenei ir pramoga tūkstančiams pradinukų, nuotrauka-13

„V.P.“ inf.Saulius Čirba/LTOK nuotr.

Olimpinė savaitė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,935