Tradicinis ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“ subūrė jaunuosius kūrėjus

Tradicinis ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“ subūrė jaunuosius kūrėjus

Spalio 26 dieną jau dvidešimtąjį kartą į Senąją gimnaziją rinkosi jaunieji poetai iš Žemaitijos regiono – vyko tradicinė poezijos šventė ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“, kuri šiemet buvo skirta Simonui Daukantui, iškiliai Lietuvos asmenybei, jo 225-erių metų jubiliejui.

Tai prasmingai siejasi ir su Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiu. Anot rašytojo Romualdo Granausko, ,,Daukanto istorinių darbų stilius šiandien primena ne sauso mokslininko, ne pageltusio krapštalo, ne dulkėto registratoriaus stilių, – tai yra gyvos, jautrios sielos rašytojas, būtent rašytojas su užtiškusiu gyvo kraujo lašu ant baltos žąsies plunksnos“, – tokiais žodžiais Simoną Daukantą pristatė ir šventę pradėjo gimnazistai Urtė Arlauskaitė ir Kristupas Balčiūnas.

Sveikinimo žodį taręs Palangos senosios gimnazijos direktorius Leonas Šidlauskas pasidžiaugė kurorto ir kitų miestų jaunaisiais poetais, kurie šiemet sugužėjo iš Kretingos, Plungės ir mūsų miesto mokyklų, dėkojo ir juos parengusiems mokytojams.

„Poezijos rudens“ dalyvių pasveikinti atvykusi Švietimo skyriaus specialistė Vilma Varpiotienė akcentavo prasmingą šios šventės jubiliejų ir pasidžiaugė, kad renginys gyvuoja jau du dešimtmečius.

Idėja rengti Žemaitijos regiono jaunųjų poetų šventę prieš 20 metų gimė lietuvių kalbos mokytojai ekspertei Jūratei Galinauskienei norint atgaivinti tarpukario Lietuvoje gyvavusias Žemaitijos gimnazijų literatų sambūrio tradicijas. Prasminga ir tai, kad dvidešimtajame, jubiliejiniame, susibūrime svečiavosi ir buvęs mokytojos J.Galinauskienės ugdytinis, dabar žinomas vaikų rašytojas Tomas Dirgėla. Jis perskaitė ištrauką iš savo knygos mažiesiems skaitytojams ir, pasveikinęs šventės dalyvius, vėliau vertino jaunųjų poetų eiles.

Pasibaigus jaunųjų poetų darbų skaitymams vyko kūrybinės dirbtuvės – kol komisija tarėsi, užduotis gavo ir šventės rezultatų laukiantys jaunieji poetai bei žiūrovai. Šiemet jos buvo skirtos taip pat S.Daukantui. Veiklos buvo įvairios: dalyviai turėjo unikalią galimybę pasirinktą S.Daukanto citatą perrašyti žąsies plunksna, ją interpretuoti, pritaikyti šiuolaikiam kontekstui ar tiesiog rašytojo minčių įkvėpti sukurti improvizuotą eilėraštį. Kūrybinių dirbtuvių dalyviųišmonė ir originalumas nudžiugino žiūrovus bei prasmingai papildė šventę.

Renginys baigėsi svarbiausiu akcentu – jaunųjų poetų apdovanojimais, juos įteikė šventės svečias rašytojas Tomas Dirgėla.

Pirmąja vieta džiaugėsi pripažinimo ir kituose poezijos konkursuose sulaukusi šventės dalyvė Mūza Olimpija Svetickaitė iš Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos, antroji vieta atiteko Kretingos pranciškonų gimnazijos mokiniui Linui Daugėlai ir Palangos senosios gimnazijos IIB klasės mokinei Miglei Sokolovaitei, trečioji – atiteko dalyvei iš Plungės ,,Saulės“ gimnazijos Agnei Staupelytei bei Palangos senosios gimnazijos mokinėms Melitai Sinušaitei (IB) ir Mortai Kaminskaitei (IVC).

Vieno eilėraščio konkurse iš visų išsiskyrė ir laureate tapo Palangos senosios gimnazijos I A klasės mokinė Saulė Janavičiūtė.

Kaip sėkmingai pasirodę buvo apdovanoti gausiai šiemet šventėje dalyvavę Palangos Vlado Jurgučio pagrindinės mokyklos septintokai: Matas Junčys, Gabija Černiauskaitė, Liepa Puodžiūnaitė, Rusnė Valiukaitė.

Visi jaunieji poetai buvo papuošti rudeninių lapų vainikais, kurie jau tapo šventės simboliu. Renginį muzikiniais numeriais prasmingai papildė Senosios gimnazijos mokiniai Justė Dumčiūtė, Patricija Šleiniūtė, Aistė Kubiliūtė, Ūla Janulytė ir Martynas Andruška. Šventės organizatoriai mokytojai lituanistai dėkoja kolegoms Daivai Stonkuvienei, Rimai Griciūtei, Jūratei Vaišvilei ir II A klasės mokiniui Mantui Lavčenko,padėjusiems rengiant dvidešimtąją poezijos šventę ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“.

Tradicinis ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“ subūrė jaunuosius kūrėjus, nuotrauka-1 Tradicinis ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“ subūrė jaunuosius kūrėjus, nuotrauka-2 Tradicinis ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“ subūrė jaunuosius kūrėjus, nuotrauka-3 Tradicinis ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“ subūrė jaunuosius kūrėjus, nuotrauka-4 Tradicinis ,,Moksleivių poezijos ruduo Palangoje“ subūrė jaunuosius kūrėjus, nuotrauka-5

Judita Baranauskaitė,

Monika Raišytė,

IIB klasės moksleivės

Senąji gimnazija Jaunieji Poetai Moksleivių Poezijos Ruduo Palangoje
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,929