Siūloma blokuoti prieigą prie nesaugių produktų interneto parduotuvėse

Siūloma blokuoti prieigą prie nesaugių produktų interneto parduotuvėse

Susipratusi, kad šalies institucijos iki šiol neturi svertų riboti nesaugių produktų prekybą internetu, Ūkio ministerija siūlo blokuoti prieigą prie konkrečių produktų tokiose svetainėse. Tačiau specialistai perspėja, kad šis siūlymas daugiau panašus į norą turėti instrumentų cenzūrai internete. O blokuoti, pavyzdžiui, Kinijos internetinėse parduotuvėse parduodamų produktų nuorodas ne tik kainuotų milžiniškus pinigus, bet ir greičiausiai nesuveiktų.

Bandant internete rasti tinkamą prekę paprasta ne tik pasimesti tarp milžiniškos pasiūlos, bet ir įsigyti nekokybišką produktą. 

Tačiau teisės aktai neleidžia institucijoms imtis priemonių prieš nesąžiningus pardavėjus, atsisakančius nesaugią prekę išimti iš prekybos internete. 

„Jeigu bus piktybiškai nesilaikoma, nereaguojama į pareigūnų reikalavimą, tai bus taikoma ribojimo priemonę. Kaip bus techniškai įgyvendinta, tai bus nustatyta įgyvendinamuosiuose teisės aktuose. Bus sukurta darbo grupė iš specialistų ir ekspertų, kurie sudėlios taisykles, tvarkos aprašą, kaip turėtų tai būti techniškai įgyvendinta“, – sako Ūkio ministerijos Pramonės ir prekybos departamento direktorius Vaidas Gricius.

Naujoji tvarka būtų taikoma visoms elektroninėms parduotuvėms, todėl kibernetinio saugumo specialistas Marius Pareščius tikras: blokavimai neišgelbės. Panašius gaminius, pavyzdžiui, iš Kinijos tautiečiai ir toliau galės pirkti nevaržomai, nes blokuoti visas nuorodas būtų per brangu, o nauji siūlymai daugiau panašūs į politikų norą turėti instrumentus cenzūrai. 

„Panašius blokavimus matome pas rusus, arabų šalyse, kitose šalyse, kurios stengiasi kovoti su vietiniais žurnalistais ir vidine korupcija per blokavimus. Blokavimai turėtų būti vykdomi per kitas priemones, tokias kaip muitinė, kuri ir dabar labai puikiai filtruoja visus neaiškius produktus, kurie įvažiuoja į Lietuvą susijusios autorinėmis teisėmis“, – pastebi specialistas.

Kad nauji draudimai bus priimti Seime abejoja ekonomikos komiteto nariai. LRT TELEVIZIJOS laidos „Panorama“ žiniomis, šis siūlymas pateiktas kartu su ryšių reguliavimo įstatymo keitimo paketu, todėl į siūlymus blokuoti internetines nuorodas niekas per daug ir nesigilino.

Vartotojų teisių apsaugos tarnyba daugiausia patikrinimų atlieka tradicinėse prekybos vietose. Tik kas septinta tikrinta prekė buvo parduodama internetu.

CC0 / pexels  nuotr.

LRT TV naujienų tarnyba, LRT.lt

Interneto Parduotuvės
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,936