Palangos komunalininkai intensyviai švarina kapines ir prašo lankytojų elgtis tvarkingai

Palangos komunalininkai intensyviai švarina kapines ir prašo lankytojų elgtis tvarkingai

Dana Lukauskienė

Visų šventųjų diena ir Vėlinės – rimties ir susikaupimo metas, kuomet skubame sutvarkyti artimųjų kapus, pagerbti jų atminimą uždegant ant kapo mažą liepsnelę. Tomis dienomis susirenka visi šeimos nariai, kartu lanko artimųjų amžinojo poilsio vietas. Kiekvienam iš mūsų svarbios šventės išvakarėse triūsia ir UAB „Palangos komunalinis ūkis“ darbuotojai, juk kas kitas, jei ne jie sutvarkys kapinių prieigas, parengs specialius atliekų konteinerius, kad palangiškiai ar šventojiškiai savo artimuosius pagerbtų išpuoselėtoje aplinkoje.

Per stebuklą nenukentėjo

Prieš Visų šventųjų dieną ir Vėlines kapai puošiami gėlėmis ir žalumynais, dedami vainikai, žmonės meldžiasi už mirusiuosius. Jau dabar pasirengimo darbai virte verda,kaip akcentuoja kapines prižiūrinčios bendrovės „Palangos komunalinis ūkis“ specialistai, jau ir šiomis dienomis padaugėjo žmonių, kurie skuba sutvarkyti brangiausių žmonių, artimųjų ar net nepažįstamų žmonių amžinojo poilsio vietas.

Palangos komunalininkai intensyviai švarina kapines ir prašo lankytojų elgtis tvarkingai, nuotrauka-1

„Norime viską maksimaliai sutvarkyti,  kad aplinka atrodytų estetiškai, kad žmonės, atvykę aplankyti artimųjų kapų, džiaugtųsi švara ir tvarka“, – akcentavo G. Kuleševičienė. „V.P.“ archyvo nuotr.

Paslaptingą rudenį, Visų šventųjų dieną ir per Vėlines, kapinės iš tolo sužiba ypatinga žvakučių šviesa, kuri mums visiems primena mūsų laikinumą šioje žemėje, tradicijų, šeimos vertybių puoselėjimo svarbą. Tam, kad tvarka, darna, ramybė ir šventinė atmosfera vyrautų ne tik širdyje, bet ir kapinėse, daug pastangų deda ir UAB „Palangos komunalinis ūkis“. Kapinių priežiūros ir miesto apželdinimo vyriausioji vadybininkė Gražina Kuleševičienė, kurios iniciatyva ir dėka vasarą Palanga pražįsta įvairiausiomis gėlių kompozicijomis, atviravo, kad pasiruošimo darbų Palangos ir Šventosios kapinėse tikrai netrūksta. Mat tvarkomas kapinių plotas yra nemažas. Štai Palangos miesto kapinės driekiasi 5,1 ha teritorijoje, o Šventojoje – 4 ha.

„Artėjant lapkričio pradžiai būtina ypač pasitemti, UAB „Palangos komunalinis ūkis“ dirba visu pajėgumu, tvarkoma kapinių aplinka ir jų prieigos, grėbiami nukritę medžių lapai ar spygliai. Aplinką gražina šeši UAB „Komunalinis ūkis“ darbuotojai. Nesibaigiančių darbų maratoną apsunkino dar ir kurorte praūžusi audra, kuri Palangos senosiose kapinėse išvertė net du didžiausius medžius. Laimei, tarytum per stebuklą, žmonių kapai, ir paminklai liko nepažeisti. Tačiau audros padarinius taip pat reikėjo likviduoti, supjauti kritusius medžius, išvalyti teritoriją, sugrėbti vėjo vėl ir vėl nuo lapuočių nudraskomus ar iš aplink sunešamus lapus.

Šią savaitę pajūrį talžiusi audra neaplenkė ir Palangos kapinių, čia vėjas nulaužė du medžius. Laimei, lapuočiai krito tarp antkapių ir nenuniokojo jų. Palangos komunalinio ūkio nuotr.

„Vos spėjame viską sutvarkyti. Pastaruoju metu vyrauja vėjuoti lietingi orai. Atrodo, komunalininkai švariai nugriebia lapus, o žiūrėk ir vėl jų prikrinta. O dar ir kapinių prieigas reikia patikrinti, pažiūrėti, kad žolė būtų tinkamai nušienauta, iššluoti takeliai. Juk Visų šventųjų dieną ir per Vėlines čia rinksis daugybė žmonių“, – apie nesibaigiančių darbų virtinę kalbėjo G. Kuleševičienė. Ji akcentavo, jog komunalininkai daro viską, kad, apsilankius kapinėse ir prieš lapkričio 1 – ąją ar jau po švenčių, atėjusiuosius pasitiktų ne tik susikaupimo rimtis, bet ir, kiek leidžia orai, tvarkinga aplinka.

Žmonės Palangoje tampa kultūringesni

Ilgametė kapinių priežiūros ir miesto apželdinimo specialistė džiaugėsi, kad žmonės Palangoje tampa vis kultūringesni Ji pamena laikus, kuomet būdavo, jog nusigriebę ir preciziškai susitvarkę savo šeimos kapus, žalienų atliekas gyventojai palikdavo ties kaimynų kapais. Tuomet iškart pagausėdavo nusiskundimų, į ją kreipdavosi nepatenkinti kaimynai. Dabar tokių atvejų pasitaiko, bet itin retai.

„Anksčiau būdavo ir kaimynų kapus nuvaikščioja, ir vieną kitą medelį ar augalą pavagia, tačiau pastaruoju metu nusiskundimų dėl vagysčių negavome, matyt, esame sąmoningėjanti tauta, o ir šiukšles susirinkti, išmesti į specialiai tam pastatytus konteinerius jau išmokome. Norėčiau, kad žmonės išlaikytų rimtį ir susikaupimą, gerbtų save ir savo kaimynus, ties svetimais kapais nepalikinėtų jokių atliekų. Labai palengvintų darbą ir žmonių geranoriškumas, pasiryžimas puoselėti, tausoti savo aplinką ir rūšiuoti atliekas. Juk visai nesunku žalienas mesti į tam skirtus konteinerius, o stiklo ir plastmasės atliekas, taip pat sudegusių žvakių liekanas – į tuos, kurie bus pažymėti užrašu „Stiklas“. Taip pat noriu paprašyti, kad, sutvarkius savo kapus, išsineštumėte ir šiukšles, nemestumėte jų už tvoros“, - prašė ilgametė kapinių prižiūrėtoja ir miesto gražiųjų gėlynų puoselėtoja.

Jau ir šiomis dienomis padaugėjo žmonių, kurie skuba sutvarkyti brangiausių žmonių, artimųjų ar net nepažįstamų žmonių amžinojo poilsio vietas. Ypač intensyviai Palangos ir Šventosios kapinėse triūsia Palangos komunalininkai. „V.P.“ archyvo nuotr.

„Esame be galo pasišventusi savo artimųjų atminimo puoselėjimui tauta. Kas, kas, bet jau lietuvi, tikrai pasirūpins, kad kapeliai būtų tarytum mažytė grožio ir ramybės oazė. Yra žmonių, kurie ne tik kruopščiai nusigrėbia, apsodina nuostabiausiomis gėlėmis savo artimųjų kapus, bet netgi paminklus nuolat šveičia, plauna“, – pasakojo specialistė. Ji džiaugėsi, kad moksleivių sąmoningumą, atjautą ir pagalbą kitiems ugdo ir pasišventę mokytojai. Štai prieš Visų šventųjų dieną ir Vėlines labai daug prie aplinkos, apleistų kapelių tvarkymo prisideda ir Palangos Baltijos pagrindinė mokykla, kuri kasmet į talką kapinėse atsiunčia gausų būrį moksleivių.

„200 vaikų iš Palangos Baltijos pagrindinės mokyklos - tikrai didžiulė pagalba, prižiūrint kapines. Juk tiek Senosiose, tiek Naujosiose Palangos kapinėse yra ir apleistų kapelių, kurių nebepajėgia aplankyti artimieji. Nors ir paišdykaudami vaikai, tačiau jie didžiulius darbus padaro, jie čia labai laukiami“, – kalbėjo G. Kuleševičienė.

Patarė rinktis viržį

Patyrusi apželdinimo specialistė rekomendavo tiems, kurie norėtų kapus gyvais augalais papuošti ir šaltuoju metu laiku, rinktis viržį. „Tai yra tikras išganymas, mat augalas nelepus, atsparus. Viržiams tinka ir nederlingi, rūgštūs smėlio dirvožemiai, auga šiluose, pušynuose, sausuose beržynuose, kopose ar kituose smėlynuose ištisais sąžalynais. Jis nebijos šalnų, savo žaluma akį džiugins gana ilgai. Kalbant apie skintas ar vazonines gėles, jei kam patinka chrizantemos, rekomenduočiau pirkti geltonos spalvos, jos labiau atsparesnės šalnoms. Baltąsias chrizantemas, nepaisant to, kad tai rudeninė gėlė, vos tik pagauna nors mažiausia šalnelė jų žiedeliai paruduoja. Tad rausvas bei geltonas rinktis gerokai praktiškiau. Labai gražiai atrodo dekoratyvūs kopūstai, vieni žalsvi, kiti – gelsvi, kiti violetiniai. Jie sušals, nes veši iki 5 laipsnių temperatūros. Tačiau iki šalnų dar džiugins mums akį“, - rekomendavo G.Kuleševičienė.

Pasak specialistės, Naujosiose Palangos kapinėse yra suprojektuota 806 kapavietės, o tai, kiek iš viso žmonių ilsisi Senosiose Palangos kapinėse, pašnekovė tikslaus skaičiaus pasakyti negalėjo. „Yra naujų, bet ir labai senų, daugiau nei šimtą metų skaičiuojančių kapų. Mes turime laidojimo duomenis tik nuo 1957 metų. Be abejo, bažnytiniuose archyvuose yra ir dar anksčiau mirusiųjų registrai“, - kalbėjo pašnekovė.

„Labai svarbu sutvarkyti Palangos ir Šventosios kapines ir jų prieigas. Nors Šventojoje mažiau lapuočių, tačiau darbų ir čia netrūksta, be to, ir spygliuočiai medžiai meta savo apdarus. Norime viską maksimaliai sutvarkyti,kad aplinka atrodytų estetiškai, kad žmonės, atvykę aplankyti artimųjų kapų, džiaugtųsi švara ir tvarka“, – akcentavo G. Kuleševičienė.

Liūdnoji amžinojo atilsio vietų statistika

Palangos kapinės užima 5,1 ha, Šventosios – 4 ha žemės sklypus.

Naujosiose Palangos kapinėse buvo suprojektuota 806 kapavietės, pusė iš jų jau užimta. Tai reiškia, jog maždaug po trejų metų miestui prireiks naujų laidojimo vietų.

Vien šiemet mirė ir Palangoje palaidota 120 žmonių.

 Naujosiose Palangos kapinėse yra įrengti šeši kolumbariumai, kuriuose jau yra palaidoti 58 žmonės.

Iš šešių veikiančių kolumbariumų pilnai užpildyti 2 mažesni po 18 vietų ir pusė didelio.

Dideliame kolumbariume yra 40 laidojimo vietų, kiekvienoje iš jų gali tilpti ir po kelias urnas.  

Pastatys papildomų konteinerių atliekoms ir prašo jas rūšiuoti

 „Palangos ir Šventosios kapinių prieigose pastatytas padidintas mišrių ir specializuotų komunalinių atliekų konteinerių kiekis“, - sakė UAB „Palangos komunalinis ūkis“ vyriausiasis vadybininkas Gintautas Mackevičius.

Specialūs žemi, pritaikyti žmogaus ūgiui, dideles priekabas primenantys 15 kubinių metrų talpos žalienų konteineriai bus skirti tik žaliosioms atliekoms.

Į konteinerius, ant kurių bus užrašyta „Stiklas“, prašoma mesti sudegusių žvakučių stiklinius ar plastmasės indelius, taip pat ir pačias panaudotas žvakes, nebereikalingas plastikines gėles ir jų puokštes.

„Būtų malonu, kad žmonės neprimestų į iš anksto pastatytus didžiuosius konteinerius šiferio lakštų, padangų ar maišų su iš namų atvežtomis buitinėmis atliekomis“, - prašė G.Mackevičius.

Šventosios kapinėse masyvių konteinerių nebus. Atliekas galės mesti į 1,1 kubinio metro plastikinius konteinerius žalienoms ir stiklo atliekoms. Tokių konteinerių bus atvežta daugiau.

Pernai nuo spalio 28 iki lapkričio 5 dienos iš Palangos ir Šventosios kapinių buvo išvežta 17 tonų žaliųjų atliekų.

Jau nuo spalio 26 d. ir iki lapkričio 5 d. kapinės bus apšviečiamos lygiai taip pat kaip ir visas miestas. Tai reiškia, jog, jei suplanuotumėte artimuosius pagerbti tamsiuoju paros metu, tai tikrai galėsite netrukdomai padaryti.

Palangos komunalininkai kapinės
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92