Miesto pradinukai ieško lobių tautosakos skrynelėje

Miesto pradinukai ieško lobių tautosakos skrynelėje

Palangos „Baltijos“ pagrindinėje mokyklos pradinukams jau devintus metus mokytojos organizuoja įvairius renginius, kuriuose siekiamaparodyti knygos vertę ir galią. Mokiniai skatinami susipažinti su praeities bei dabarties Lietuvos ir pasaulio kultūros apraiškomis, ugdomi jų gebėjimai interpretuoti įgytas žinias bei patyrimą. Šis siekis įgyvendinamas integruojant įvairių dalykų pamokinę ir popamokinę veiklą bei užtikrinant mokytojų, tėvų bei bibliotekininkų bendravimą.

Šiais metais į saviraiškos programos ,,Atverkime tautosakos lobių skrynelę“ veiklą buvo įtraukta visų miesto pradinių klasių bendruomenė. Veikla buvo organizuojama siekiant mokiniams padėti suvokti lietuvių tautosakos turtingumą, sužadinti norą pažinti ir perimti tautos istorinę atmintį, ugdyti prieraišumą tėviškei.

Miesto pradinukai ieško lobių tautosakos skrynelėje, nuotrauka-1

Veikla buvo organizuojama siekiant mokiniams padėti suvokti lietuvių tautosakos turtingumą, sužadinti norą pažinti ir perimti tautos istorinę atmintį, ugdyti prieraišumą tėviškei. Autorių nuotr.

Spalio 1-19 dienomis Palangos miesto mokyklose pradinių klasių mokiniai ir specialiųjų ugdymo poreikių mokiniai rengėsi popietei-viktorinai „Tautosakos lobių skrynelėje“. Mokiniai pasirinko ir perskaitė bei iliustravo vieną tautosakos kūrinį, iliustracijos buvo eksponuojamos parodoje „Baltijos“ pagrindinėje mokykloje. Geriausi kūrybiniai darbai bus atrinkti ir susegti į knygą „Tautosakos lobių skrynelė“, kuri keliaus po miesto mokyklas, o vėliau bus padovanota miesto bibliotekai.

Spalio 18 dieną ,,Baltijos“ pagrindinės mokyklos aktų salėje vyko popietė-viktorina, kurios metu miesto mokyklų komandos pristatė namų darbą - smulkiosios tautosakos kūrinių inscenizaciją.

Renginio organizatorės mokytojos R. Griciuvienė ir A. Žaromskienė popietę pradėjo atverdamos senovinę XIX a. skarelių skrynią. Ją renginiui „paskolino“ Palangos kultūros ir jaunimo centro etnografė Zita Baniulaitytė. Šioje skrynioje vaikai rado ne auksą ir ne brangenybes, o mūsų tautosakos lobius: pasakas, sakmes, patarles, mįsles, greitakalbes, žaidimus.

Miesto pradinukai ieško lobių tautosakos skrynelėje, nuotrauka-2

Savo žinias dalyviai galėjo išbandyti viktorinoje ,,Protmūšis“ mindami mįsles, sakydami greitakalbes, žaisdami liaudies žaidimus. Įdomias užduotis pateikė Palangos kurorto muziejaus edukacinių renginių vadovė Audronė Bumbulienė.

Visi dalyviai linksmai bei kūrybiškai praleido laiką. Kelionė į tautosakos kūrinių pasaulį suteikė mokiniams teigiamų emocijų. Komandos buvo apdovanotos diplomais, knygomis, suvenyrais ir saldžiais prizais.

Miesto pradinukai ieško lobių tautosakos skrynelėje, nuotrauka-3

Ši programa suteikė galimybę formuoti vaikų pozityvų požiūrį į Lietuvos kultūrą, liaudies tautosaką, kalbą, o galbūt ateityje paskatins įsitraukti į visuomenės ir tautos kultūrinį, socialinį gyvenimą.

R. Griciuvienė ir A. Žaromskienė,

renginio organizatorės

Palangos Baltijos pagrindinės mokyklos pradinukai popamokinė veikla Tautosakos lobių skrynelė
Jei pastebėjote klaidą, pažymėkite reikalingą tekstą ir spauskite Ctrl+Enter, kad pranešti apie tai redakcijai.
Exchange Rates
USD 0,92